[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?

1001 回覆
259 Like 8 Dislike

入門級先啦
有,但係可唔可以講多d信長以外同埋西日本既野

今川義元
大領主,好多兵好多錢出身貴族

又得姐
等我好快完左個桶狹間先

毛利?定落到島津??
講下武田同上杉謙信
留名

當時有力領主間流行上京曬馬
控制京城=集天下大權於一身
義元同學咁有米,而且又係當時幕府將軍足利氏嘅一族
所以好想上京重振幕府同朝廷聲威
順便喺路上吞併埋別國
咁啱尾張國領主啱啱由亡父手上接手
又接連出現兄弟內訌家臣謀反
有食唔食罪大惡極啦
日本史愛好者留名

於是義元首先打攏尾張國南部鳴海城主‧山口教繼謀反
織田方為左防備今川大軍攻勢
決定包圍左喺尾張國境嘅今川方領主先
包括鳴海城同埋就黎斷糧嘅大高城
義元決定派三河松平氏嘅人質,松平元康去運糧支援大高城
當時黎講,搵降將去打頭陣或者做d危險任務非常常見
義元自己就由沓掛出發去鳴海救援
我最想知佢地嗰個年代嘅兵糧係咩
同盔甲係用咩做同咩結構
呢啲知唔知?
我有試過搵,但係都好少資料
淨係知會乾炒炒熟啲米,有啲係用黎以備不時之需
食嗰陣就會加落麵豉湯到等佢有啲味冇咁難食

唔知有冇記錯
我覺得可以講多少少今川義元既背景

好多人因爲桶峽間之戰,對佢既印象就係柒or無料

但係睇返佢當年爭位,其實佢一D都唔差
我覺得可以講多少少今川義元既背景

好多人因爲桶峽間之戰,對佢既印象就係柒or無料

但係睇返佢當年爭位,其實佢一D都唔差

其實係叻仔黎
有個好老師
睇下漫畫 戰國外傳 桶狹間戰記

傳統講法係清州城主織田信長出發去熱田神宮「祈福」
然後收到部下梁田政綱嘅探子回報
指今川義元路經桶狹間
於是趁暴雨突襲得手
但係其實喺熱田神宮係等緊援軍跟上
遠至美濃國境嘅川並眾蜂須賀氏同埋苗木城嘅遠山氏都有參戰記錄
而且應該唔係雨中突襲而係趁能見度低接近今川軍
然後等停雨後突襲

三大功臣
梁田政綱負責報料
服部小平太,馬迴眾,發現今川義元,然後比人斬膝頭
毛利新助,馬迴眾新人,被義元咬斷手指,成功斬殺義元
織田信長一戰成名
留名,睇到戰國咋,之前仲係平清盛、足利尊氏嗰嗰……
留名
我最想知佢地嗰個年代嘅兵糧係咩
同盔甲係用咩做同咩結構
呢啲知唔知?
我有試過搵,但係都好少資料
淨係知會乾炒炒熟啲米,有啲係用黎以備不時之需
食嗰陣就會加落麵豉湯到等佢有啲味冇咁難食

唔知有冇記錯

參考武田信玄發明嘅野戰食物
大概都係豆、米浸淋煮爛,加入鹽或者味噌,再用米鞠發酵
二十日後用油紙包好,插入幼筒透氣,筒口塞竹葉以防泥土跌入去污染食物

運入城嘅兵糧都係乾身穀物
城內煮飯,戶外陣中都可以煮飯
大河劇「葵三代」有考證過德川家康同關原東軍諸大名嘅信件
命令幾點要食飯,米糧煮之前浸耐d,煮法應該同露營煮飯差唔多
如果今川果陣有蜻蜓切同埋地王,會唔會走到?
如果今川果陣有蜻蜓切同埋地王,會唔會走到?

咩黎架?地王白鳳丸?
btw本多平八郎喺大高城兵糧隊
松平元康得知義元戰死
立即返左去本據地岡崎城獨立

指今川義元路經桶狹間
於是趁暴雨突襲得手
然後等停雨後突襲

請問唔係雨中突襲呢個史料來自邊度?

指今川義元路經桶狹間
於是趁暴雨突襲得手
然後等停雨後突襲

請問唔係雨中突襲呢個史料來自邊度?

雨中突襲出自小甫瀨庵嘅信長記,雨後正面攻擊係出自太田牛一嘅信長公記,一般認為前者文筆如小說,而且冇直接效力過信長公;後者係信長公嘅古參近臣、右筆,文章性質為記錄文件,故信長公記比較可信。
另外,跟據大久保忠教嘅三河物語記載,義元軍曾經確認過桶狹間山岡上嘅信長軍位置,並對本陣的西北角加重左防備。正常有常識嘅人都唔會直接雨中突襲,今川義元亦唔會咁樣比人突襲到

btw why so serious?
整圖都係想深入嘅嘢淺出d姐
咁大篇嘢打我好辛苦
Ok 唔緊要,請繼續
準備出街食飯
聽晚收工可能會出川中島
Q&A可以繼續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞