從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
唔係話轉就轉到
唔係唔得既 要做到好熟product 同主動參與會議 之後再提出 難係有d難 到時試下
樓主 點睇怡和 ?
點睇A記
好壞參差,好多vendor 唔鍾意佢哋,不過因為佢哋公司實在太多野賣,有冇其他巴打有其他意見?
呢間真係最近好靜喎,我有朋友啱啱入到去做technical,每日都係執屎
This is from Chi Na but there is some truth in it.

https://mp.weixin.qq.com/s/yr4YL4KE6z0LaoT3UMTwbw
我普通b2b sales, 未接觸過呢行
可唔可講下pre sales同 sales
自己覺得佢地cover得真係好闊
基本上你想搵乜都好 佢地都offer到solution/換到partner做
咁如果去做佢地其中一條team做intern點睇
聽人講佢間野擺cv會有負面影響
我嗰度sales 40/60,presales 30/70
請問而家入行有冇錢景
其實同地產保險一樣,有人做到幾百萬年薪,有人成年無單開,睇你自己適唔適合果行。
樓主講佐好多sales. 基本sales有兩種。揾新客既Hunter 同湊現有既account manager. 兩種既skill set 有小小唔同

Pre sales 上邊條link有解答。不過醒既present 要識臨場睇客反應。有D乜柒都一大堆書包掟出黎。對CTO 或director 同Architect開會 agenda 唔同。要deep dive 時亦要識
呢行sales一般會咩title, 除左account manager呢d common名
Account Executive. Sales manager
直銷
邊一句有sell人
Account executive , account manager , sales manager , product manager , channel manager , etc
又沒咁慘嘅,我哋呢行稍為有一兩年經驗底薪都有20k
我哋呢行嚴重缺人
差唔多行矩
想轉行 請唔請人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞