從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
我自己就唔係好啱做,太多人事野要煩,同埋覺得成件事控制唔到,每一個職位就好似一粒螺絲咁,但係我依家係公司就是成部部機器,我睇到晒成個過程
我唔好獻醜啦,
今日唔講投資
底薪幾多?
一dd啦 講firewall CheckPoint PA 都幾間DIS
五萬幾啦,連花紅就六萬幾,我哋呢行多數係四六比,六成底薪,四成佣金
真係有好多同行喎,🤭
我可以講呢啲牌子嘅睇法,但我賣咩就唔講啦
Cisco 炒左好多人,間公司唔知想點
HP 仲衰
CP 開始跌緊啦,好多客都唔鍾意
得Fortinet and PA 升緊
樓主,我想轉行,可否介紹門路
TG
https://t.me/jason_elmar
想問下樓主本身讀IT 出身?係銀行係做sales位?

做緊銀行sales 好有同感,但無乜一技之長,可以叫話吹水sell野好少少,可以點轉行
我都覺CP唔掂 但仲多金融客用既
Fortinet 就仲未係CP PA果皮
其實做銀行都有好處,就係借錢會好啲,同埋醫療福利,
就係當年2008年匯豐炒一千人嘅時候其中一個,嗰陣真係慘過地底泥

你做咗幾耐啊
Fortinet 喺香港超越晒佢哋喎,
世界第一都係Cisco,第二PA,第三Fortinet
唔係讀電腦入到行?
好似有做virtual banking
我哋呢行大把,我手下都唔係讀电腦
I.T ?賣衫?
第一份sale 工 sell咩 幾錢個月 幾多commission?
想知巴打間公司係做咩多
賣solution定點
對呢一行幾感興趣
想轉行,可唔可以帶入行,有咩要求?
唔係多數都PA夾CP做2tier?
冇幸做哩啲t1牌子
forti真係愈做愈勁,遲啲做第一
第一份工做it sales , 7千,

第二個地產,平均萬頭
IT 呢行要做到大brand
又搵到大錢個名又好聽
但大brand圈子其實好窄 好少人
外行同low tier SI好難上去
基本上任何Degree FG都請,你外表正正常常,講野正正常常已經可以入行,SI入行老底通常15-18K左右,commission老底比例由4:6到6:4都有,當然靚女會快啲上到位,不過上到樓主呢啲位就睇實力
可以share關鍵字? jobdb想揾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞