從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
入行既話最好有邊方面知識會比較好
讀緊Business 去Minor cs類既degree既話
你覺得應唔應付得黎 同有咩方向咁
因為雖然我讀緊business其實一直好想掂下IT果邊
但都未有方向 未知諗住學咩好同點做咁
唔該曬巴打
你求其一個ITminor 就當有學歷
靚女但完全唔識產品,得唔得?
有無事業線? 身材好唔好?

肯唔肯日日著摟屌裙見客?
之前part過個fresh grad去客度唱security solution,佢真係着超短摟屌裙
點知去到見個客係女人,仲俾人笑佢冇錢買裙
幾間SI出名請後生女。搵去地去sell政府班中坑

唔信咪柒問啦 硬係啲嘢知得少懶鳩嫌洩底咁
幫F5 賣野間SI 全女 樣之外完全唔掂
政府梗係唔得啦,入邊規矩好複雜。
依家比較有名氣嘅有間multixxxx轉請後生靚女,

老老實實,如果靚女走去做保險仲好啦,駛乜係呀it 公司痞,做保險一張單有三至四成分,做IT公司一張單可能得5至10%分。

不過我做咗咁多年,我好少見到靚女就上到高層
做It ,一張單盈利嘅5至10%先岩😅
路過,vendor sales 無成日轉呀(非security)
可唔可以分享下
進步嘅歷程
Multixxxx最近做咗我地partner,但未見到佢地d後生女
人哋比客見架,點會俾你見
收收埋埋咁孤寒,搵日上佢地office望下先
下面得兩個人,我係靠自己跑數自己袋
包你有驚喜
頭幾年都係自己跑數,之後就不斷出席好多唔同嘅活動,識左好多行家,呢行真係靠識人同埋vendor 睇住,當然又唔係叫你奉承佢哋,中間拿獵個位真係好緊要。

integrity 好緊要,唔好貪小便宜,千祈唔好做臭自己個朵,我舊上司有一句說話,路遙知馬力 日久見人心,唔好以為以上說話唔緊要,我見太多太多嘅人為咗一張單出埋好多唔同嘅partner,一定冇好結果。

最後呢行太細,啱啱收到風有人估到我係度登野
當然作為sales都有好多小技巧,我上面都有講,開會技巧,湊客技巧,點樣湊老闆,點樣湊自己公司engineer , 點樣殺case,樣樣其實都係嘅方法
冇錯,對內對外都有好多技巧
但點樣學到呢啲技巧而用得返出來
就係要靠你個人有學野同上進嘅心態
身邊太多人,包括我,係欠缺左呢種passion
樓主我做過一年b2b solution sales, 宜家做緊it support, 黎緊想轉返做sales 湊客但唔知做咩類型好。唔算好technical 樣正常 女仔,有無邊間IT distributor or vendor推介。可唔可以加tg比下意見https://t.me/tt411
少寫咗一個五字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞