從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
我老底其實唔夠20k, 但感覺logistic做上都揾唔到多錢,頂盡50k個月

所以想轉行,

"我成日都覺得如果你要求嘅人工俾你對上一份仲低,咁你點解又要搵工先,我成日我見到有咁嘅cv, 所以千祈唔好咁寫"

我明你意思,但我唔寫低又點入行? 真係好矛盾
哦,咁你唔使有壓力了,我地呢邊入門最少18-21k
冇大學畢業就唔洗諗
JOS innovix 一家親
Yes ,除非你本身有it exp
Sales入門咩都唔曉都有20k?
業務都唔同
個問題我寫total package 25-28k都無interview.
咁我係咪要 apply sales support ? 其他entry位一般咩title
要有sales 經驗就得,你可以搵consultant公司幫手,其實你搵呢啲公司人工反而可以叫多啲,你又唔使比commission 比佢地
Sales support 沒咁高人工
有哩堆cert輕輕鬆鬆都40K啦
想問多樣, 我見pccw /hkt個d solution team 長期請人

入職開人工好低, 佢地究竟係賣telecom定已經乜都賣

轉返it公司難唔難
其實佢哋公司係乜都賣,佢哋始終大公司會有制度,反而如果你人工攞緊一個幾好嘅數,不妨可以大咬少少,+10至15%
梗係啦,你哋問我要點做,做engineer一定係咁做喎
識人定識字多?
之前都無sales 經驗呢?

做一文職operation 10年 無起息

真心想出來闖
成勁非僥倖,巴手係利害

呢2年成個IT業都好好景..好多跑數同事幾30-50萬一個月. 不過Q4 2018開始明顯差左

好天斬埋落雨柴 IT components 路過
你唔係佢同事
因為
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
我係佢同事
我突然間諗到我公司有個同事,做engineer,
本身佢都係醒目仔,七八年前入我公司,做咗唔夠三年就辭職,出邊過咗三年就回歸入番黎,攞住好多超勁嘅cert , cissp , ccie , Ms 等等,新入黎人工比啱啱走嘅時候多咗三倍
上年交左10皮稅,你估下
超廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞