從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
咁即係做vendor唔穩定?
我又唔了解你嘅為人喜好同強項,好難比建議你,不過如果你真係想搵多啲錢,我建議你不如讀多少少成功嘅人嘅例子,喬布斯係我一個非常鍾意嘅偶像

好多人打一世工都搵唔到錢,但美國有個細路仔八歲做YouTuber搵錢同霍建寧一年人工差不多,最重要係你搵到自己嘅強項同埋方法
好多人話點入行啦,我覺得做呢個最好入門,當然佢哋嘅價值係細,但係可以識好多人,然後就轉vendor or si ,
冇錯三年已經叫長
上網要小心
上連登硬要小心
機會唔會跌落嚟㗎...如果你做緊嘢,不如先將你工作做到100%先
做present 或者PowerPoint,其實都有得練,我呢兩年都練得好辛苦,
硬件唔算IT下哇

IT = information technology, software野

師兄你呢D最多係parts, hardware, manufacturing

唔係想矯枉過正,但唔想D人乜撚都話係IT

我睇維基架,有錯請指教
唔好意思師兄 我睇到頭幾頁你話HARDWARE, 原來你做security solutions....咁呢D係IT...software方面...
一單生意牽涉金額大概有幾大??可講講嗎
幾千到千幾萬都有,因為儲埋一班熟客,所以佢哋買乜都基本上比到佢
唉 自己做緊 4年 inhouse it admin 而家轉左間新公司 one man band 去到盡 但係都係咁樣 冇得上人工又唔高唔想成世都萬幾兩萬

想轉做其他role
轉得幾快
淘寶幾蚊條防毒key同官網買二三百條有咩分別?
利申:用左幾蚊果個三年
只想知點做到
你做開呢行就會知可以做到,唔係做開呢行人地當你吹水講嚟都冇用
i know that feel
有咩要注意
你見過最勁既technical role 幾多人工?
岩岩轉咗行做IT
做緊底層員工
有無建議俾我呢個迷途羔羊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞