從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
其實呢個都要留意,好多人覺得我哋做IT sales好似乜都要識,但其實唔係,我係乜撚都唔識,我覺得最重要係三點。
1. 一定要回覆所有人俾你嘅電話,就算你一時聽唔到電話,你都要一定會覆佢
2. 就係當你做一個報價單比個客,你要知道你自己報緊啲乜嘢,例如數量,乜嘢型號,大約做到啲咩功能,最基本客人問嘅問題都係呢啲嘢,你就可以即時回覆佢,如果比較技術層面嘅問題,當然你要搵埋其他同事幫手啦
3. 就係你開會,開會之前一定要搞清楚呢個會嘅目的,有咩agenda , 開緊會嘅時候盡量要專注的會議,唔好成日走咗出去聽電話或者發緊夢,一定要Mark低晒所有重點,最好差唔多開會完嘅時候,就講一次要有乜嘢follow up , 開完嘅時候一定要跟進

上面好似老生常談,但我自己做咗咁多年,好多人真係以上三點做唔好,但我又冇理由教仔㗎嘛係咪?
一般telecom轉IT solution/ 賣鐵難唔難
你有能力搵每月十幾萬
你覺得自己sales能力係進步出黎
定係月入七千時已有咁嘅能力
無sales 經驗呢?
做sales support ok?
你要20K老底,公司都要你跑番咁上下數,如果你冇experience,未必咁快跑到條數,到時會幾辛苦下
巴打做咩類型vendor , 我都覺得識你
唔難,非常容易,前題你係正常人一個
多,一半一半,主要係mind set 問題。
好似我sell 一件產品比客户,我只會諗有咩方法可以賣到俾佢,
但如果係由technical 轉過來嘅人,佢哋反而會諗呢個產品有咩安裝或者用途問題, 然後就會開始諗唔好賣呢種。帶第二隻比較好等等,

思想決定一切,有個老前輩講,sales嘅目的係make it happen , 不是trigger 問題
中間隔左10幾年。。。當然係慢慢累積
可以support ard 10-15k only
清,呢排搵太多要俾d人賺下?
你地賺到。我又唔會少左,大家分享下
Steve job 都係sales , Iphone 由富士康生產架。但好多人只會記得Steve job.
如果你睇唔明都沒計
自己月入20,000就覺得人哋都一定冇
你個世界都幾細
做到唔奇
但分布係金字塔?沙漏?
絕對唔係倒金字塔
咁個金字塔底又有幾寬?
其實it sale咪一樣要搵下線供養佢
所以好多客買左野返去係用唔到或夾
要硬膠膠咁去改設計
然後好野,又賺多張單

的確個巿場就係呢個模式反而先賺得多
但香港或亞洲巿場先係咁囉!
美國巿場賠死你班仆街都似。
啲人搵得少唔係因為搵錢難 係由其他原因
香港人咁重奴性 乜嘢都驚 驚改變 咪注定成世打工仔囉 大部份人都係求安穩你要咁樣講都可以 但其實搵錢真係唔難 做人胸襟廣闊啲 眼界唔好咁狹窄就可以 講真比你差嘅多的是 有乜可能佢哋又係搵萬幾你只係搵二萬 咁呢個社會不嬲都係上流嘅人剝奪下面嘅人嘅財富架啦 只係你唔會特登諗點樣去做

利申 屋企人搵三十萬一個月 你可能會覺得我曬命 但我從來唔覺得佢哋有咩勁過人或者叻過人嘅地方 都只係心態問題 佢哋願意去接受新事物唔會死板觀念
你唔係好了解呢行運作模式,好多時帶人搵得仲少過之前自己跑
偷換概念
現今資源運作制度係不公義
但太多人不知廉恥
香港地如何接受新事物可以影響收入?
最後又係財技炒作
依家it solution 9成都係燒錢炒作,香港冇一間公司會為5g佈局

比著以前誠gor一早為3g,4g佈局
依家香港係燒大錢倒後行
而且make it happen 行先,乜撚都冇夾過
之後又燒錢補獲,天價做垃圾已成常態。
而班仆街格言就係最緊要d客唔識
中層就係
你老細唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞