從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
上邊巴打有講過。同客講乜柒都得。做就甩碌 佢地基本networking 都唔掂
我反而覺得對錢唔好太渴求,應該為自己工作什至人生定下更大目標,錢就自然黎啦
睇見product 同solution
件product 有問題,個客實唔會放過你
點都有排搞。

最最最重要係個solution 得既時候,就全力叫價啦。
勤力係指搵客?
係咪應該搵大公司?起碼有account跟
如果得hd 學歷有冇辦法入行 好後悔細個唔努力讀書 希望第時可以搵到40~50k
利申 唔係讀it 有一兩年sales exp
Lm
都ok既中至小型SI/Dist都會請,當然basic會低少少
大公司,好多account俾人跟晒啦,有好有唔好
依家做緊細公司 搵客根本係盲中中亂黎
好想走出呢個困局
咁想問下,如果新入行係咪入Jos Pccw 會好過依間?
PCCW solutions 跟到好project 會學到野。人工普通同會忙
人工普通係指大概幾多?
PCCW同佢地合作過感覺麻麻地,幾個有心既sales都走哂
同問
新人價唔太肯定。sorry

入IT post 問應該多人知
我non IT b2b 五年經驗
如有巴打知麻煩講聲
咁你公司都對你幾好,無accelerator 都十幾個

如果無數,會唔會踢你走?你公司係自動同你review 定年年都要爭取?
我公司成日扮唔記得
沒數梗係會。。。一定好快比人踢走,
我都係跳咗兩次草裙舞架。。有一次直情出埋信。
托賴呢幾年市道都好,有時做我地呢行好簡單,幫公司搵幾多錢就幾多錢人工,所以冇話邊個對邊個好

要年年爭取,通常我都會在年頭做定來年planning ,順便講定要加幾多人工,
呢個係必經階段,我建議你搵有實力嘅廠家同佢哋夾多啲case,可以嘅話出席多啲唔同嘅行家活動,識多啲人
vforum 有冇你份?
沒呀
香港做保安硬件冇幾間
唔好自爆啦,大家吹下水咪算囉
想遲d試下轉做presale/sale eng 而家做緊QA 唔使對客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞