[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
關原戰
大家心中係想德川贏定豐臣贏?

我細細個就玩太閣1
玩到5
之後又鍾意左真田幸村
心入面真係想豐臣贏
關原戰
大家心中係想德川贏定豐臣贏?

我細細個就玩太閣1
玩到5
之後又鍾意左真田幸村
心入面真係想豐臣贏

冇錯,太閣立志傳決定左我揀邊一邊
三成如果拉秀賴出黎用佢名義做西軍統帥,班豐臣恩顧大名真係會打?

毛利輝元一直拉攏秀賴,係淀君親德川,唔俾秀賴出面,而毛利輝元亦因為咁而冇出席關原之戰

我記得毛利班人係另一面對住德川後路但又食花生? 好似話吉川廣家果班阻住長宗我部參戰

其實點解吉川廣家咁信東軍會贏?萬一真係俾石田宇喜多係西邊戰場贏左唔怕被怪罪返轉頭?

吉川廣家唔會信佢贏, 而係想保留後路, 佢心目中想毛利家能夠守成基業就算。當初佢同安國寺惠瓊爭論毛利家動向時, 安國寺惠瓊認為應該讓毛利輝元做統帥, 擊敗家康後, 就成為豐臣家Number One;

吉川廣家指天下穩定, 德川家康有大義名份, 同時認為毛利家唔應該插手文治、武鬥派內鬥, 所以提議毛利輝元做Number 2, 只低於德川家康之下。

我地今日當然話吉川廣家堅信東軍會贏, 但由當時環境去諗, 吉川廣家係一種左右逢源既做法, 西軍贏毛利家穩固, 東軍贏至少可以幫毛利家挽回面子, 而自己亦避免清算, 但正常人都明白德川家康並不相信吉川廣家既一面之辭, 更何況只係吉川廣家單方面接觸?

所以, 佢唔係堅信東軍贏, 只係做緊保險

但搞笑在既係吉川廣家做既保證根本係超出佢能力範圍
當時佢根本冇能力做到佢講既野
係南宮山佢可以做到其實更似係-6
BTW 島津在九洲好似好少打水戰,但去到朝鮮打水戰咁勁既

個D其實唔係海戰
好多都係船上既白兵戰黎
仲有京極高次個自殺式叛變又係搞笑個堆黎
仲有京極高次個自殺式叛變又係搞笑個堆黎

結果論黎講係京極高吉跟東軍,自己位置尷尬被迫加入西軍,等德川一到甘願做誘餌

我覺得佢係被德川派人說服到,或者係骨子裏既「愛德力」
話說睇人玩仁王,將德川寫到咁正義真係好唔慣,但佢既盔甲都幾乎忠於該名武將
關原之戰演說(純屬虛構)

石田三成在決戰前夜召集西軍全體,在本陣發表演說:「我地失去了美濃!但這代表著失敗嗎? 不!決戰才剛開始!與東軍相比,我地西軍戰力更勝一籌!

呢場戰爭既意義在哪?豐臣政權正被蠶食,居心叵測之輩越發倡狂,我地曾立誓維護政權,但德川家康多少次違反太閤遺命,我地西軍為豐臣家奮戰,秀吉大人是不會捨棄我地既!

信長嫡孫,蒙秀吉大人關照的織田秀信戰敗,家臣全體切腹而死!為什麼!?因為爭鬥;而這場戰爭對各位不是隔岸觀火!織田秀信是為了豐臣昌隆而出家的!各位的親友也在東軍無謀的抵抗中戰死!這種悲傷!憤怒!是絕對忘不了的。

織田秀信既慘敗,正是對我地既啟示!現在,我地集合這股怒氣,打倒東軍、打倒德川贏得真正的勝利!

勝利才是對戰死者最大的慰藉!戰友們!奮起吧!西軍需要各位的力量!」

西軍深受振奮,喝采聲漫山遍野。然而小早川秀秋、吉川廣家卻不為所動,各有所思。

(圖片僅供參考,請幻想成白髮白鬍)

德川家康收到消息,亦召集東軍將士發表演說:「各位東軍將士,請聽我說,西軍已無可用之兵!響友軍四面作戰下,西軍已有不少兵力被分散戰場!

明知如此,我地點解仲要向西軍認輸呢?我地不能信任那些只懂得在政權保護傘下既奉行,佢地恣意破壞政權穩定,我地怎可將豐臣的命運交給他們!

西軍一直在外治理,極少參與決策,又點會理解我地為豐臣政權忠誠心!西軍莫須有既罪名指責老臣,作為佢地舉兵既藉口,此舉將會危害豐臣安泰,我地豈能坐視不理!

我德川家康點為豐臣鞠躬盡瘁,秀吉大人更遺命我做秀賴大人既監護人,豐臣得以泰平亦係我地共同努力既成果。

對石田三成而言,老臣干預政權,所以挾持秀賴大人,偷襲戰友 - 鳥居元忠既卑鄙小人,呢個道理正確嗎?佢有咩資格代表大義!只係利用政治手段,將佢既謀叛行為合理化!

各位將士!聽我說!西軍現在不過是虛張聲勢,所以你們還顧慮西軍既逆賊嗎?奮起吧將士們!西軍必定在我等大義之下崩潰!」

東軍將士無不肅然起敬,「打倒西軍逆賊,打倒文治派」既聲浪不絕,德川家康非常滿意東軍表現,期待明日既決戰。

遲d會去京阪神
有無d咩戰國地方必睇下

毛利輝元一直拉攏秀賴,係淀君親德川,唔俾秀賴出面,而毛利輝元亦因為咁而冇出席關原之戰

我記得毛利班人係另一面對住德川後路但又食花生? 好似話吉川廣家果班阻住長宗我部參戰

其實點解吉川廣家咁信東軍會贏?萬一真係俾石田宇喜多係西邊戰場贏左唔怕被怪罪返轉頭?

吉川廣家唔會信佢贏, 而係想保留後路, 佢心目中想毛利家能夠守成基業就算。當初佢同安國寺惠瓊爭論毛利家動向時, 安國寺惠瓊認為應該讓毛利輝元做統帥, 擊敗家康後, 就成為豐臣家Number One;

吉川廣家指天下穩定, 德川家康有大義名份, 同時認為毛利家唔應該插手文治、武鬥派內鬥, 所以提議毛利輝元做Number 2, 只低於德川家康之下。

我地今日當然話吉川廣家堅信東軍會贏, 但由當時環境去諗, 吉川廣家係一種左右逢源既做法, 西軍贏毛利家穩固, 東軍贏至少可以幫毛利家挽回面子, 而自己亦避免清算, 但正常人都明白德川家康並不相信吉川廣家既一面之辭, 更何況只係吉川廣家單方面接觸?

所以, 佢唔係堅信東軍贏, 只係做緊保險

但搞笑在既係吉川廣家做既保證根本係超出佢能力範圍
當時佢根本冇能力做到佢講既野
係南宮山佢可以做到其實更似係-6

其實安國寺、吉川各有各道理,兩邊都岩
如果比係我都唔知回決定

*點決定

所以用成敗評吉川廣家識時務又過份馬後砲,佢只係遵從毛利元就既守業遺訓

遲d會去京阪神
有無d咩戰國地方必睇下

大阪城外面影下相好,鍾意既去天王寺、豐國神社、真田幸村石碑;有人仲去埋九度山,但已經行足你一日,或者你南下去堺、和歌山城又得

京都去二條城、東西本願寺、金閣寺,行遠少少去伏見城,本能寺唔係原址,唔值得去;去到奈良就睇東大寺、春日大社;
留名
長尾上衫撚
留名
長尾上杉撚

遲d會去京阪神
有無d咩戰國地方必睇下

大阪城外面影下相好,鍾意既去天王寺、豐國神社、真田幸村石碑;有人仲去埋九度山,但已經行足你一日,或者你南下去堺、和歌山城又得

京都去二條城、東西本願寺、金閣寺,行遠少少去伏見城,本能寺唔係原址,唔值得去;去到奈良就睇東大寺、春日大社;

麻煩晒
二條城都有計劃去
見人影d夜景幾靚
反而京都御所有d普通
如果唔係戰國史係日本近代史有咩書可以推介,同埋有無巴打會講近代史?
點解唔留立花宗茂係關原 想睇佢表演
茶茶同淺井長政果然係兩父女,亡國父女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞