[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
睇過天地人同真田丸,唔知係咪角色問題,德川家一定係壞?

你地點睇?

你地點睇?

因為由西軍角度睇,德川係奸臣。

歷史從來只有立場,往後去睇,德川家康對日本傳統文化發展有貢獻,但幕府強化中央、削弱地方令各地發展停滯;鎖國更令思想封閉,失去接觸世界既機會,埋下被外國欺壓既禍根。

因為咁先有尊王攘夷、倒幕等等思想既出現,再認識學習歐美制度,一切都係一體兩面。
治部講得好

關於德川幕府統治
為咗加強幕府權力
犧牲民生、經濟、國際視野、科技
點計條數都係過大於功
呢個都係後世對德川反感原因之一

雖然曆史無分對錯
但德川家令日本整個國家
步入衰退落後嘅時期
絕非明智之舉,日本人恨德川都好正常

呢樣嘢已經無關西軍東軍
因為成個日本都係輸家

你地點睇?

因為由西軍角度睇,德川係奸臣。

歷史從來只有立場,往後去睇,德川家康對日本傳統文化發展有貢獻,但幕府強化中央、削弱地方令各地發展停滯;鎖國更令思想封閉,失去接觸世界既機會,埋下被外國欺壓既禍根。

因為咁先有尊王攘夷、倒幕等等思想既出現,再認識學習歐美制度,一切都係一體兩面。

歐洲個班用宗教/鴉片黎侵佔國家呢個手法真係高超

日本/中國鎖國既理由都覺得係防止呢個原因較大
但都唔排除班細既日日吹捧個皇帝以為自己好勁
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞