[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
點解咁多人都想入東軍 帳面係西軍嬴架喎

又唔係叫想加入東軍,只係西軍迫於形勢加入,響佢地眼中始終係豐臣文治、武鬥派政鬥,無必要出盡全力插手

巴打有冇聽過立花闇千代勸立花宗茂入東軍呢件事
如果係真既話,立花闇千代都幾醒

又唔係叫想加入東軍,只係西軍迫於形勢加入,響佢地眼中始終係豐臣文治、武鬥派政鬥,無必要出盡全力插手

巴打有冇聽過立花闇千代勸立花宗茂入東軍呢件事
如果係真既話,立花闇千代都幾醒

呢部份之後柳川城之戰會講
跟住歷史又再會重覆
決定日本命運又係長洲同薩摩
留名

其實2軍真正落手下咪又係得堆豐臣譜代
實際唔少大名其實係有關原係第二次應仁之亂既諗法
東西軍2軍睇部署
都唔見得佢地係有諗住一戰功成打完收工
而係長期戰準備
好似黑田孝高呢D就係想趁天下大亂再趁勢而起
不過一日就打撚完應該就連家康自己都估唔到
見到呢個post 諗起兩個月前有人同我喺大阪同埋京都古城係咁講秀吉嘅歷史 嗰時仲sweet 而家

東西軍2軍睇部署
而係長期戰準備

你套論點我有睇過,另有分析話當時秀吉行左刀狩、私鬥停止,以及削弱土豪勢力,令到應仁之亂既情形不再勃發,而班豐臣譜代單純諗住平亂,唔係爭權,所以先咁快手解決。

東西軍2軍睇部署
而係長期戰準備

你套論點我有睇過,另有分析話當時秀吉行左刀狩、私鬥停止,以及削弱土豪勢力,令到應仁之亂既情形不再勃發,而班豐臣譜代單純諗住平亂,唔係爭權,所以先咁快手解決。

會唔會真係應仁之亂一回事
但可以肯定係上杉黑田呢堆都係有趁天下有變搞事既傾向
用當時眼光黎睇可以話預計唔應仁都至少源平合戰級別係好合理
而且睇番雙方布置根本係雙方都有長期戰既打算
好似西軍平定近畿既東軍勢力封鎖伊勢灣
大津城之戰其實都係呢個戰略既產物
德川秀忠走中山道首要目的其實係平信州拱衛關東(呢個係有家康書信證明打上田唔係佢自作主張)
至少東西軍雙方都係有長期戰心理準備
成場關原其實冇話係大家約埋打完一場大戰定生死就算咁既款
西軍咁樣一敗就收皮其實就算係當時都應該唔少跌眼鏡
包括家康自己

東西軍2軍睇部署
而係長期戰準備

會唔會真係應仁之亂一回事
但可以肯定係上杉黑田呢堆都係有趁天下有變搞事既傾向
用當時眼光黎睇可以話預計唔應仁都至少源平合戰級別係好合理
而且睇番雙方布置根本係雙方都有長期戰既打算
好似西軍平定近畿既東軍勢力封鎖伊勢灣
大津城之戰其實都係呢個戰略既產物
德川秀忠走中山道首要目的其實係平信州拱衛關東(呢個係有家康書信證明打上田唔係佢自作主張)
至少東西軍雙方都係有長期戰心理準備
成場關原其實冇話係大家約埋打完一場大戰定生死就算咁既款
西軍咁樣一敗就收皮其實就算係當時都應該唔少跌眼鏡
包括家康自己

結果因為起得快、收得快,留低一戰定生死既印象,命運真係好捉弄人
現在已經夜深,聽朝先update長谷堂之戰
關原既結果好多都係秀吉生前種既因
btw 我真係幾鍾意立花宗茂,養父同親父都係忠義無雙,自己好打不特只,仲同兩個老豆一樣咁忠心,從來冇諗過落井下石,之後仲可以俾家康請返做官,可見佢幾有料
關原既結果好多都係秀吉生前種既因
btw 我真係幾鍾意立花宗茂,養父同親父都係忠義無雙,自己好打不特只,仲同兩個老豆一樣咁忠心,從來冇諗過落井下石,之後仲可以俾家康請返做官,可見佢幾有料

你係立花fans, 我建議你睇中文版wiki, 入邊所有關於立花家,包括家臣等等都有詳細記載,內容由一個研究立花家多年既台灣人睇完原文史料、參訪當地之後,精心編寫既
而家將鏡頭轉到東北地區,就響關原決戰當日,伊達政宗接獲最上義光既求救通知,家臣片倉景綱表示兩雄相爭,應該等佢地打到疲累,再漁人得利。

然而伊達政宗一反常態,因為母親最上義姬身在最上家本據 - 山形城,關於政宗既母子關係,最多人流傳係義姬毒殺政宗失敗,後來在1594年潛逃,實際上呢個故事係由江戶書物《治家記錄》記載,呢本野大家可以當係「江戶壹週刊」,所以政宗費盡時間解釋事件。但肯定既係,義姬出走因為見到政宗槍殺父親,擔心自己將來受害,先會出奔。

後來母子仲有保持聯絡,所以伊達政宗想救出義姬,於是響9月21日派留守政景去山形城東部駐軍,既可令上杉受壓,又可在最上戰敗時即時救出義姬。

同時,伊達政宗想起關原之戰前,得到德川家康承諾可以乘機擴張,成為百萬石大名,但其實只係德川家康引誘伊達牽制上杉既手段,因為要達成條件就只能選擇(一)進攻會津(二)進攻北奧州。

當時北奧州南部家係自己人,而上杉家實力強,難聽講句係一舊豬頭骨。然而俾你估得到仲叫伊達政宗?9月20日,家臣白石宗實奉命煽動和賀、稗賀郡一揆夜襲花卷城,被守將北信景奮戰擊退,雖然一揆進攻多座城池,但都被南部軍擊退,一揆死守岩崎城。

長谷堂城方面,直江兼續圍攻多日未見成果,最上義光見到援軍抵達,亦率領主力抵達現場。9月29日上杉軍發動總攻擊,反被守將志村光安擊退,家臣上泉泰綱戰死。當日,關原之戰既結果傳到上杉軍中,直江兼續大吃一驚,自己走到本陣背後企圖切腹自殺。

呢個時候,傾奇者前田慶次一巴刮醒直江,怒斥對方:「小小事就想自殺,今日既年輕人咁唔捱得?走啦!場仗打完了!」

於是上杉軍在10月1日撤退,最上義光當然唔放過呢個機會,下令全軍追擊,留守政景亦參與追擊。到達富神山時,前田慶次向直江兼續請纓,與水原親憲率領鐵砲隊殿後。最上義光一馬當先追擊,上杉軍鐵砲齊射,擊破最上軍前鋒,義光頭盔亦被流彈擊中,前田慶次舉起皆朱槍,策動名駒松風,大叫:「天下無雙傾奇者 - 前田慶次出擊!」

前田慶次殺入最上軍陣中,其所屬「傾奇真漢子」軍團都殺入戰場,在戰場上與最上軍混戰,由於前田慶次身型龐大,所屬部隊都以彪型巨漢為主,最上軍被呢班「傾奇真漢子」震懾。混戰中,前田慶次被十名大將圍攻,立即轉動皆朱槍,冷靜地說:「你已經死了。」十名大將瞬間身體輾裂。

同行既水原親憲響前田慶次掩護下,擊破追兵,成功掩護直江兼續撤退,不過上杉軍亦因為混戰而損耗唔少,最上義光因為兒子襄助,勉強拾回一命。上杉軍撤出後,最上家亦開始收復失地,並計劃重奪庄內地區,東北戰局暫告一段落。

京都方面,石田三成、小西行長、安國寺惠瓊在10月1日被押到六條河原,以戰犯、分裂國家罪處斬,以行政效率聞名,一心為豐臣政權長治久安既石田三成,雖然具備才能,但為人及手段冷漠,得罪唔少同僚,最終雖有盡忠之心,卻因關原失敗,變相助長德川家康既權力,後世亦只能感嘆忠臣誤國

10月2日,黑田長政搜出大量毛利輝元積極參與西軍既書信,包括策劃大友義統復國、邀請西軍大名加入、策動村上武吉襲擊伊予國等等,德川家康表示:「一切與吉川廣家所言不乎,沒收毛利家領地。」吉川廣家拚死解釋,終於令德川改判,將毛利家領地減剩周防、長門兩國,吉川廣家為保毛利家,擔任東部既岩國城城主,自此毛利家離開發跡既安藝國。

10月3日,長束正家被下令切腹自殺。另一方面,細川忠興圍攻福知山城,城主小野木重勝期向井伊直政求饒,井伊直政答應後向德川家康請示,呢下難倒佢了,因為前幾日先向細川講「任憑處置」,偏偏細川忠興係狂人,如果家康反悔更有反效果,所以撒手不理,結果小野木重勝開城投降,向細川忠興解釋「我只係圍城,都無傷害你老豆!」

「殺!殺!殺!我要殺死小野木重勝呢個仆街!」細川忠興已經走火入魔,迫小野木重勝切腹自殺,而細川忠興尚未洩憤,乾脆將對方首級放在京都曝曬。然而呢下得罪左井伊直政,德川家康亦覺得細川忠興麻煩,諗起佢響九州有領地,決定取消原來加封但馬國既計劃,索性由丹波國轉封到九州豐前國小倉城。

次回

「關原之戰」

柳川城之戰 - 立花夫婦最初、最後共演

論功行賞 (二)
補圖

慶長出羽合戰 主要戰事

戰國傾奇者 前田慶次 概念圖(信長之野望)

石田三成斬首 由後世繪畫

毛利家最後減封至圈中兩國,就係後來著名既長州藩
Lm等睇
跟住落黎發生既大事件唔算太多,可能講德川開幕府後,就會跳住黎講,直到最後既大事件為止.....
我唔係幾明點解有價值既西軍成員可以維持原狀,例如島津家咁。首先,佢地有咩價值?同埋,唔驚會反德川政權咩?
我唔係幾明點解有價值既西軍成員可以維持原狀,例如島津家咁。首先,佢地有咩價值?同埋,唔驚會反德川政權咩?

前面有提到, 當時北九州黑田、加藤、鍋島三家過份擴張, 德川家康當然唔想整個九州都係豐臣派勢力,

島津家實際上只有島津義弘、島津豐久參戰, 豐久戰死、義弘戰後隱居, 家督換左島津忠恆繼承。你留意返九州分封, 南九州都維持原來地頭勢力繼任, 只有北九州整個變天, 就知道德川家康想留住南九州牽制豐臣派
其實我想問講德川家康點樣建設東日本,呢類政策部分大家有冇興趣
其實我想問講德川家康點樣建設東日本,呢類政策部分大家有冇興趣

講!
大家對d大路野都無乜興趣咁

講!
大家對d大路野都無乜興趣咁

同意,想睇點整到江戶變成大城市

前面有提到, 當時北九州黑田、加藤、鍋島三家過份擴張, 德川家康當然唔想整個九州都係豐臣派勢力,

島津家實際上只有島津義弘、島津豐久參戰, 豐久戰死、義弘戰後隱居, 家督換左島津忠恆繼承。你留意返九州分封, 南九州都維持原來地頭勢力繼任, 只有北九州整個變天, 就知道德川家康想留住南九州牽制豐臣派

就算係當年秀吉都係俾佢地保有南九州三國大部分
講到尾就係南九州同奧羽一樣根本就撼動唔到天下局勢
咁自然就冇咩大誘因去郁個到D大名
反而個D多數係到紮根成幾百年郁佢又有排搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞