[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
1600年9月15日,由石田三成策動,聯合毛利、宇喜多家等大老、西國大名、文治派既西軍,與五大老之首德川家康、武鬥派、會津征伐軍為主既東軍,在美濃西部既關原,進行決定日本歷史既決戰。

首先講兩軍佈署,西軍主要駐紮在關原四周既本陣笹尾山、天滿山、松尾山、南宮山上,預先設定鶴翼包圍陣請東軍入甕。各軍佈署如下:(由西北至東南)

笹尾山:石田三成、島左近
梨木川:小西行長、島津義弘、島津豐久
天滿山:宇喜多秀家、明石全登、戶田重政
山中村:大谷吉繼
松尾山:小早川秀秋、脇坂安治、赤座直保、小川祐忠、朽木元綱
南宮山:毛利秀元、吉川廣家、安國寺惠瓊
栗原山:長宗我部盛親、長束正家

東軍就沿中山道進入狹窄既山道,直到關原才散開佈陣,意味著東軍若被夾擊,將會在關原之地被全數殲滅,東軍據守丸山、關原、桃配山一帶,佈署如下:(由前至後)

關原北道:黑田長政、竹中重門、加藤嘉明、細川忠興、稻葉貞通、戶川達安、田中吉政、筒井定次、金森長近、生駒一正、松平忠吉、井伊直政、織田長益

關原南道:福島正則、大野治長、可兒才藏、藤堂高虎、京極高吉、京極高知、寺澤廣高、本多忠勝

桃配山:德川家康
後方南宮山對應部隊:中村一忠、有馬豐氏、山內一豐、堀尾吉氏、德永壽昌、蜂須賀至鎮、淺野幸長、池田輝政

關原之戰佈陣圖

參考明治時代陸軍參謀部《日本戰史》內容,西軍參加關原之戰既人數大約八至十萬人,而西軍所有大名,根據石高數計算最多有十六萬人左右。東軍參戰人數約八萬人,所有大名石高計算,最大動員數約十二萬人。然而,由於大津城、田邊城調走西軍三萬兵力,令兩軍人數差距收窄,變相為東軍減少劣勢。

本應被居高臨下既西軍盡收眼下,然而山林濃霧遮蔽視野,雙方在日出時份仍按兵不動。

井伊直政從後殺出,搶先越過福島正則,攻擊宇喜多秀家部隊,響起大戰既第一槍,福島正則隨後跟上,揭開關原之戰既序幕。而島左近亦從笹尾山殺出,攻擊關原北道既黑田長政、細川忠興隊;大谷吉繼趁東軍攻打天滿山,就從側面突襲東軍,與藤堂高虎、京極高吉交戰。

東軍前鋒幾乎全數投入作戰,而西軍主要由石田三成、宇喜多秀家、大谷吉繼及小西行長部隊為主。關原南道既大谷吉繼、小西行長、宇喜多秀家響山上多次阻截東軍前鋒攻勢,福島正則更與明石全登激戰連場,彼此互相拉鋸。而井伊直政、松平忠吉突入小西行長隊,亦未能順利得手。

黑田長政修築戰壕、木柵阻擋西軍突擊,以鐵砲殺傷前鋒,島左近被黑田長政家臣菅直利狙擊,中彈受傷一時撤退,笹尾山西軍前鋒一時撤退。隨後,西軍出動三枚大砲砲轟關原戰場,沖散東軍陣型,西軍響初期進入優勢。

關原之戰 繪卷

兩個小時後,東西軍戰鬥持續,東軍前軍幾乎傾巢而出,但西軍松尾山、南宮山、栗原山部隊仍然按兵不動,甚至旁邊既島津義弘亦冇反應,不參戰人數幾乎佔全體三分之二。石田三成派家臣催促島津出兵,但由於家臣冇下馬邀請對方,島津豐久勃然大怒表示:「唔識禮數既蠢材,我唔會出擊既!」

島津義弘亦表示:「如果真係想請我出戰,麻煩做好禮數,再誠意邀請,你既表現令我不被尊重。」(歲久、家久,今次係復仇既好機會。)結果島津軍響天滿山一帶按兵不動,旁觀整個戰事,不論東、西軍,凡係接近既部隊都會攻擊。

同時,石田三成點燃狼煙,招呼松尾山、南宮山等友軍完成鶴翼陣,聯手夾擊東軍,松尾山小早川秀秋猶豫不決,暫時未有動作。

南宮山既安國寺惠瓊收到消息,立即招呼毛利秀元、吉川廣家、長宗我部盛親、長束正家出擊。吉川廣家因為與東軍私下締結停戰協議,響山腳阻擋西軍下山路線,安國寺惠瓊派人質問毛利秀元:「秀元大人,眼下係進攻良機,點解唔出擊呀?」

對方因為吉川廣家拒不讓路,於是尷尬地回應:「我地明白要把握時機,但係我軍正在⋯食飯盒,要食完先有力打仗架。」

「但你個飯盒已經食完了?!」家臣已經無力反駁,結果毛利軍因為吉川廣家阻擋要路,就此在南宮山撤退,人稱「宰相大人空便當」,相關分析之後會講。

兩個決定,影響命運
此時,一個人既決定影響整個戰場既走向,通說德川家康見小早川秀秋猶豫不決,派布施孫兵衛用鐵砲威嚇松尾山。但近年有史學家分析鐵砲彈道,以及松尾山高度,認為鐵砲在山腳下射擊不足以威嚇松尾山。

小早川秀秋響1598年朝鮮戰爭時,因為在蔚山城之戰出手救援,本來以為有封賞,結果豐臣秀吉怒叱擅離防守崗位,從豐後被貶到越前北庄城,原領地變成豐臣直轄地區,由石田三成檢地,小早川秀秋認定被三成陷害。一年後,德川家康恢復小早川秀秋既領地,藉此拉攏勢力,所以小早川秀秋或多或少感激德川。

當時關原大戰兩小時,西軍初期雖稍有推進,但隨著東軍投入人數增加,西軍逐漸失去優勢,開始被擊退到本陣一帶。當時小早川秀秋判斷西軍已呈敗象,而且南宮山未有動作,於是在情勢、私怨上,都做出統一既決定:「全軍聽令,正義在東軍!」

小早川秀秋

於是小早川秀秋率領萬五兵力殺出松尾山,叛投東軍,大谷吉繼早有預料,所以一直留力防備松尾山,反而將小早川秀秋打回山上。但大谷卻預料不到山腳既脇坂安治、赤座直保、朽木元綱、小川祐忠一同叛變,藤堂高虎亦趁機殺入,西軍戶田勝成、平塚為廣戰死,大谷吉繼難敵三路兵馬,響戰場切腹自盡,由藤堂高虎收納屍體,為其埋葬。

松尾山部隊乘勢從側邊突襲宇喜多秀家,德川家康亦親自出擊,東軍徹底擊潰西軍陣型,黑田家臣後藤又兵衛殺死石田三成家臣 - 大橋掃部,而島左近重返戰場,殺入東軍陣中掩護西軍逃走,被東軍用鐵砲射殺。

石田三成眼見西軍全線崩潰,亦遁走伊吹山,往近江逃亡。宇喜多秀家、小西行長響家臣掩護下亦逃亡到伊吹山,宇喜多秀家被當地豪族 - 矢野五右衛門藏匿;小西行長被當地農民林藏主協助,但拒絕對方既切腹提議,讓對方捉自己到東軍領功。

西軍全線崩潰,德川家康亦進入關原中心,一直旁觀既島津義弘、島津豐久錯過撤退時機,島津義弘為求全身而退,做出一個大膽既決定:「前進就係撤退!薩摩男兒呀,我地準備從地獄殺出血路了!切死他!!!」島津軍集體跟著大叫「切死他」,全軍突入關原戰場,利用西軍逃亡既空隙衝破福島正則,再突破小早川秀秋包圍,衝向德川軍本陣。

本多忠勝、井伊直政、松平忠吉出手救駕,島津義弘突然改變方向,向東南邊伊勢街道撤退,但東軍窮追不捨,島津軍死傷慘重。

島津義弘開始實行「捨奸」戰術,即係將一個一個部隊留在原地殿後,前軍奮力撤退。島津豐久向義弘道:「伯父,你快走,我在此殿後!」

「你講咩呀?你係島津新世代既希望!」然而,島津豐久大喝一聲,展現決心赴死既眼神,下令部隊帶走島津義弘,義弘感嘆:「家久,你既兒子無丟你面子!」隨後繼續撤退。

島津豐久

島津豐久幾十人殿後,殺入追擊既井伊直政部隊,井伊直政見到島津豐久,不禁想起森長可,於是親手送島津豐久上路,繼續追擊。隨後幾隊殿軍都盡力阻撓井伊直政、松平忠吉,全部被殲滅。井伊直政即將追上島津義弘時,被島津部將柏木源藤用鐵砲命中落馬,身受重傷,同時松平忠吉亦身受重傷。

本多忠勝從後殺到,島津軍鐵砲聲齊響,本多忠勝座騎三國黑中彈戰死,本多忠勝落馬倒地,大叫:「連我爸爸都未打過我!」

島津義弘響一眾家臣捨身就義下,原來既千五人僅餘八十人,沿住伊勢、伊賀逃到大和國,完成呢場驚險既撤退戰。

島津撤退路線

決定日本歷史走向、人數超過十萬既關原之戰竟然兩至三小時就落幕,而令人意想不到的是,關原竟然由毛利兩川決定勝局,毛利輝元滯留大坂,西軍先失三萬兵力;吉川廣家私通東軍,妨礙前進;小早川秀秋索性叛變,更不提毛利元康、毛利秀包部隊被誘離戰場,毛利輝元、吉川廣家、小早川秀秋被戲謔為「關原三神」,人稱「宅神」、「食神」及「戰神」。

德川家康勝利後派人搜捕西軍首腦,同時向大坂前進,其他部隊亦進攻大垣城、佐和山城,清除西軍既殘餘勢力。

關原三神直接影響日本歷史

次回

「關原之戰」

西軍掃蕩戰 - 石田三成被捕

長谷堂撤退戰 - 傾奇者 前田慶次

大局已定,賞罰開始

小早川秀秋 補圖
明智光秀搞咩要自爆
只想知依樣
信長咁夠運都要衰依鋪
島津義弘個撤退戰,成個過程係非常熱血,薩摩人就係呢種奮不顧身、豪邁奔放既性格,特別容易令人感動,可謂男子漢既浪漫
明智光秀搞咩要自爆
只想知依樣
信長咁夠運都要衰依鋪

參考返第一頁目錄,到第一個post重溫成個動機
其實西軍軍全數投入家康根本無得嬴?

全數投入既話德川家康及東軍當場被包抄,所以德國陸軍參謀Jacob Meckel先話西軍必勝,以戰而論確實係咁,但佢估唔到西軍各人心懷鬼胎
根本德川私通晒,有晒信心先入戰場
石田三成低估自己黑人憎程度

結果而言當然認為德川家康有信心
但如果小早川秀秋、吉川廣家反悔呢?你諗返吉川廣家都係等東軍入關原後先提出停戰。

表面上有多人私通,以及有無數東軍大名討厭當年檢地負責人 - 石田三成,但不能否定德川家康呢一著都係賭博。你睇返上文,我分析小早川秀秋係見到西軍被反打,不論形勢及私怨下都決定補刀

有一點可能佢都諗過,雖然西軍承諾秀賴十五歲前可以做關白,但難保自己成為第二個豐臣秀次,即係有權無實,仲可能被人清算,而且呢個賞賜係大谷吉繼提議,石田三成並不太同意。相對之下,幫助東軍仲可以奪取西軍領地擴張勢力,乖乖地做個地方大名遠離中央,邊個最賺?

佢既背叛未算最傷,因為大谷吉繼頂得住,最傷係山腳四位牆頭草一齊叛變,先令大谷吉繼應接唔到。
關原唔係大平原咩 唔夠位俾大軍展開?

有展開,不過比起周邊赤坂、大垣城甚至南邊既街道,我會覺得關原似谷地多啲,因為三面都係山
關原唔係大平原咩 唔夠位俾大軍展開?

有展開,不過比起周邊赤坂、大垣城甚至南邊既街道,我會覺得關原似谷地多啲,因為三面都係山

直情盤地黎架喎

結果而言當然認為德川家康有信心
但如果小早川秀秋、吉川廣家反悔呢?你諗返吉川廣家都係等東軍入關原後先提出停戰。

表面上有多人私通,以及有無數東軍大名討厭當年檢地負責人 - 石田三成,但不能否定德川家康呢一著都係賭博。你睇返上文,我分析小早川秀秋係見到西軍被反打,不論形勢及私怨下都決定補刀

有一點可能佢都諗過,雖然西軍承諾秀賴十五歲前可以做關白,但難保自己成為第二個豐臣秀次,即係有權無實,仲可能被人清算,而且呢個賞賜係大谷吉繼提議,石田三成並不太同意。相對之下,幫助東軍仲可以奪取西軍領地擴張勢力,乖乖地做個地方大名遠離中央,邊個最賺?

佢既背叛未算最傷,因為大谷吉繼頂得住,最傷係山腳四位牆頭草一齊叛變,先令大谷吉繼應接唔到。

當時只要吉川廣家手擋唔住南官山隊佢個本陣已經係咁先
而且吉川廣家可以發揮到咁大作用根本係出乎所有人預料
有一個講法係從三成一封係戰前去南宮山視察過後寫既信分析
其中有一點係講佢認為安國寺軍同長束正家布陣布到上山頂
不利主動出擊會好易出事
而且有唔少研究都好質疑德川本陣既人數同埋戰鬥力究竟有幾大
俾佢出到擊直擊本陣後果難苁料
結果就真係出事俾一個吉川擋住左哂
其實係贏得算係好-6
你估德川家康真係東照大神下凡打救世人下下料事如神咩屌
不過就算冇左南宮山隊單講本隊2軍其實都只係膠著
家康要贏到真係要多謝京極高次拖住左立花同小早川秀包呢堆精銳

西軍呢著大失預算,估唔到大津城咁難啃
加上12號先總攻擊拖延唔少
由伏見城用多左時間,美濃東軍咁快攻入,大津城又用多左時間,可見個天都唔鍾意石田三成
雖然話吉川廣家頂住南宮山,但係堅持出擊既話會出唔到咩?根本好多人唔願意為石田三成賣命
好多人本身想加入東軍,係為勢所逼先焗住入西軍
石田三成如果察覺到呢點,應該推晒d 有叛意既人做先鋒,自己既親信做夾擊啦

估唔到咁難啃一件事
西軍估唔到係當時幾萬人係周圍得幾千人都仲會夠膽反
所以佢究竟做咩會反同埋個個時候先反其實係好多講法
都幾值得研究

估唔到咁難啃一件事
都幾值得研究

呢個真係要去日本搵返原文書信睇,如有既話 上網唔知邊度搵到更多史料,我最近想研究薩摩島津家,想買日文書都搵唔到,唯有第時去日本搵

估唔到咁難啃一件事
都幾值得研究

呢個真係要去日本搵返原文書信睇,如有既話 上網唔知邊度搵到更多史料,我最近想研究薩摩島津家,想買日文書都搵唔到,唯有第時去日本搵

所以樓主真係好叻,但太乞人憎
(頭盔啊我只係講緊個名 ,而家樓主寫關原個part我真心覺得真係算係最好睇嘅一part )
而我想問樓主臨行刑個part食柑個故仔係講緊樓主個性格,定係樓主仲認為自己仲有一線生機? 如果係後者解釋咁佢自己係基於咩理由覺得自己未洗死?
而我想問樓主臨行刑個part食柑個故仔係講緊樓主個性格,定係樓主仲認為自己仲有一線生機? 如果係後者解釋咁佢自己係基於咩理由覺得自己未洗死?

逸話好少考究,大概係象徵石田三成堅持既性格,佢當時必死無疑既。
點解咁多人都想入東軍 帳面係西軍嬴架喎

又唔係叫想加入東軍,只係西軍迫於形勢加入,響佢地眼中始終係豐臣文治、武鬥派政鬥,無必要出盡全力插手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞