從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
個個以為自己做到sales.

其實IT與否。你地有冇做過cold call, 舗頭sales,街霸之類。做得掂呢D工先叫做有sales 枝能
大慨估到邊間 係咪新SI ?
Btw 樓主點睇F5 佢地d生意跌得好多下
賣鐵真係俾雲搶好多生意
其實依家我都諗緊好唔好由賣鐵轉去賣雲
感覺好似好唔同,賣雲好似更加solution based
所以宜家得cloud or security vendor 有錢途,昨天聽過一間知名security vendor offer 都嚇親我🤭
但係雲係咪相對多subscription base 咁賣?
我賣開鐵好實在每3年就一舊舊咁賣,或者有d新科技d客都會肯買黎試
相對cloud 佢一subscribe 咗之後就每年俾錢,好似revenue相對少好多,service嗰方面既收入都會少d?
Capex vs opex. 如果個客IT under finance 。九成會俾,buy呢類tco. 又或者CTO 去完cloud provider events。要威威叫自己公司一定要上cloud.

賣cloud 要識full stack. Network, security, VM, DB, API 樣樣都要知。
IT又sales咩L野呀
對住個電腦mon就當自己it
我依家個客就係on-prem vs cloud,兩條team都打哂交咁
最後佢兩樣都買哂,大家打和,super
好多中老坑IT manager 驚上cloud 之後無得撈。由其做infra. 所以好抗拒cloud.

開會見親呢D客真係有時忍唔住笑
想問樓主如果轉行做sales的話有冇話邊範最吃香?
同埋上位有冇話要咩野學歷先可以?
其實cloud 好大機會食晒個market
至少大公司唔使見住段network
其實network 仲重要同複雜。 iaas cloud 可以用internet VPN. 但SaaS一定係public IP. 你用Megaport 又要將SaaS traffic 走專線

Hybrid 先係皇道。
睇性格,最好大學
Topup受唔受?
依家讀緊hd
只係做一個sector 濕鳩sales
我未有Offer,只係聽行家講大約出到幾錢,最多2M
都已經講明大學,點解你仲會問呢個問題
我上面都有講,除非有經驗,如果唔係比較難入行
大家成日問難唔難入行,其實真係唔難,even係top up degree都入到行,問題係大家一睇到月入十幾萬就咩都唔睇,做IT Sales做到月入十幾萬一年真係1%都冇
巴打住元朗大棠?
其實好多時候份工做得好唔好,係睇下你自己嘅性格,同埋睇下你鍾唔鍾意工作,老實話你聽,我見到工作做得好嘅人,大部份對工作嘅熱誠係比較大,如果一邊工作一邊埋怨,又點會做得好呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞