[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
註解1:

呢句係改編至一個知名逸話,有一和尚向織田信長、豐臣秀吉、德川家康詢問:「杜鵑不啼,你會怎樣?」

織田信長答:「杜鵑不啼,殺之可也。」
豐臣秀吉答:「杜鵑不啼,誘使以啼。」
德川家康答:「杜鵑不啼,吾待之啼。」

透過三人回答,借代織田信長重視效率,火速以武力平定諸國,不做無謂動作;豐臣秀吉就有遁遁善誘、治理天下既心,隨時世而變化;德川家康堅毅耐勞,面對潮流變化仍穩如泰山,最終奪得天下。
受人啟發,呢個係為德川家康出擊,度身訂造既音樂

https://youtu.be/lDQ7hXMLxGc
https://www.youtube.com/watch?v=vm5QxCHbgLA

或者醒第二個版本你嘆
人類總是搵幼子繼位
非常高質
追左三日
盼樓主出快少少
非常高質
追左三日
盼樓主出快少少

每日一篇不好嗎?
非常高質
追左三日
盼樓主出快少少

每日一篇不好嗎?

一篇太短好快完
非常高質
追左三日
盼樓主出快少少

每日一篇不好嗎?

一篇太短好快完

每日收工兩個鐘差不多了
非常高質
追左三日
盼樓主出快少少

每日一篇不好嗎?

一篇太短好快完

咁長都話短
慢唔出奇,最重要質素有保證就得
武鬥派殺石田三成所搵返黎的理由係咩?
佢地唔怕殺左佢會俾家康追究返責任咩?(雖然家康都好想殺佢 )
佢地唔怕殺左佢會俾家康追究返責任咩?(雖然家康都好想殺佢 )

1, 不滿文治派背後指手畫腳,特別討厭石田三成性格
2. 朝鮮之役時三成「督」加藤清正背脊,令秀吉響1596-97年罰佢面壁
3. 德川家康真係追究,頂盡好似七警案咁(又好似剛好七個)
石田三成雖然係屎忽鬼
但佢對秀吉好似係都好忠心
石田三成雖然係屎忽鬼
但佢對秀吉好似係都好忠心

唔準你話樓主屎忽鬼
聽講石田三成捉晒武鬥派d 老婆逼佢地就範,點知d 老婆自焚
石田三成真係成事不足敗事有餘

明明開戰前西軍形勢好過對面
但三成搞到一鑊粥
軍事唔掂 政治都唔掂

但三成搞到一鑊粥
軍事唔掂 政治都唔掂

死左個細川玉子啫
主要執行者係前田玄以,但處理得真係唔好
變左武鬥派甘願做德川馬頭卒

2. 朝鮮之役時三成「督」加藤清正背脊,令秀吉響1596-97年罰佢面壁

我意思係有無d名正言順既理由誅殺石田三成?例如挾幼主亂天下個d
如果無就咁無順超所以直接去隊冧佢就真係幾似黑社會

我意思係有無d名正言順既理由誅殺石田三成?例如挾幼主亂天下個d
如果無就咁唔順超所以直接去隊冧佢就真係幾似黑社會

如果無就咁無順超所以直接去隊冧佢就真係幾似黑社會

純粹就係想殺就殺,名義呢樣野梗係殺左先講

但三成搞到一鑊粥
軍事唔掂 政治都唔掂

死左個細川玉子啫

三成係咪豐臣家入面第二大
咁又由幾時開始

佢好似忽然間彈出黎
仲做埋西軍阿頭
上位速度就好似d男寵咁

但三成搞到一鑊粥
軍事唔掂 政治都唔掂

死左個細川玉子啫

三成係咪豐臣家入面第二大
咁又由幾時開始

佢好似忽然間彈出黎
仲做埋西軍阿頭
上位速度就好似d男寵咁

其實佢只係五奉行當中最有能力,不知不覺做左實際既奉行之首,佢上位係因為内政、補給、檢地方面既執行力出眾,治下既佐和山城穩定,令人驚奇在佢為人清儉,無收藏太多名物。

用今日角度睇,佢係出色既政務官、公務員,但唔係一個出色既政治家。因為佢太有執行力,壞處係過度不近人情。

關原之戰西軍名義總大將唔係佢,而係毛利輝元,佢係發起人,但無號召力。仲有,話佢係男寵上位我會炸死你既
石田 管數你就叻 管人就
關原其實等上杉真田拖住東北大名, 丹羽拖住前田, 首先用1-2 個月平定東軍係西國/ 近磯嘅勢力
然後逼毛利/ 島津/ 豐臣家 出力, 再收買伊達, 根本有得打
雖然睇住織田信考比人打係pk 啲, 但德川家康點都唔會殺佢啦

石田三成真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞