從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
一句到尾都係勤力,了解個客要乜,了解vendor想賣乜
Vendor presales照計唔差你,不過轉下公司冇壞
其實working level去到60-70K已經唔錯,IT始終唔係金融,如果你想再搵多啲錢應該睇住而家IT最潮既野出發,即係果啲乜鳩big data, IOT同smart city
你有負責跟開project應該都有幫助,可以試下
勤力當然係緊要啦,另外我覺得做si最緊要係保持同廠家嘅關係,比同客戶關係更加緊要,我自己覺得最好揀一啲廠家,當然係啲一二線嘅廠家,然後你專注買賣佢哋嘅產品,唔好變來變去,例如你依家賣net app ,唔好突然間走去又賣nutanix or pure storage , 你要知道如果你做超級市場,冇一個廠家會撐你,除非你好pccw or HKT ,專做大野就唔怕,如果你係一間中型或小型嘅公司,一定要好專心賣一隻產品,當然同時間你公司嘅支援都好緊要,如果公司乜嘢支援都冇俾你又叫你跑,你攞完又要外判出去嘅話,你轉工好過啦
我就係見到佢走咗好多人,而出邊又冇乜聽到佢哋做緊啲乜大野,所以覺得奇怪
當然覺得值,其實做我地呢行非常簡單,幫公司搵幾多錢就出幾多錢呀,我呢兩年每年幫公司搵150萬美金左右,出十分一糧唔過份啦
上邊有講啦,可以做dist sales ,想你有做IT,應該幾易入去
Gp?
我好多同年同學後生嘅時候都走去做紀律部隊或者老師,我唔係話佢哋做得啱定唔啱,但係有一份穩定嘅工作其實好好,如果你而家份工頂新有三至四萬,其實比一般人好好啦。不過如果你好似我哋咁,想出邊闖一闖,你要諗下自己有咩專長同埋專科,都係果句,做我哋銷售唔使學歷,唔使證書,唔係叫你做保險,好似我哋做IT咁就係一個幾好嘅人門
兩個人ja ,太多人冇着數
Sure ,如果你做廠家,跑條數分分鐘仲嚇你一跳。

好似我哋呢排l行最出名嘅華x 廠家,一定要跑150M revenue
1.5億美金
其實好多人只睇到sell屎風光一面就以為簡單。好多同客 negotiattiom係非常辛苦。仲要傾法律條款, 俾客屌 捽數, 同要搞關係

所以真係要了解自己能力先好去做sell屎。好多細SI太多turnover 有心跳呼吸就請。
點跳草裙舞?
冇錯真係好多人以為表面風光,我突然間醒起有一單嘢,當年有個大客,我自己識左佢兩三年都係冇生意,後尾我知道佢鍾意一種運動,我自己專登在出邊搵教練學,學咗一年後再同個客一齊玩,最後梗係得到最滿意嘅結局啦

當然唔止我,我真係聽到好多無數嘅例子,為咗做生意用好多唔同嘅方法,你可以去睇下Michael Jordan或者好多名人嘅成功例子,就算周杰倫,楊丞琳嗰啲都係,琴日仲有人討論容祖兒,當然我同佢地比梗係掹車邊都唔夠,但係好多時候成功非僥倖,
有一次係簡單嘅,直接同我上司講我想走,果次傾左幾日,然後加左三成人工,原因係嗰陣我啱啱入IT兩三年,人工係低得好緊要,

令一次就真係辭職信都出埋,其實仲有個小插曲,就係嗰陣我想是辭咗職幾個月,我都頂左幾個月,我見到公司冇反應就真係遞信。傾左呢個星期然後就加咗三成

有時真係講時機,如果你嗰間公司突然間好多人走,而間公司係冇咩太大問題,你都可以用呢啲招數,
有一次係簡單嘅,直接同我上司講我想走,果次傾左幾日,然後加左三成人工,原因係嗰陣我啱啱入IT兩三年,人工係低得好緊要,

令一次就真係辭職信都出埋,其實仲有個小插曲,就係嗰陣我上司辭咗職幾個月,我都頂左幾個月,我見到公司冇反應就真係遞信。傾左呢個星期然後就加咗三成

有時真係講時機,如果你嗰間公司突然間好多人走,而間公司係冇咩太大問題,你都可以用呢啲招數
打golf 呀

我自問唔得啦。所以做pre sales 拍住sales。但唔會齋technical. 用下sales角度去幫手

上邊有巴打話做pre sales搵唔到。可能公司同產品唔太得。轉下無妨
返back office 好難用到呢招
一間公司呢招用到兩次

我係老細一定揾定人去頂你。
pres sales要寫 proposal,做poc,又要答客 enquiries,又要自學個 product,我覺得好難下
請問樓主係乜學歷?

只得中五學歷o既人, 又有冇可能行返你條舊路?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞