[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
前文提要

[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?

https://lihkg.com/thread/21926/page/1?ref=ios

呢個post暫時主打三英傑主線(織田、豐臣、德川),盡可能每日更新,目前已進入豐臣秀吉篇。偶爾會為大家送上「戰國點將錄」簡介部份主線記載甚少,但又有知名度既戰國名將。

目錄由於放在家中電腦,星期一晚方能上傳,敬請見諒

目前進度:

「三英傑主線」 - 1592年 萬曆朝鮮之役/文祿之役

流鳴學野
利申:武田撚
繼續支持
成段戰國史我最唔熟係萬曆朝鮮之役,我想向各位一同請教

呢段歷史三個國家有三個版本,史料少又唔準,輕輕帶過算啦

史料其實一D都唔少有三國史料比對
所以成場戰爭既情況係好清楚下
其實仲幾精彩

不如由日本角度出發會唔會易寫d
lm聽屎

其實仲幾精彩

我睇過日本方面部份史料,內容仍稍有偏頗。就算到今日中、日、韓三地既劇集,大河劇對呢對歷史著墨較少,韓國就瘋狂出品相關作品,更出名既有電影《鳴梁海戰》,而中國既都較輕描淡寫

再比較諸如維基、明朝歷史,以及其他史料,萬曆朝鮮之役傷亡、動機說法依然不一,唯獨過程非常肯定
留名支持學下野

其實仲幾精彩

我睇過日本方面部份史料,內容仍稍有偏頗。就算到今日中、日、韓三地既劇集,大河劇對呢對歷史著墨較少,韓國就瘋狂出品相關作品,更出名既有電影《鳴梁海戰》,而中國既都較輕描淡寫

再比較諸如維基、明朝歷史,以及其他史料,萬曆朝鮮之役傷亡、動機說法依然不一,唯獨過程非常肯定

查證唔係一人之力可以做到,除非集合連登仔既力量...
呢場仗日本史料好多出自家臣之後,例如立花、島津等參戰大名,寫勝不寫敗,人數成日誇大,咩幾千殺幾萬人,咩神射手,又咩幫主公擋傷
二來係近代比較少學者去研究,因為侵略史都幾敏感
最後係考古冇乜新發現

其實仲幾精彩

明朝方面有明史
朝鮮方面有宣祖實錄個D朝鮮史書
日本方面都有唔少參戰將領留低既記載
所以成場戰爭過程係冇咩爭議除左某D細節位
至於要講動機呢D就真係眾說紛紜
一係就咪撚理D細節位直接講過程囉
Lm
lm

其實仲幾精彩

明朝方面有明史
朝鮮方面有宣祖實錄個D朝鮮史書
日本方面都有唔少參戰將領留低既記載
所以成場戰爭過程係冇咩爭議除左某D細節位
至於要講動機呢D就真係眾說紛紜

單係秀吉有無被封為日本國王同之後個反應都已經有幾個版本,所以只係講過程會好d,其他例如動機個d不如就俾幾個source出黎我地自己睇同判斷,咁就唔洗難為石田巴打寫得咁辛苦
信長2技有起手好容易水到
劉明

人數傷亡個d略講都ok,講到打到去邊幾時退兵呢d位清楚講到都可以了,謝謝石田巴
留名

人數傷亡個d略講都ok,講到打到去邊幾時退兵呢d位清楚講到都可以了,謝謝石田巴

過程係冇爭議大把文都寫過寫得好清楚因為史料至少有中韓史書比對
唯獨豐臣秀吉係出兵個動機先係最多講法最複雜
想問係咪真係有果心居士呢條友? 係咪識d幻術?

過程係冇爭議大把文都寫過寫得好清楚因為史料至少有中韓史書比對
唯獨豐臣秀吉係出兵個動機先係最多講法最複雜

我整理到玉浦海戰,突然心諗:viutv好似有播過
想問係咪真係有果心居士呢條友? 係咪識d幻術?

果心居士都係由各種雜談、通說出現,你可以當都市傳說去睇,如真有此人,咁幻術方面,你當好似三國時代既左慈、于吉看待便可
目錄

「三英傑主線」- 織田信長篇
桶狹間之戰 - Page 1 #0-#14
德川復興三河 - Page 6 #140
織田奪取美濃 - Page 7 #175
織田信長上洛 - Page 8 #189
信長包圍網 - Page 9 #204
簡介西國史 - Page 10 #240
六條合戰 - Page 16 #390
金崎大撤退 - Page 17 #413
英雄相遇 姊川之戰 - Page 17 #423
野田福島城之戰、志賀之陣 Page 17 #428
火燒比叡山、第一次長島征伐 Page 18 #442
虎御前山之戰、戰國羅密歐與茱麗葉 Page 18 #446
武田信玄西上作戰 Page 19 #458, Page 20 #483
將軍放逐、淺井朝倉滅亡 Page 20 #496
第二次長島征伐 Page 21 #515
「越前一向一揆」蜂起篇 Page 21 #516
織田信長之政策、高天神城之戰 Page 22 #532
第三次長島征伐 Page 22 #533
長篠之戰 Page 22 #540, Page 23 #565-566, Page 24 #578
「越前一向一揆」討伐篇 Page 24 #579
天王寺之戰 Page 24 #595
山中幸盛簡介 Page 25 #604
淺談毛利家、木津川口之戰 Page 26 #630-634
雜賀征伐、上杉謙信出擊! 七尾城之戰 Page 27 #641
手取川之戰爭議 Page 27 #662
信貴山城之戰 Page 27 #662-663
西征開幕!三木城之戰 Page 27 #672-673
山中幸盛之死、荒木村重叛變、明智光秀平定丹波 Page 28 #683-687
石山本願寺歸順、佐久間折檻狀、渴殺鳥取城 Page 29 #704-706
第二次高天神城之戰、天正伊賀之亂 Page 29 #722-723
甲州征伐 Page 31 #761-762
備中高松城之戰 Page 31 #769
本能寺之變 Page 32 #776-778
「三英傑主線」- 豐臣秀吉篇
山崎之戰 Page 33 #804-805
天正壬午之亂、神流川之戰、清洲會議 Page 33 #810-811
賤岳之戰 Page 33 #814-815
小牧長久手之戰 Page 33 #819-821
羽柴雜賀征伐 Page 34 #836
淺談長宗我部家、四國平定 Page 34 #844-845
關白就任、佐佐成政平定戰 Page 35 #857
第一次上田合戰 Page 35 #860
天正地震 Page 35 #862
岩屋城之戰 - 高橋最後志氣 Page 37 #912
德川上杉歸順 - Page 37 #914
戶次川之戰、九州平定 - Page 37 #923-924
肥後國人一揆、豐臣秀吉政策 - Page 38 #937-938
「奧州之獨眼龍」伊達政宗 - Page 38 #947-948
「最終決戰 - 小田原之戰」 Page 39 #954-955, #975-976
奧州仕置、葛西大崎一揆、豐臣秀吉政策(二) - Page 40 #987-988
九戶政實之亂、太閤檢地 - Page 40# 990-991

「外傳 薩摩島津家」
島津貴久時代 Page 35 #871, 877
木崎原之戰 Page 36 #880-881
耳川之戰 Page 36 #882-883
沖田畷之戰 Page 36 #885-886

「戰國點將錄」
淺井亮政 - Page 12 #278, #280
朝倉宗滴 - Page 13 #303, #306
太原雪齋 - Page 14 #350
山縣昌景 - Page 30 #744-745
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞