[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
碧蹄館明軍應該冇二萬人咁多
全軍得四萬幾人先鋒又點會派2萬人
當時因爲天氣問題開京到漢城一帶路況唔好大軍係好難行進
而且明軍糧餉都有一定問題
而且李如松好似係信左D山埃貼士話漢城空虛
所以先會係"輕騎"直踩漢城(呢個都係佢一貫風格)

而且碧蹄館如果真係如日方記載死五千人
李如松應該晨早要俾人免官番鄉下

的確有人係戰後彈劾李如松 兵部尚書仲派人快馬加鞭去朝鮮教訓佢

班文官由打既第一日媽叉到打完都仲媽叉緊
但李奴松戰後都仲有加官
咁其實至少係朝鮮佢應該就冇咩大敗

明升暗貶, 將佢調去中軍都督府遠離前線
過幾年先調去遼東總兵, 過幾個月後死埋
其實李氏父子係明朝嗰朵臭臭地, 係到清朝先確立忠臣地位

呢個唔係重點
重點係有大敗又點會有加官
直情好似楊鎬咁俾人罷官離開戰場仲邊會咁體面

的確有人係戰後彈劾李如松 兵部尚書仲派人快馬加鞭去朝鮮教訓佢

但李奴松戰後都仲有加官

打仗有邊次唔係文官誤國呀

咁今次又誤唔成國
係得把口啫

但李奴松戰後都仲有加官

呢個唔係重點

其實李如松平哱拜之後已經係提督兼總兵, 之後封中軍左都督表面上係由從一品升正一品, 但無得做總兵實質上兵權比人削咗
碧蹄館係當時的確係震驚朝廷, 遼東鐵騎三十年不敗就比李如松敗走咗, 如果唔係之後燒日軍糧倉有功分分鐘又一次比人罷免(李氏父子生活奢華, 軍紀又唔嚴謹, 加上李成梁係由張居正提拔, 朝中好多人睇佢地父子唔順眼)
明主和派亦都係此戰之後主導咗朝廷
事後睇返碧蹄館原全係一場無必要嘅戰役, 李如松等同將啲精兵推去送死

但李奴松戰後都仲有加官

呢個唔係重點

咁蔚山城又真係輸得甘好多嘅

但李奴松戰後都仲有加官

呢個唔係重點

其實李如松平哱拜之後已經係提督兼總兵, 之後封中軍左都督表面上係由從一品升正一品, 但無得做總兵實質上兵權比人削咗
碧蹄館係當時的確係震驚朝廷, 遼東鐵騎三十年不敗就比李如松敗走咗, 如果唔係之後燒日軍糧倉有功分分鐘又一次比人罷免(李氏父子生活奢華, 軍紀又唔嚴謹, 加上李成梁係由張居正提拔, 朝中好多人睇佢地父子唔順眼)
事後睇返碧蹄館原全係一場無必要嘅戰役, 李如松等同將啲精兵推去送死

南軍自此之後拒受李如松亂命, 都係李如松比人彈劾嘅重要原因

但李奴松戰後都仲有加官

呢個唔係重點

事後睇又有咩意思
事前睇番當碧蹄館起因就係佢收到風話漢城冇人留守所以先輕騎
你可以話佢太過冒險(不過呢個就佢風格黎)
但戰略上盡快收復漢城絕對係可以改變成個局勢
而且結果黎睇最多只係變左相持又點算係咩大敗
至於班文官
佢地對呢場從來就同對播州寧夏唔同覺得勞師動眾遠征係冇必要打
咪郁D就發難
不過當時整體黎講神宗受佢地影響都幾有限
1594年12月,小西行長派內藤如安出使明朝,洽淡和議細節,明朝由兵部尚書石星負責,雙方響雞同鴨講既情形下,開始進行接近一年既和談。

1595年(文祿四年)1月,上杉景勝奉命管理越後佐渡金山,2月會津大名蒲生氏鄉病逝,跟住落黎我地直接跳到7月。

6月下旬,豐臣秀吉突然指關白豐臣秀次謀反,震驚整個日本,最初講法記載於太田牛一既《太閣軍記》,指秀次借狩獵秘密商討謀反。於是7月3日豐臣秀吉派石田三成、前田玄以、增田長盛質問,豐臣秀次否認謀反並上呈誓約書,秀吉收到後要求秀次到伏見城參見,但秀次以病推託

豐臣秀次

7月8日,秀吉再派前田玄以、山內一豐、堀尾吉晴、宮部繼潤、中村一氏等人再訪,秀的次堅稱自己並無謀反,並響當日即刻拜訪秀吉,然而到伏見城後未去參見,就被命令流放到高野山出家,成件事係非常突然。

當晚,豐臣秀次家人被前田玄以、田中吉政軟禁監視,再於11日轉移到丹波龜山城。7月13日秀吉肅清秀次一派家臣,根據《太閣軍記》記載,白江備後守、熊谷大膳、粟野秀用等被下令切腹,沒收財產,而知名連歌師里村紹巴被放逐。

7月15日,豐臣秀次被下令切腹而死,享年28歲,秀次死後一眾家臣亦一同殉死。8月2日豐臣秀次家人,除左老母外,所有妻妾、侍女甚至奶媽共39人全部被押到京都斬首,有記載京都百姓痛罵奉行心狠手辣。跟住再清算包括前野長康在內既親秀次家臣,羽柴秀次事件落幕。

秀次家人處刑 (瑞泉寺藏 《秀次公緣起繪卷》)

關於豐臣秀次被肅清原因,又係一單歷史懸案,最常見係殺人太多、生性暴躁而不得人心,呢點響《佛洛伊斯日本史》略有提及,形容秀次品行不檢,而「殺生關白」一詞只記載於《太閣軍記》,內容本為作者太田牛一批判豐臣秀次「響正親町天皇駕崩時,仍然走去狩獵,不理大局,真係殺生關白呀」,而直到江戶時代既史料,都跟隨呢點描寫,但近代歷史家指出秀次殘暴形象響1595年之前,並無任何記載。再者,《佛洛伊斯日本史》亦曾提及豐臣秀次受人愛戴、毫無野心、深謀遠慮,故質疑傳教士響邊度收到秀次暴虐殺人既消息。

而佛洛伊斯響秀次死後,將消息傳到歐洲,獨自分析三個原因:

(1)秀次雖為關白,但秀吉掌握實權,兩人為實權爭戰;
(2)秀吉要求秀次出征朝鮮,秀次不滿
(3)親生仔秀賴出世,秀吉借妥協為名,想秀次知難而退,結果幾年間雙方互不信任

有關第一、第三點最廣為人接受,亦係後世認為最合常理既一點。第二點方面,其實有記載豐臣秀次私下挪用聚樂第公款,接濟因為遠征朝鮮、修築城塞而陷入財政赤字既大名,引起秀吉不滿。

「暴君說」講完,跟住係「謀反說」,實際上公家日記《言經卿記》、史料《川角太閤記》、《當代記》都否定謀反講法,實際上亦無記載相關書物,引申出黎既「石田三成讒言說」又無實質根據,而江戶史物又偏偏引用呢點,故歷史學家堅決否認呢點。

豐臣秀吉於8月3日發出「五條御書」,禁止大名間建立緣祖及同盟,又建立「五大老」、「五奉行」體制分擔政務,「五大老」包括前田利家、德川家康、毛利輝元、小早川隆景、宇喜多秀家;「五奉行」為石田三成、前田玄以、增田長盛、長束正家、淺野長政,為日後體制先奠下基礎。

五大老、五奉行

次回

「聖菲利普號事件」,日本二十六聖人殉教

「萬曆朝鮮之役」/慶長之戰
真相揭發,戰爭再開!
唔知各位又點睇豐臣秀次事件,我覺得佢係有惡行(九戶政實之亂時),而且鍾意玩女人呢樣好正常,佢養父更係俵俵者,但冇後世形容得咁誇張
唔知各位又點睇豐臣秀次事件,我覺得佢係有惡行(九戶政實之亂時),而且鍾意玩女人呢樣好正常,佢養父更係俵俵者,但冇後世形容得咁誇張

秀吉立場: 好明顯自己老來得子唔想益秀次
秀次: 好心就醒少少立即交返個位出黎,秀吉肯定會封個小國比佢,起碼幾十萬石至少食十世,安享榮華富貴

要醒個個係秀吉
當時秀次呢種養子繼承係武士家庭根本係好平常既事
當時日本武士家族傳統從來都係輕血統重家名
而且無論秀次行為係點佢威信已經建立
咁樣廢左佢點都係不智
"豐臣家"都算係威信掃地

秀次: 好心就醒少少立即交返個位出黎,秀吉肯定會封個小國比佢,起碼幾十萬石至少食十世,安享榮華富貴

要醒個個係秀吉
咁樣廢左佢點都係不智

個個人性格都唔同,想留返最好既比親生仔都無可厚非,
特別係上層,做天下人又同一般大名唔同,唸住有咁多手下,以為點玩都可以穩如泰山,
呢單只係足利義政同義視既翻版,唸住無得再生又偏偏最後生到

Btw 秀次如果係分天下果到,即刻出家唔知駛唔駛死呢

要醒個個係秀吉
咁樣廢左佢點都係不智

特別係上層,做天下人又同一般大名唔同,唸住有咁多手下,以為點玩都可以穩如泰山,

日本武家從來都唔可以咁玩
不過秀吉本來觀念就同武士好唔同結果咁就出事
始終當時仲係一個武家政權
而且你都知道足利義政同義視個單後果係咩

要醒個個係秀吉
咁樣廢左佢點都係不智

日本武家從來都唔可以咁玩
不過秀吉本來觀念就同武士好唔同結果咁就出事
始終當時仲係一個武家政權
而且你都知道足利義政同義視個單後果係咩

響呢件事我覺得秀吉太短視,佢當時到底點諗?我非常好奇,當時武功文治派已經不和,幫得手既重臣年邁,但竟然為左立年幼、易被操控既兒子(幼主容易被攝政),唔通佢冇諗過有人心懷鬼胎呢?
再正如早雲公所講,秀次已經建立軍威(參戰紀州、四國、小田原城、平定九戶政實),治內又有京都管理經驗,有起碼十年既優越經驗不選,偏偏倚重個細二十三年,又未經教育及評估既細路,做老細都識搵接班人,秀吉真係不合格
http://www3.nhk.or.jp/news/html/20170208/k10010869371000.html?utm_int=all_side_movie-ranking_007&movie=true

小分享 - 近日新聞:日本松江市市民捐出既「極秘諸國城圖」中,發現江戶城最初築城既平面設計圖,有關圖片將會響9日後,在松江歷史館展覽一個月
秀吉跟本就唔係傳統日本武士家族
點會用武士思維諗繼承人
再正如早雲公所講,秀次已經建立軍威(參戰紀州、四國、小田原城、平定九戶政實),治內又有京都管理經驗,有起碼十年既優越經驗不選,偏偏倚重個細二十三年,又未經教育及評估既細路,做老細都識搵接班人,秀吉真係不合格

揾親生仔繼承自己就係人之常情
但當時風俗養子繼承大統都係冇咩唔合理
秀次可以話名正言順仲要連關白都做埋
實情係大把方法根本唔駛廢左佢
大可以塞秀賴俾佢做養子同指定做佢繼承人其實都已經解決都問題
秀吉跟本就唔係傳統日本武士家族
點會用武士思維諗繼承人

佢得天下正正因為佢思維夠突破
問題係呢個天下係武士既天下你點可以唔跟武士既規距玩
除非你有能力搞掂堆武士令到佢地無聲出
好似德川咁

秀吉應該係一心一意要自己個仔繼承
無論係分天下定做養子 都排除唔到秀吉死後秀次會奪自己個仔權 由其係秀吉同秀次有衝突之後 秀次係秀吉眼中唔再係聽話既棋子 到最後要殺哂秀次一家 都係要防止有人奪到個仔權
呢單野, 最上義光個女好慘

秀吉應該係一心一意要自己個仔繼承
無論係分天下定做養子 都排除唔到秀吉死後秀次會奪自己個仔權 由其係秀吉同秀次有衝突之後 秀次係秀吉眼中唔再係聽話既棋子 到最後要殺哂秀次一家 都係要防止有人奪到個仔權

但係佢嗰仔養唔養得大都未知 冇理由咁快殺秀次嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞