[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
再正如早雲公所講,秀次已經建立軍威(參戰紀州、四國、小田原城、平定九戶政實),治內又有京都管理經驗,有起碼十年既優越經驗不選,偏偏倚重個細二十三年,又未經教育及評估既細路,做老細都識搵接班人,秀吉真係不合格

揾親生仔繼承自己就係人之常情
但當時風俗養子繼承大統都係冇咩唔合理
秀次可以話名正言順仲要連關白都做埋
實情係大把方法根本唔駛廢左佢
大可以塞秀賴俾佢做養子同指定做佢繼承人其實都已經解決都問題

秀吉應該係一心一意要自己個仔繼承
無論係分天下定做養子 都排除唔到秀吉死後秀次會奪自己個仔權 由其係秀吉同秀次有衝突之後 秀次係秀吉眼中唔再係聽話既棋子 到最後要殺哂秀次一家 都係要防止有人奪到個仔權

但係佢嗰仔養唔養得大都未知 冇理由咁快殺秀次嘅

怕自己死得快,要先幫個仔清除d 障礙物

不過呢件事反而睇到

一、好似上面咁講出身問題:秀吉並無咩家門負擔,因為唔係出身武士同又唔係名門歷史,反而無家門永遠第一既唸法

二、秀吉好覺得每個人,就算佢死左之後,都會擁護豐臣家,特別有左五大老互相制衡呢個方法之後,所以個仔既敵人得返秀次,呢個時候係迫切性上,血統>家門考慮

三、自己老來得子,太閣比人笑左咁耐粒姑都生唔出,最後終於出返口氣,無理由呢個寶貝仔無得坐正

四、歷史上都不乏養子同親人/養父既鬥爭/兵變,寶貝仔無權無地位都未最弊,最弊可能連命都無埋,傾分天下就已經有呢個考慮

五、其實佢自己都唔多like 秀次啦,間唔中都屌佢幾鑊,唔欣賞佢做事方針,係衰自己無仔先唔可以益外人下無奈比佢

自己比個關白佢做,雖然比左d 政事佢搞,但都只係d 無關痛癢既事,軍政大權、決定權從來無落過個養子手上,同其他大名讓個家督出黎退隱做法唔同,唔好話比佢接班,就連對佢基本信任都未夠

之後到有個仔出黎,呢條友反而變左外人,加上條友又唔識做,無主動話要退位,唔攞佢開刀都幾講唔過去
9月16日,李舜臣將13艘戰船排成一列,死守鳴梁海峽,背後佈置百幾艘漁船為疑兵,藤堂高虎雖然有嚇倒,但細心觀察知道自己佔優,立即進攻。李舜臣雖穩定軍心,但其他船隻都退到海面,來島通總率先襲擊李舜臣,結果被李舜臣擊潰,來島通總陣亡。

隨後藤堂高虎出擊,李舜臣怒屌後退既戰船,於是全軍回歸作戰,但數量上仍處於劣勢,於是李舜臣將來島通總首級懸掛,鼓舞士氣並發動總攻擊。豐臣水軍響鳴梁海峽既亂流中難以脫身,三十幾艘戰船被撞毀,藤堂高虎身受重傷,撤離鳴梁海峽。

李舜臣雖然勝利,但聽到全羅道失陷既消息,立即收軍北退,向明朝水軍求援,而豐臣水軍再返黎時早已人去樓空,繼續依作戰計劃北上。

鳴梁海戰 布陣圖

有關鳴梁海戰,最大爭議就係朝鮮大肆誇飾李舜臣以13艘船擊破333艘豐臣軍船,實際上《宣祖實錄》、日本既史料都係提到幾十艘。另外朝鮮史料上,一直宣傳李舜臣有先見之明,用「鐵索阻斷戰術」妨礙豐臣軍,但相關訊息並不在李舜臣戰後既親筆記錄提及,反而「撞沉戰船」呢點有被李舜臣提及,而後來有歷史學家亦判斷鳴梁海戰係接舷戰為主。

最後,朝鮮至今教科書仍然吹噓鳴梁海戰徹底阻止日軍西進,但實際上當時朝鮮西部陸路全線失陷,戰後李舜臣亦被迫撤退,所以應該叫「贏了戰術,輸了戰略」。

鳴梁海戰 事實上傾向接舷戰 (《鳴梁》 劇照)

豐臣軍成功依作戰計劃行進,由於明朝、朝鮮聯軍已經穩固漢城防衛線,為長期統治,秀吉下令南部各地修築城池。加藤清正、毛利秀元、淺野幸長擴建文祿年代已修築既蔚山城,明朝、朝鮮收到消息後,知道加藤清正厲害,打算一舉擊破重振士氣,所以負責朝鮮事務既楊鎬、麻貴,以及朝鮮統帥權慄於12月下旬一齊出擊,約57000人殺向蔚山城

明朝進攻蔚山城

當時工程尚未完成,毛利秀元已回到釜山,準備返日本放假,淺野幸長在城外臨時營地駐紮,加藤清正去西生浦城視察。點知12月22日明朝先鋒急襲蔚山城,殺死幾名毛利家臣,淺野幸長救援後被明朝引誘擊敗,豐臣軍死守蔚山城求救。加藤清正立即回城指揮,但被聯軍利用未完成既地點攻擊,豐臣軍於是退到內城死守。

12月24日,聯軍攻打內城,被豐臣軍以鐵砲雨構成嚴重損失。12月25日明軍表示休息,朝鮮軍權慄單獨攻城,又被鐵砲雨擊退,直到28日聯軍企圖火燒城池,但響傷亡慘重下無疾而終。雖然多次死守成功,但豐臣守軍嚴重缺糧,飢寒交迫下終會捱不住,加藤清正向小早川秀秋求救,但對方準備返日本放假,反叫清正:「你自己戰死啦。」典型打工仔模範。

29日,楊鎬派人入城,要求蔚山城投降,加藤清正誓死不降。其實,呢個係明朝緩兵之計,以防豐臣援軍即將抵達。

1598年1月,蔚山城響明朝大舉進攻下陷入絕境,豐臣各地將領終於收到消息,宇喜多秀家下令鍋島直茂、黑田長政、蜂須賀家政、毛利吉成等人先出發,明軍楊鎬亦趁豐臣軍出擊,分兵予高策偷襲釜山,而擋在前方的部隊,正是當年抗擊李如松既猛將 - 立花宗茂。

蔚山城之戰到底如何發展?且待下回分解

次回

「萬曆朝鮮之役」
第一次蔚山城之戰
豐臣秀吉歸天 - 豐臣撤退開始
露梁海戰 - 萬曆朝鮮之役落幕
完埋萬曆朝鮮之役、日本留守人士既歷史後,就要進入「終章 - 德川家康篇」了
完埋萬曆朝鮮之役、日本留守人士既歷史後,就要進入「終章 - 德川家康篇」了

其實秀吉份人咁多疑,點解佢晚年唔搞9德川家康,唔通佢真係覺得德川家康咁忠心?
其實秀吉份人咁多疑,點解佢晚年唔搞9德川家康,唔通佢真係覺得德川家康咁忠心?

唔係唔想搞,係無辦法搞,因為家康勢力係到秀吉晚年已經好大,五大老制度已經係搞9緊佢,只不過咁都俾家康化解到

唔係唔想搞,係無辦法搞,因為家康勢力係到秀吉晚年已經好大,五大老制度已經係搞9緊佢,只不過咁都俾家康化解到

秀吉在生既時候搞9佢,我覺得東軍唔會有咁多人,同埋西軍唔會咁多二五仔囉
其實俾秀次繼承可能已經得
同埋做乜唔叫關東做先鋒打朝鮮,秀吉叫到其實都冇得推啦,西國,四國,九州就出兵,關東就養精蓄銳,此消彼長下其實已經好蝕,秀吉晚年好多決定都好難理解

秀吉在生既時候搞9佢,我覺得東軍唔會有咁多人,同埋西軍唔會咁多二五仔囉
其實俾秀次繼承可能已經得

東軍D大名主要有2個來源
一堆係武鬥派大名
一堆就係受秀次事件波及奶左野個堆
實際上同家康本人真係叫好好關係既係得伊逹政宗呢D少數
秀吉年代佢只係位高勢力根本無咁大
係秀吉死左豐臣家無主家臣內鬥俾左位佢上先有咁大勢力
同埋做乜唔叫關東做先鋒打朝鮮,秀吉叫到其實都冇得推啦,西國,四國,九州就出兵,關東就養精蓄銳,此消彼長下其實已經好蝕,秀吉晚年好多決定都好難理解

秀吉最初就係想打低朝鮮,將朝鮮分封俾忠心既西國大名,去抗衡帳面勢力高於自己既德川家康,以及一眾關東、奧州大名

同時,關東去朝鮮已經要走大半個日本,再渡海,士氣都唔好得去邊,秀吉點會搵班冗員打仗?最後,西國、九州距離名護屋城近,更方便補給

呢個係我分析任用西國大名既原因

秀吉最初就係想打低朝鮮,將朝鮮分封俾忠心既西國大名,去抗衡帳面勢力高於自己既德川家康,以及一眾關東、奧州大名

同時,關東去朝鮮已經要走大半個日本,再渡海,士氣都唔好得去邊,秀吉點會搵班冗員打仗?最後,西國、九州距離名護屋城近,更方便補給

反而係西國兵去曬關東兵無動員過,對之後關原之戰有無咩影響,係未真係會令東軍勝利的其中一個原因?

呢點其實唔多合理
好似島津毛利個D對佢又有咩忠心可言
都係第二個合理D

反而係西國兵去曬關東兵無動員過,對之後關原之戰有無咩影響,係未真係會令東軍勝利的其中一個原因?

其實唔多係
關原個陣西軍大名動員人數
係多過東軍成三分一都有
當然呢個係因為逐石計西軍大名動員人數係多過東軍
可以咁主要係因為當時三成有法子用大阪既錢糧黎做軍需

其實唔多係
係多過東軍成三分一都有

動員你講緊真係落手打,定計埋食花生個d
如果叫關東打朝鮮個目的就唔係為左贏啦,為左消耗家康實力。不過當時秀吉好似完全冇諗過用征朝鮮做權鬥

其實唔多係
係多過東軍成三分一都有

當然唔係全部有上戰場
呢到只係講動員數
西軍一部分動員左既兵力係大阪冇打過
好似秀賴既御馬迴御見眾個堆仲有毛利輝元都有成萬人係大阪加埋都幾萬人
關原既西軍本隊8萬人左右(出工不出力先唔講)
加埋係大津城同田邊城各自有萬幾人係關原同時打緊
仲有唔少係係關原到大阪附近趕唔到去關原戰場
(而且都仲未計上杉)
相反東軍帳面上係得關原七萬人加上中山道三萬幾人
仲要家康係關原本陣個三萬人都唔知打唔打得

其實唔多係
係多過東軍成三分一都有

當然唔係全部有上戰場
呢到只係講動員數
西軍一部分動員左既兵力係大阪冇打過
好似秀賴既御馬迴御見眾個堆仲有毛利輝元都有成萬人係大阪加埋都幾萬人
關原既西軍本隊8萬人左右(出工不出力先唔講)
加埋係大津城同田邊城各自有萬幾人係關原打緊個陣同時打緊
仲有唔少係係關原到大阪附近趕唔到去關原戰場
(而且都仲未計上杉)
相反東軍帳面上係得關原七萬人加上中山道三萬幾人
仲要家康係關原本陣個三萬人都唔知打唔打得
巴打們有冇睇過BBC個集《德川家康》,我前晚上網搵到黎睇,膠撚到
巴打們有冇睇過BBC個集《德川家康》,我前晚上網搵到黎睇,膠撚到

有呢回事?
不過鬼佬講日本就算啦
順天城、泗川、露梁海戰容明早再post
立花宗茂真係戰神,痴撚線
日本睇落場場贏,點解都係佔得沿海
日本睇落場場贏,點解都係佔得沿海

前面有提到明朝、朝鮮已經穩守漢城一帶,北上無可能了,所以日本先靠築城打長期戰,遠征軍提到戰線太長,想退守反擊,係秀吉未訓醒堅持要打

同文祿既電擊戰唔同,當時只有雜牌朝鮮軍,而家係有明朝協防呀⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞