[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
日本睇落場場贏,點解都係佔得沿海

前面有提到明朝、朝鮮已經穩守漢城一帶,北上無可能了,所以日本先靠築城打長期戰,遠征軍提到戰線太長,想退守反擊,係秀吉未訓醒堅持要打

同文祿既電擊戰唔同,當時只有雜牌朝鮮軍,而家係有明朝協防呀⋯⋯

其實成場都好似冇咩反過擊
第一次蔚山柒到楊鎬走佬走到番漢城都唔見日軍向北推
可想而知日軍都唔見得有能力再推進戰線
贏大半場仗,但係贏唔到成個戰爭

朝鮮死幾十萬人都唔投降, 無得搞
真定假
明朝鋪鋪都大敗
幾千幾千咁死
應該亡國都似
真定假
明朝鋪鋪都大敗
幾千幾千咁死
應該亡國都似

之後薩爾滸一炮過死四萬幾人都未亡國啦
仲可以玩多廿幾年滿清先入關

明軍入朝之後日軍一場決定性既勝利都冇
點樣贏
日本係戰國時代 d兵都好有戰鬥經驗 而且鐵炮兵集中運用 明軍為左早日戰鬥不停進攻 一進攻就死一批先
聽講由於日本刀太峰利 所以叫士兵用竹做武器 唔知係咪真

朝鮮軍就有可能
之所以係慶長之役明軍傷亡咁慘重
除左日軍單兵戰力係唔差之外
最主要係因為朝鮮D山城都多本來就易守難攻
就算係日軍自己都柒過係幸州山城
特別日軍築既倭城築城手段更加係高超仲難攻
明軍咪傷亡慘重
中部戰線,9月27日明將董一元突襲泗川古城,董一元曾經殲滅蒙古既伯言兒部,實力強橫。守將川上忠實死戰,擊破明朝遊擊隊並斬殺李寧、盧得功等將。然而響明軍壓境下,川上忠實決定棄守,先燒毀城內食糧,再突圍到泗川新城,自己身中36箭受重傷,150名部下戰死。

10月1日,聯軍火速進攻泗川新城,守將島津義弘佈置大量伏兵、鐵砲隊,甚至用火藥佈置地雷,仲用大砲發射鐵釘鐵片,阻礙聯軍進攻。董一元見久攻不下,於是出動裝上大砲既衝車出動,島津義弘立即殺出城,並叫城兵投擲火瓶,以排山倒海之勢將大砲燒毀,附近既火藥被點燃下隨即爆炸,令明軍陷入一片混亂。

島津義弘趁聯軍混亂,立即出動伏兵,大叫:「明朝聯軍,見識我島津既釣野伏戰法!」島津軍從不退縮,眼中只有殺戮,同時島津義弘安排鐵砲隊以「車擊」戰術,一邊射擊一邊前進,將聯軍逼退到南江,無數士兵溺死,島津義弘此役令聯軍留下恐怖印象,被稱為「鬼石曼子」。

泗川之戰,島津義弘突擊

聯軍三線進攻全被豐臣軍擊敗,士氣大挫,10月中豐臣軍都收到秀吉逝世既消息,於是決定集體撤退,準備由釜山返國。然而消息亦傳到劉綎、權慄,聯軍11月強勢回歸,再度圍攻西線順天城。

兵臨城下,彈盡糧絕既小西行長向聯軍求和被李舜臣拒絕,後來劉綎接受對方以人質、棄城、獻上財物既要求無血撤退,然而明朝仍然未解除封鎖,小西行長祈禱:「神呀!呢個一定係我既考驗呀!」

豐臣武鬥派無人襄助,但本來完成撤退準備既島津義弘、立花宗茂、小早川秀包、立花直次、宗義智、寺澤廣高收到消息,自告奮勇水陸並進,拯救小西行長,臨行前島津義弘向立花宗茂道:「喂,宗茂,可不要就此死去呀⋯⋯」

立花宗茂冷笑道:「放心,殺死你之前我都唔會死,而且只有我才能殺死你。」

11月18日晚,豐臣水軍500艘船進入露梁津,島津義弘繞到明軍背後,立花宗茂在前面戒備,陳璘知道豐臣軍就在眼前,李舜臣亦響觀音浦準備夾擊明軍,雙方束勢待發。

11月19日深夜,明朝、朝鮮水軍夾擊後方既島津義弘,家臣樺山久高突破包圍,卻響觀音浦觸礁上岸。陳璘由於過份深入,被被立花宗茂乘勢襲擊,被豐臣軍接舷進攻,立花家臣池邊直次混戰中被刺死。

明軍鄧子龍率領少數戰船打算從後偷襲,然而唔知邊個白痴錯認做豐臣軍,竟然發炮炸爛鄧子龍座艦,被豐臣軍上船殺死。

李舜臣眼見陳璘危急,立即救援,與島津軍接戰,雖然島津義弘不擅長水戰,但論鐵砲射擊係頂級,然而島津義弘座艦因為海流退後,形勢危急,立花宗茂大叫:「島津義弘只有我可以殺死!」拯救島津義弘,與李舜臣混戰。

然而,日出後島津義弘判斷難以取勝,自己亦損失唔少戰船,於是退到觀音浦,李舜臣立即出擊,島津義弘突然下令埋伏船內既鐵砲隊齊射,李舜臣身中多槍戰死,島津義弘冷冷回應:「上次我不在,你至能耀武揚威,再見了,朝鮮水上戰神。」

露梁海戰

不過李舜臣不讓島津得逞,將指揮權交給李莞,隱瞞死訊最終擊退豐臣水軍,露梁海戰以聯軍戰勝、豐臣軍完成戰略結束。趁著聯軍水軍混戰,身在順天城既小西行長、有馬晴信、松浦鎮信等人乘機撤退,與島津義弘等人退到南海島會合,全體順利撤退到釜山。

11月23日,豐臣軍依次撤退,立花宗茂、島津義弘最後離開,於四日後全體撤退,「萬曆朝鮮之役」就此結束。

豐臣軍響初期文祿之役憑朝鮮低估實力、指揮失誤、統治者不戰而逃既情況下火速攻陷朝鮮大半江山,然而面對明朝救援就陷入僵持,雙方之後都無法打開戰局。現今中國、朝鮮當然耀武揚威自己既勝利,但實情係明朝、朝鮮都對豐臣軍守城毫無對策,直到最後豐臣軍可以話係安全撤退,是大勝擊退嗎?我不認為

然而,豐臣軍亦無法得到決定性勝利,只贏戰爭卻贏不了戰略,致使難以推進。最終,豐臣秀吉病逝,征明計劃已成空談。

次回

人心不穩 - 文武決裂
前田利家病逝,德川家康出擊
其實諗深一層,立花宗茂、島津義弘確實戰功彪炳,但後世將佢地吹到舉世無雙、猛如鬼神又係誇張
日軍捱多半年明軍就會返去貴州平亂, 秀吉行咗大半世運但衰收尾
鄧子龍好慘
日軍捱多半年明軍就會返去貴州平亂, 秀吉行咗大半世運但衰收尾

播州又唔係突然爆出黎
早係萬曆二十年啫係朝鮮第一二次戰役之間
已經打過一仗仲要柒埋
但都冇話要撤朝鮮兵先解決播州
反而2年後日軍第二次進攻就立即增兵朝鮮
對播州既態度就係先唔理
除非你話播州之亂可以大到有後世清朝三藩咁既規模啫

播州又唔係突然爆出黎
已經打過一仗仲要柒埋
對播州既態度就係先唔理

明第一次派地方軍全軍覆沒, 要急掉20萬大軍加遼東精裔震壓

播州又唔係突然爆出黎
已經打過一仗仲要柒埋
對播州既態度就係先唔理

明第一次派地方軍全軍覆沒, 要急調20萬大軍加遼東精裔震壓

播州又唔係突然爆出黎
已經打過一仗仲要柒埋
對播州既態度就係先唔理

明打完日本無耐之後地方軍全軍覆沒, 要急調20萬大軍加遼東精銳震壓

播州又唔係突然爆出黎
已經打過一仗仲要柒埋
對播州既態度就係先唔理

明打完日本無耐之後地方軍全軍覆沒, 要急調20萬大軍加遼東精銳震壓

呢次之前個幾年
係打緊朝鮮個仗其間楊應龍已經係攻掠左唔少土司州份
但都係等到朝鮮事畢先發兵
明朝態度對邊單重視D好明確啦下話

播州又唔係突然爆出黎
已經打過一仗仲要柒埋
對播州既態度就係先唔理

呢次之前個幾年

之前打下停下, 去到1599 年全面爆發

播州又唔係突然爆出黎
已經打過一仗仲要柒埋
對播州既態度就係先唔理

呢次之前個幾年

之前主力打其他親明土司, 到1598/99年已經直接打官府, 無得唔理

播州又唔係突然爆出黎
已經打過一仗仲要柒埋
對播州既態度就係先唔理

呢次之前個幾年

之前主力打其他親明土司, 到1598/99年已經直接打官府, 無得唔理

係鬼1599年先全面爆發
征朝期間已經係四面出擊打湖南貴州
連衛所都掃左幾個啦
根本就唔係咩去到咁遲先突然爆到好大
高質再留名
今日之私
豐臣秀吉於1598年8月18日歸天,以幼子豐臣秀賴為繼承人,並託孤五大老行合議制,但五大老不能進入大坂干預豐臣本家。而五奉行負責執行決策,監察各地大名動向。關白一職由於秀賴年幼,所以暫時懸空,等秀賴成人至繼任,其母淀君(淺井茶茶)垂簾聽政,掌握大坂城實權,重用秀賴奶媽 - 大野一家,當中大野治長更能擔任秀賴側近。

秀吉死後,論資排輩最大影響力莫過於前田利家、德川家康二人,前田利家係秀吉生前摯友,畢生為織田信長效命,又共同擊敗柴田勝家,地位比起雖為織田摯友,但先戰後降既德川家康更高,亦起到制肘作用。

前田利家

昔日秀吉在世,其「托兒所」畢業生 - 文治班與武鬥班雖有隔閡,但在秀吉既面子上仍會盡忠,然而「校長」一死,學生必定分裂,朝鮮戰爭時石田三成多次得罪豐臣武鬥派,包括指責加藤清正急進、拒絕拯救身陷險境既部隊等,更甚係武鬥派不服文治派執筆問政,毫無戰場貢獻,響當時既武家社會自然不受歡迎。

「訓導主任」德川家康看準呢點,故意違反秀吉在1595年秀次事件後頒布既「大名婚姻、結盟禁止令」(緣組禁止令),與武鬥派福島正則、加藤清正、蜂須賀家政、黑田長政,其他大名如伊達政宗等結親,此外最上義光、津輕為信、細川忠興、山內一豐、池田輝政、藤堂高虎、堀秀治等亦親近家康,一瞬間四面八方都係「德建聯」,隨後德川家康將豐臣直轄地平分一眾大名。

藍色勢力都係親德川大名

1599年1月石田三成及奉行眾深感家康威脅,透過「校監」前田利家,向德川家康問罪,前田利家2月2日請毛利輝元、宇喜多秀家、上杉景勝,以及五奉行出面,要求德川家康向立誓書表示忠心,雖然對方首肯,但一切只係德川家康既緩兵之計。

德川家康邀請時任住持既「黑衣宰相」南光坊天海出山,負責籠絡朝廷以提高在京都地位,藉此壓過豐臣家在公家既話語權。

3月,島津宗家繼承人、島津義弘三子 - 島津忠恆突然斬殺老臣伊集院忠棟,原因係對方過去支持其二兄 - 島津彰久,而且朝鮮遠征時因為補給不足,認為係伊集院重棟搞鬼,令雙方出現裂痕,於是忠恆痛下殺手。島津義久向石田三成表示係忠恆獨斷,命令佢遁入深山面壁,然而另有史料(庄內陣記)指一切係島津義久、義弘、忠恆共同策劃,清算昔日投降豐臣獲賞既伊集院一家

同一時間,能夠壓制德川家康既最後一根稻草 - 前田利家於3月3日病逝,意味著再冇任何人可以阻止德川家康干政,由於秀賴年幼、淀君只會負責大坂,令德川家康有更多機會掌握實權,恣意破壞秀吉遺令,其他大老、五奉行正籌劃應對。

隨著前田利家逝世,一場豐臣家暗戰亦就此展開,3月3日晚,武鬥派七將 - 福島正則、加藤清正、黑田長政、細川忠興、淺野幸長、加藤嘉明、蜂須賀家政當晚在大坂清正家密會,計劃誅殺石田三成。
豐臣秀賴侍從察覺此事,到石田三成家中告密,石田三成響島左近、佐竹義宣護衛下,逃到佐竹家官邸,加藤清三到門前示威交人,石田三成潛行到伏見城既官邸死守。

隔日,武鬥派七將圍堵石田官邸,德川家康調停兩派,要求石田三成辭去奉行職務,並由結城秀康護送下,到近江佐和山城隱居。經此事件,德川家康既籠絡人心,亦趕走棘手的政敵,地位更難以動搖。

5月,土佐大名長宗我部元親病逝,由四子盛親繼位,但長宗我部家因元親濫殺一門,早已不復當年勇。

6月,伊集院忠棟之子 - 伊集院忠實響肥後、日向等地反抗島津家,以庄內地區為中心擴張,正在面壁既島津忠恆獲德川家康批准返國,以四萬大軍與島津豐久、伊東、相良、秋月、立花、小西等勢力一同平亂,忠恆攻破兩城後陷入膠著,庄內之亂形勢未明。

庄内之亂範圍

1600年1月,宇喜多家臣坂崎直盛、戶川達安不滿長船綱直、中村侍郎兵衛等刷鞋仔把持大權,等長船綱直死後二人與家老們終於發難,率兵遊行到大坂,要求交出中村侍郎兵衛,明石全登斡旋不果,宇喜多秀家秘密放走中村,怒不可遏既家臣圍堵宇喜多府邸,最終響德川家康介入下化解危機,並仲裁流放示威者,然而呢班示威者大多轉投家康旗下,變相助長德川勢力。

3月,庄内地區響德川家康調停下,令伊集院忠真降伏,轉移到大隅國,庄内之亂就此結束。

就響呢個時候,德川家康收到上杉景勝擅自擴充軍備既消息,要求上杉景勝上京解釋,結果換來既只有直江兼續既責備狀,德川家康沉思多時,終於等到出擊機會,向眾人表示:

「我德川家康為安定亂世,花上大半生終見成果,然而今日有不識抬舉既傢伙妄圖破壞靜謐,將吾友信長公、秀吉大人既努力化為烏有。我德川家康雖然不才,但願各位能跟隨老人,一同撲滅復燃之灰,永保太平!」

德川家康一起身,整個豐臣武鬥派、「德建聯」、「德川力量」、「愛德力」都跟隨家康腳步。

「一的人生任重而道遠,不可恣意妄為,杜鵑不啼,我就等到佢啼叫為止。今日,正係呢個時候了。」[1]

德川家康 正式出擊 (信長之野望)

次回
「關原之戰」
直江狀 - 會津之戰勃發

伏見城死戰 - 三河武士英魂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞