從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
Security and cloud 都ok,
我自己都有呢個心理關口,就係唔敢跳vendor ,怕入咗去出唔返黎,

見到太多人入vendor 之後,浮浮沉沉,一兩年轉一次工

我就咁睇,你可以諗下做telco,我發覺佢哋都好肯出錢,如果資深經驗基本上700-800k冇問題,做得好1球至球半

同埋佢哋嘅客戶loyalty 大好多
而家好似得我地幾個老屎忽講呢行發展,肯定冇乜人聽得明
我地無得自己揀客
我依家Focus係commercial, 相對上啲solution冇咁複雜,但係數亦都比較少。來來去去都係Tech refresh,MA play,好少會有啲大型嘅project做

亦都係因為咁,同我part開嘅sales都成日換來換去,因為搵到嘅錢同其他sector比真係唔算多
咪玩啦。telco 前景好就唔會無止境re-org. 大把人走。BT差唔起哂成條sales team。 其他tier -1 SPs 都唔係咁遠

MNC Loyalty 係對 Telco a-end HQ. 香港做B-end 生意 衰D講等運到

Vendor 做sales睇quota 做人。 第一年學野 第二年爆數。第三年quota 太大 , 一係走一係reset quota 再黎
你手牌唔靚

真係要諗下點轉
原來入門都要大學
利申:19文員仔,14k都冇,呢排一直都想轉工,但又唔知做乜好
咁我哋呢行不外乎呢幾個行頭,近幾年我哋si 開始抬頭,人工都比以前好咗好多,另外我見到好多Vendor 搵人都向telco 埋手,所以我自己覺得一定要係telco 走一轉
感覺上啲新興嘅solution都係telco, trading行先,政府同銀行唔會肯take risk做第一個,commercial客又冇錢投資咁多玩新科技
SI一向有佢地定位 無乜叫抬唔抬頭

係Telco 搵人係國際經驗多。大客多鬼頭 例如banking . 英文你唔得 做present 應酬已經輸
Banking 同insurance 都肯洗錢玩多新野。當然要MNC 唔係本地濕鳩銀行

Telco 俾cloud 打到殘晒。全部轉型中
VDI都係用server野,大部分可以用到現有野來起,俾多少少咪license錢。 基本上好多硬野都飽和晒,幫客做Project又係做到隻狗咁
不嬲都係樹大好遮陰。。
所以fg第一份工應該搵si,vendor定係MNC既in house
有諗過逼科d IT audit/consulting但係人工西撚到
樓主會唔會覺得SI 越黎越難做 好多都冇skill set 去做service 多數買dis PS 過下單咁
預計40-60呢段先有
50-60k 真係供樓養老婆仔女之後無乜剩,只夠生活
始終會想揾大錢
如果係唔係都搵dist 做ps ,咁要si 做乜嘢?客戶都會鍾意你公司自己搵人做。

如果你公司長期欠缺人手做嘢,我建議你搵第二間好
想搵大錢就唔係打工啦,工字不出頭
一開始應該做Dist 呢個職位 ,其實好處有好多,上面我都有講,另外呢個角色會認識到好多人,反而如果好似我做si 係比較難識人

In house 入門呢啲工就睇學歷,之後就睇下識唔識湊老細同埋工作能力,

It audit 呢啲三殺位,自己部門嘅人都唔鍾意,咪鬼做好過
嘩 屌
我夠想唔怕洩底 但冇咁ga機會
想有十皮,創業定行sales成功機會大d
如果你有qualification做IT Audit,你唔應該考慮sales
Dist仲難做,勁既SI唔會俾你啲service埋身,就算我冇人都出面搵艇啦,dist除左坐貨仲有咩value
想搵大錢自己出嚟開檔,做sales始終依靠公司實力,係咪個個老闆咁有能力領導公司做大呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞