[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
其實德川家康喺大阪之戰係幾多歲架?
點解可以咁耐都唔死得
當年豐臣幼稚園都已經死咗幾件

德川家康:「老夫不過是七十二歲,比起北條幻庵(96)、北條早雲(88)、尼子經久(84)、朝倉宗滴(77)、島津忠良(76),我已經算短命了。」
點解可以咁耐都唔死得

德川家康:「老夫不過是七十二歲,比起北條幻庵(96)、北條早雲(88)、尼子經久(84)、朝倉宗滴(77)、島津忠良(76),我已經算短命了。」

七十歲仲隨大軍打仗,係咪好少見
淀君最錯唔係係關原之戰唔幫手咩

btw
三法師都識忍到戰亂再起先出手
秀賴個傻仔
點解可以咁耐都唔死得

七十歲仲隨大軍打仗,係咪好少見

毛利家口羽通良、福原貞俊、國司元相都係出名既老將

btw
秀賴個傻仔

被人踩到上心口, 好難唔出手啊....
只係豐臣恩顧大名死去大半, 第二代大多袖手旁觀
豐臣秀賴只能講, 係敵不過天下潮流, 注定要亡既

btw
秀賴個傻仔

佢眼中只係強藩內鬥鬼打鬼做咩要出手
仲可以籍機削一削佢地
而且係冇咩必要高估佢影響力
歷史證明女人真係累事,淀君呢條撚樣一早係老豆死個時陪葬啦
如果唔係佢生粒仔出黎,秀吉就唔會廢秀次
如果唔係佢唔識野係到9up, 大阪城點會撤晒防備
唉,一條咁既女人累死幾撚多人

咁淀君又真係幾慘,跟邊個死邊個,其實佢都算係戰國悲情女人,所以我都冇批判佢
如果真係比毛利真田突擊成功殺左德川家康,秀忠鎮唔鎮得住薩摩藩,長州藩仙台藩班人
其實真田信繁提出的霸佔近畿一帶的策略有無可能做到同擋到幕府軍攻勢?
臨近日出,木村重成被井伊直孝從側面突擊,退到河堤對岸,井伊先鋒隊強行突破失敗,雙方血戰一輪後,木村重成眼見部隊崩潰,決定放手一搏殺入井伊直孝陣中,奮戰而死,井伊直孝蒙受重大損失,留在原地駐守。

八尾、若江戰事

而南部戰線小松山、道明寺村一帶濃霧彌漫,後續既真田信繁、薄田兼相、明石全登部隊因此迷失方向,濃霧中與德川軍混戰,在後邊指揮的大野治長按兵不動,後藤基次由半夜殺到清晨,濃霧開始消散,但援軍仍未出現。

後藤基次開始猶豫反問:「援軍呢?真田大人,你發生了什麼事?」

「快點,我地要盡快到小松山,否則後藤將軍就守唔住了!」雖然如此,但真田信繁仍然被拖住腳步,本多忠政、松平忠朝亦上前,將後藤基次迫退到小松山。

「官兵衛大人,又兵衛準備來拜會你了!」後藤基次等不到援軍到來,決定下山向德川軍作最後反撲,以猛鬼既氣勢殺向德川軍。一隊手持馬上筒既騎兵從後藤側面突擊,一陣鐵砲聲響起後,後藤基次中槍戰死,呢隊騎兵正係伊達政宗秘密訓練既部隊 - 騎鐵砲。後藤基次奮勇死戰,卻等不到戰友援軍,抱憾陣亡。

道明寺之戰 後藤基次戰死

後藤基次

北部戰線,藤堂高虎聽到道明寺發生戰事,立即轉向幫手,當部隊迫近長瀨川時,長宗我部盛親既部隊從草叢殺出,向藤堂軍亂刺,殺死多名藤堂家重臣,雙方混戰過後,長宗我部盛親收到木村重成戰死消息,將藤堂軍擊退後撤回大阪城,北部戰線亦落入德川控制。

正午,道明寺戰線方面,後續既薄田兼相終於到場,與水野勝成部隊大戰。薄田兼相在戰場奮戰,希望一洗「Orange」既污名,一個武士站在薄田前說:「聽說你曾經係小早川家既劍法家,正好做我既對手!」

薄田詢問名號,武士拔出一把大刀、一把短刀說:「二天一流 - 宮本武藏,以水野勝成客將身份參戰!」薄田兼相被宮本武藏以怪異劍法擊敗,但武藏冇取其性命,薄田兼相最終被水野、伊達軍殺死。

後藤、薄田戰死後,豐臣軍在中午退到譽田村,毛利勝永收集敗軍,真田信繁懊悔萬分,伊達政宗既部隊殺向豐臣軍,為首大將與真田信繁交手,自報名號:「伊達家重臣片倉景綱之子 - 片倉重長,代表新世代向你討教!」

「有志氣!不愧係名將之後,只是!」真田信繁指揮伏兵從兩側出擊,反將伊達軍壓倒,片倉重長亦受傷撤退。「少年你太年輕了!」

真田信繁擊退片倉重長後,聯同毛利勝永守住譽田村,與德川軍對峙。但係呢個時候,北部既八尾、若江戰線失陷,豐臣軍下令撤退,德川軍亦因持久作戰疲憊,各自收兵,持續十二小時既道明寺村大戰結束。

兼田村之戰

伊達軍騎鐵裝備 - 馬上筒,比一般火槍短,以打火石代替點火發射,用法近似手槍
天王寺之戰晚點補上
即係我唔係怪淀君,雖然佢天生劏豬鄧,但係唔緊要,上兩次佢冇份話事
關原以至大阪之陣都係佢自己衰on9, 除左識食,訓,生仔仲識d 咩?
德川家康本隊亦從京都出發,當晚抵達天王寺、岡山本陣,由伊達政宗、淺野長晟、松平忠直、前田利常守住主要路口。而豐臣軍以真田信繁、毛利勝永據守西線茶臼山,東線由大野治長負責,豐臣軍擬定作戰方案,決定「引誘德川軍進入狹長地區,明石全登偷襲天王寺,最後豐臣秀賴親自上陣鼓舞士氣。」

5月7日正午,毛利勝永與德川軍先鋒本多忠朝遭遇,本多忠朝因為去年冬之陣酗酒,導致部隊慘敗,打算一雪前恥,高喊:「本多忠勝之子 - 本多忠朝參上!忤逆潮流既豐臣武士,受死!」

「德川戰神之子?我毛利勝永亦有復國之志,絕不輕易屈服!」毛利勝永與本多忠朝混戰一輪,本多忠朝身受二十幾處戰傷而死,臨死前看著酒壺說:「戒酒吧,以後參拜我既人,一定都有呢種決心。」時至今日,大阪人的確有「戒酒就去參拜本多忠朝」既逸事。

一心寺 本多忠朝墓

毛利勝永勢如破竹,將德川軍中線潰散,迫近德川軍本陣吸引砲火。同時,真田信繁指揮部隊從茶臼山分三陣突擊,高呼:「真田赤備聽住,今日我地不求生只求死,目標係德川家康既首級!」真田信繁殺入松平忠直陣中,向外散佈淺野長晟叛變既謠言,令德川軍大亂,毛利勝永、真田信繁就像兩把利劍,刺向德川軍心臟地帶。

分隊明石全登遭遇水野勝成、伊達政宗軍團,伊達政宗不滿水野昨日爭功,留守後方,神保相茂、水野勝成不敵明石全登,一片混亂地撤退,根據《難波戰記》記載,伊達政宗立即下令:「前面既全部都係敵人,射呀!射到全隊死清光!」

可憐既神保相茂響混亂下戰死,其子向德川控訴,伊達政宗自辯:「伊達家既軍略係不分敵我!(有得殺自己人當然殺!唔係再冇機會了!)」

同一時間,德川秀忠在岡山聽到天王寺既騷動,心急如焚既秀忠不聽立花宗茂勸告,被大野治房既部隊突襲,先後攻破前田利常、藤堂高虎、井伊直孝既防線,本陣更被豐臣軍衝擊。德川秀忠響加藤嘉明、黑田長政護衛下後退,重整旗鼓準備反擊,立花宗茂一時不見蹤影。

毛利勝永攻破德川主力第二陣,斬殺小笠原秀政,再迅速突破第三陣本多忠純、榊原康勝、酒井家次、仙石忠重等至少過萬人既部隊,因為毛利勝永引開大量德川軍,真田信繁突破松平忠直後,輕鬆繞到德川家康本陣

天王寺、岡山之戰,豐臣軍進軍路線

真田信繁手提大薙刀,騎馬殺向德川家康馬印,高呼道:「德川家康!我黎領取你既首級了!」然後真田信繁號令全軍以三倍速突擊,德川親衛隊、旗本眾都唔係真田對手,德川家康睇住真田赤備蹂躪戰場,想起多年前既不快回憶,淡淡地說:「山縣昌景!」

德川家康及旗本倉皇撤退,連馬印都被推倒,真田信繁催促豐臣秀賴按照計劃出戰,但淀君、大野治長堅持唔俾秀賴出戰,真田信繁衝殺幾輪,逐漸被德川援軍包圍。

岡山方面既豐臣軍被德川秀忠反擊,開始向大阪城撤退,更多既德川軍殺向天王寺助陣,德川家康從混亂中冷靜,觀望真田信繁、毛利勝永二人。

毛利勝永見德川本陣混亂,亦多次衝擊,然而將要殺入時,被一名猛將擊退,毛利勝永看著熟悉的面孔,質疑對方:「立花宗茂,你都係被德川沒收領地,點解要幫敵人?」

「天下大勢已定,為左回到柳川城,我必須要從幕府奪得戰功!」立花宗茂擋在毛利勝永面前,戰局陷入僵持。

而真田信繁戰力亦被消耗殆盡,身邊將士幾乎全部戰死,手臂亦被子彈射傷,真田信繁眼見計劃失敗,無奈地撤退,松平忠直截斷退路,於是真田逃到安居神社養傷,德川士兵西尾宗次到場,筋疲力盡既真田信繁坐在原地說:「儘管拿去吧,我已盡了本份,此生無憾!」

戰國最後勇士 - 真田信繁在天王寺戰死,其奮勇戰績流傳後世,江戶時代更有人以其為藍本,創作全新既完美英雄 - 真田左衛門幸村,亦以此名流芳百世。

真田信繁戰死、岡山部隊大敗,毛利勝永見大勢已去,立即撤退到大阪城,而明石全登殺出重圍後下落不明。德川軍野戰勝利後,立即殺向大阪城,松平忠直率先殺入大阪,火燒城池。

真田信繁
5月8日,秀賴正室、德川家康孫女千姬請求放過秀賴被拒,豐臣秀賴、淀君、大野治長等人在兵糧庫中自殺,毛利勝永收拾一切後,亦跟隨自殺。曾經歷黃金歲月、浮華盛世既豐臣家,因為秀吉晚年殘殺秀次,沒有為死後家業鋪路,埋下滅亡既禍根,最終被德川家康反客為主,兩世而亡,可謂如夢幻泡影。

毛利勝永 概念圖

戰後,德川家康處死秀賴遺子 - 國松,女兒到東慶寺出家,就係後來聞名既天秀尼。長宗我部盛親在京都一帶被捕,再被處決,長宗我部家直系從此斷絕。松平忠明負責重建大阪城,將來由江戶幕府直轄。

隨後,德川家康於6月發佈「一國一城令」規定一個藩只能擁有一座城,除非該大名坐擁兩國方可例外。另外發佈「武家諸法度」規限武士、大名各項規條,為江戶時代既武家階級體制奠定基礎

同時,為統御公家,就由兩年前既《公家眾法度》改良,建立《禁中並公家諸法度》十七條,大致制約天皇、公家大臣既職能本位,以及令將軍有權干涉公卿任命、天皇婚姻、強制要求公卿出家等等,以確保江戶幕府勢力遍及全國。

7月,德川家康改元「元和」,宣告戰國時代正式結束,1616年3月榮升太政大臣,係繼平清盛、足利義滿、豐臣秀吉後第四位成為武家太政大臣。一個月後,德川家康將一切交妥後,在駿府城病逝,安祥結束波瀾壯闊既一生。

德川家康見證戰國中期既關東三國志、信長包圍網、織田信長霸業、豐臣秀吉統一、關原之戰等大事,看著當世強者逐個倒下,最終以老謀深算既手腕,加上超乎常理既運氣,奠下江戶幕府時代。

戰國之後,便是江戶時代

在此,我宣布戰國時代織田、豐臣、德川三英傑主線正式結束,感謝各位一直以黎既收看及支持,如對戰國時代有興趣,歡迎一同繼續討論。呢度我先小休片刻,之後會不定期貼「戰國點將錄」,敬請多多支持。
多謝各位一直以來既支持,不經不覺都打左近兩個幾月,亦多謝各位唔介意我口水多過茶

綜合各方資料,加上自己記憶,響尋求細節時得到唔少衝擊,中間亦學到唔少,日本戰國時代雖然有人話係村長大戰、小朋友齊打交,但透過戰爭、外交產生既科技、價值觀衝突,真係令我感受到日本古代既崇武熱情。

時勢造英雄、英雄造時勢,卻起落無常,一切宛如夢幻之中⋯
辛苦巴打就真

大坂冬之陣夏之陣睇親都係咁sad

Btw:終於可以等睇川中島
辛苦巴打就真

大坂冬之陣夏之陣睇親都係咁sad

Btw:終於可以等睇川中島

屌真係差d睇到喊
辛苦曬,成篇都講得好好睇,樓主休息下再戰
好睇
點將錄可唔可以由真田幸隆講到真田大助
辛苦晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞