從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
係咪英文普通話都要掂先會請?
40%commission,仲有accelerator
做開logistic sales, 行業3大, sales track record 都靚仔, 好想轉呢行, 但send 極CV 都無interview, 師兄有冇咩建議? 究竟係我CV 問題定咩問題呢
我已經自降身價, total package 只要求$28K 都無interview., 係咪我叫價太高?
我好想請教你二仔兄
你轉過咁多份工, 先轉入行做IT 一定係自降身價?
你點克服呢個心理關口, 你resume expected salary 又點寫?
巴打major咩
貼連續3個月糧單就信你
有無考CISA?
咩事?
我哋呢行勤力少少做兩三都30至40k,上唔上到再高啲就真係睇好多嘢
可以考慮轉去做it si , dist engineer
真係好多嘢學喎,呢個係另一個主題啦,簡潔有力,我記得我第一次做PowerPoint,做三四頁用咗兩個鐘
都無所謂
老實講又好少直接問人幾錢人工嘅,不過聽過1.5M 一年
如果可以考任何it證書,盡快考晒佢,如果你儲返兩三年經驗,又有好多證書,轉工加人工絕對唔難
Ccna 係基本到唔基本喎呢啲一定要考啦,pmp, cissp ,ccnp都一定要,Ms cert etc .....當然都要視乎你公司業務
另外可以考埋Ccie
唔使,你正常就可以
我公司冇accelerator
你好二仔

小弟做左10年其他行業operation

是否有機會轉去貴行業?

入行有咩要求

謝謝
我感覺你嘅人工應該都唔低?因為你入門最多20-30k per month , 未必滿足到你要求,
你可能可以考慮下做電訊業嘅銷售,例如wt&t, CPC,Towngas telecom , pccw etc
我入嚟呢行之前,我對上份工係10K,嗰陣2008年乜都要做
Expected salary 當然係比上一份工高15至20%,而家我都會請人,我成日都覺得如果你要求嘅人工俾你對上一份仲低,咁你點解又要搵工先,我成日我見到有咁嘅cv, 所以千祈唔好咁寫

另外有樣嘢要提提,我見到好多cv 有時連一份工做一兩個月都寫,我見過一個最過分係兩年轉左20份工,做一星期都寫,千祈唔好做呢啲咁嘅事,我以前都係跳得好急,所以我自己就求其搵間親戚嘅公司,我喺入邊做咗半年至一年算數
Computer science, third hon
可以考慮做sales coordinator,相信入職要求都差唔多
姊妹公司你可以去JobsDB搵,大把
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞