[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
秀吉老年d決策真係好錯
尤其係打朝鮮錯判形勢
自己友就打到元氣大傷
比機會家康休養生息
聽講石田三成捉晒武鬥派d 老婆逼佢地就範,點知d 老婆自焚
石田三成真係成事不足敗事有餘

明明開戰前西軍形勢好過對面
但三成搞到一鑊粥
軍事唔掂 政治都唔掂

西軍形勢大好正正係佢由於D政治工作先有呢個形勢
又何來一鑊粥
至於京極高次吉川廣家小早川秀秋呢D人既行動本來就唔到佢控制
咁都入佢數
又係邊個同你講佢冇做到你講既野
除左收買伊達基本上佢已經係做哂
關原其實等上杉真田拖住東北大名, 丹羽拖住前田, 首先用1-2 個月平定東軍係西國/ 近磯嘅勢力
然後逼毛利/ 島津/ 豐臣家 出力, 再收買伊達, 根本有得打
雖然睇住織田信考比人打係pk 啲, 但德川家康點都唔會殺佢啦

石田三成真係

又係邊個同你講佢冇做到你講既野
除左收買伊達基本上佢已經係做哂
話時話樓主有冇研究過堀秀治係咪西軍呢個問題
咁西軍咁多二五仔同花生友都係因為唔服石田三成姐,佢本身都唔得人心
講會津征伐前,先交代上杉家近況,話說會津大名蒲生氏鄉死後,兩位繼承人發生騷動,最終豐臣秀吉沒收蒲生領地。上杉景勝於1598年1月轉封至會津,監察東北大名及德川家康,越後國由舊戰友堀秀政之子 - 堀秀治接管。

1600年2月,德川家康聽聞上杉景勝擴充軍備、修築神指城,要求對方解釋。3月上杉家臣藤田信吉出奔,向德川家康表示上杉家企圖謀反,於是家康委託和尚西笑承兌寫彈劾狀,要求對方解釋,又命令增田長盛派人催促景勝上洛。

4月14日,上杉家臣直江兼續針對家康提出既指控,逐一修書解釋,託西笑承兌帶回京都,内容大致歸納如下(原文共十幾條):

1.景勝大人於遷入會津後,都立即上京直到去年九月歸國,一共8個月,北國10月到3月期間大雪紛飛,根本無事可做,如果要景勝大人1月又上洛,我等幾時才可以治國?

2.要景勝大人寫誓約書?然而去年既誓約書都屢被違抗,根本無寫既意義;太閤時代起我地都忠心為國,不像一些表裏不一既人

3.景勝大人毫無異心,然而有奸佞小人散佈,流言斐語,你負責監督既手下不查證,幫散佈流言者都算,點知德川閣下又不作查證,懷疑我地,實在有違英明形象

4.京都鍾意收集名物,我地班鄉下佬鍾意收藏武器,要我地交出與身份不合既武器,好似又不成理由(指擴充軍備);而且修橋築城好正常,然而堀秀治竟然擔驚受怕,我地就算打都只能進攻一路,會津四通八達我地仲驚被人打呀

5.我地本來仲諗住過黎,但太多奸人流言傳遍日本,我地上杉家一向係仁義治國,實在經不起身負莫須有罪名,到京城被人誣陷,所以我特登寫信請你明察秋毫,你要黎就黎啦!請原諒鄉下人直接。

直江兼續既書信表面為上杉解釋,實際係責問、冷諷德川家康任意妄為、反覆無常,呢封信以《直江狀》流於後世。然而,現代有學者指現存《直江狀》修辭手法有問題,不合直江兼續過往文書言行,故推斷此狀並不存在,只係德川家康以文字獄問罪既理由。

而且,今日現存既所謂《直江狀》已被歷史學家發現係江戶時代,根據德川依照流傳,重新書寫既文字,但過去《直江狀》是否真實存在,就不得而知。不過肯定既係,直江兼續確實有回信解釋,成為話柄。

直江兼續 概念圖(信長之野望)愛字頭盔為icon

5月,德川家康被上杉家嚴辭拒絕後,以上杉家拒絕服從豐臣家為名,號召親德川勢力一同出征,成員包括豐臣武鬥派七將、伊達政宗、堀秀治、前田利長、最上義光、山内一豐、堀尾吉晴、中村一氏、藤堂高虎、結城秀康、生駒一正、筒井定次、京極高知等,十五萬大軍蓄勢待發。

6月8日,德川家康獲朝廷慰勞,而豐臣秀賴亦於七日後與家康會面,贈送黃金及兵糧支持家康,德川家康安排佐野綱正、天野康景監察大坂城,又派鳥居元忠留守伏見城,以防近畿動亂,並要求島津義弘到場增援,於是「會津遠征軍」響6月16日從大坂出發,7月2日抵達江戶城。

上杉家勢力範圍、德川進軍路線

石田三成見德川家康遠去,畿内空虛,決定挺身而出,7月5日拜訪準備出征既宇喜多秀家,提出與上杉家夾擊德川家康既計劃,並試圖阻試西國大名參戰。

7月11日,大谷吉繼參與征伐,途經佐和山城拜訪石田三成,為調解與德川家康既關係,鼓勵石田三成派兒子 - 石田重家參戰,石田三成向大谷吉繼表明心跡後,大谷按兵不動。隔日二人與增田長盛、安國寺惠瓊在佐和山城秘密會議,決定請匹敵德川家康既五大老 - 毛利輝元擔任總帥。

長宗我部盛親、鍋島勝茂、小西行長、前田茂勝被石田三成挽留,鍋島勝茂、小西行長率先參與,長宗我部盛親本來想加入德川,但認為開出既條件不夠,才加入石田三成。島津義弘抵達伏見城後,由於鳥居元忠不知島津幫手,響未經求證下拒絕對方,島津義弘得悉石田三成出手,眼見四面受敵,於是加入石田三成。
7月17日,毛利輝元接受安國寺惠瓊建議,進入大坂城擔任西軍總大將,石田三成、增田長盛、前田玄以、長束正家四位奉行起草「德川家康討伐令」,正式舉兵,成員以九州、四國、西國等關西大名為主,自此稱為「西軍」。

豐臣秀吉過去為控制大名,下令將親屬、征妻子、幼兒等安置大坂,石田三成等四臣奉行為策反遠征會津既大名,孤立德川家康,於是將遠征大名既妻子收集作為人質威脅。細川忠興妻子 - 細川迦羅奢(Garcia)(明智玉子)帶頭拒絕,細川家臣小笠原少齋為保忠節,按照加拉夏命令殺死對方,然後自焚而死,加藤清正、黑田長政等人既妻兒成功逃離。

細川迦羅奢 貞烈而死

7月18日,毛利輝元要求鳥居元忠開城投降,但對方堅持死守,於是西軍以宇喜多秀家為主將,小早川秀秋為副帥,與吉川廣家、長宗我部盛親、毛利秀元、小西行長、鍋島勝茂、大谷吉繼、長束正家一同圍攻伏見城。

然而,伏見城係豐臣秀吉建立既堅城,鳥居元忠以剛毅既戰意挽回人數劣勢,一同守衛既松平家忠、佐野綱正等人高呼:「三河勇士,矢志死戰!」西軍無法順利快攻,鳥居元忠亦命人通知德川家康。

伏見城之戰

7月19日,西軍前田茂勝、織田信包等但馬、丹波國大名,攻打細川忠興不在既丹波國,以圖平定畿内勢力,合共萬五人進攻田邊城,退休緊既細川藤孝被迫復出,與兒子細川幸隆、姪兒三淵秀行以五百人堅守城池,加上細川藤孝係唯一既歌道繼承人,得到朝廷支持,所以西軍一直不敢進攻。

7月21日,德川家康在江戶收到增田長盛告密信,知道石田三成舉兵,剛好淀君派人要求德川家康鎮壓西軍,但德川並沒有理會,三日後往會津進發,抵達下野國小山城。

25日,德川家康召集所有參戰大名,開城佈公表示:「今日召集各位,係想跟大家說石田三成在脅持秀賴大人,在大坂舉兵,意圖討伐老臣。我德川家康為豐臣家死而後已,亦獲得淀殿大人既請求,準備到大坂討伐逆賊,然而各位妻兒都在大坂,實在冇必要參與。」

「殺⋯殺⋯殺,石田三成一定要死」痛失愛妻既細川忠興眼神兇狠,石田三成既人質策略出現反效果,結果豐臣武鬥派率先加入

德川家康亦向眾人保證:「放心,我只會討伐西軍,不會傷害秀賴大人。」於是,幾乎所有參戰大名都加入德川家康,山内一豐更將居城 - 掛川城供家康駐留,以下簡稱「東軍」,開始由東海道西上。而遠征軍只有佐竹義宣、真田昌幸、田丸直昌投靠西軍。

小山評定,德川家康召集眾大名

一日前,伊達政宗為收復昔日經營既南奧州地區,率先攻打白石城,伊達軍火燒城池,7月25日攻破本丸以外既地方,守將登坂勝乃殺死堅持抵抗既二本松家,開城投降。隔日伊達政宗又奪取川股城,直江兼續想收復白石城,卻被伊達家及當地村民聯手擊敗。

7月30日,西軍仍未攻破伏見城,長束正家派人向城内甲賀眾流傳妻女會被處磔刑,於是集體叛變。8月1日西軍攻入伏見城,鳥居元忠奮力死戰,然而身邊既戰友逐一戰死,混戰中被一發子彈擊中要害,鳥居元忠大吃一驚道:「雜賀孫市?!你不是死了嗎?」

其實呢個「雜賀孫市」並非鈴木重秀,而係後人鈴木重朝,響1585年紀州征伐後投靠豐臣家。鳥居元忠站在伏見城天守,向東邊高舉長槍大喊:「我三河武士忠魂不滅!」站立而亡。

西軍本來想控制美濃、東海道阻截東軍,但鳥居元忠拖住西軍進度,令東軍能夠快速進軍,打破西軍既如意算盤。

鳥居元忠

次回

「關原之戰」
兩面投注 - 大名生存之道
美濃、伊勢對陣

呢部份我都有保留,佢係忌憚上杉景勝,同埋關原之戰佢都忙於平定越後一揆,無正式參與兩派戰爭,所以應該唔算西軍
聽日決定幫東西兩軍改返段演說

呢部份我都有保留,佢係忌憚上杉景勝,同埋關原之戰佢都忙於平定越後一揆,無正式參與兩派戰爭,所以應該唔算西軍

但有講法話三成北陸方面
係諗住要佢去爆前田利長菊花
唔明上杉點解係無其他大名明確支持下咁夠膽挑釁德川家康, 有無多啲背景資料?
唔明上杉點解係無其他大名明確支持下咁夠膽挑釁德川家康, 有無多啲背景資料?

佢唔係挑釁德川家康
係挑釁都只係挑釁豐臣家
佢當時做個堆實際上又真係同謀反冇咩分別
至於話事前就係同三成密謀夾擊
只可以講呢個講法冇證據證明
石田三成同直江兼續夾計開戰
先有關原黎埋戰爭
係咪咁?

但有講法話三成北陸方面

但最終佢無實行到,由頭到尾都係平定一揆,事後堀家無賞無罰,都算係咁了。
先有關原黎埋戰爭
係咪咁?

正如上面早雲巴打講,石田三成、直江兼續夾計並冇根據,反而關原之戰期間,上杉走左去打最上、伊達手
先有關原黎埋戰爭
係咪咁?

正如上面早雲巴打講,石田三成、直江兼續夾計並冇根據,反而關原之戰期間,上杉走左去打最上、伊達只為擴張。
先有關原黎埋戰爭
係咪咁?

正如上面早雲巴打講,石田三成、直江兼續夾計並冇根據,反而關原之戰期間,上杉走左去打最上、伊達手

佢打最上伊達就主要係老家安全問題
真係要南下都要先解決呢2家
話佢有冇南下之心我又唔覺得冇
至於佢點解先北後南個人認為好大程度係因為佐竹冇郁到幫唔到佢分擔壓力

但有講法話三成北陸方面

但最終佢無實行到,由頭到尾都係平定一揆,事後堀家無賞無罰,都算係咁了。

其實佢好有可能係成功過左家康一棟

佢唔係挑釁德川家康
係挑釁都只係挑釁豐臣家

咁無端端又夠膽謀反嘅? 秀吉臨死前先變相加封完上杉, 新領地都未坐穩, 淨係單挑德川都唔掂啦
致於話同石田夾嘅話嗰timing 好似錯哂 石田好似搞咗一輪都未起到兵, 東軍就已經集結好
另外我上網睇資料好似其他大老/中老定唔知奉行打算喝停德川但失敗咗?
求解答
先有關原黎埋戰爭
係咪咁?

正如上面早雲巴打講,石田三成、直江兼續夾計並冇根據,反而關原之戰期間,上杉走左去打最上、伊達只為擴張。

同之前島津, 北條一樣不自量力?
上杉改封無耐就咁快想擴張?

佢唔係挑釁德川家康
係挑釁都只係挑釁豐臣家

咁無端端又夠膽謀反嘅? 秀吉臨死前先變相加封完上杉, 新領地都未坐穩, 淨係單挑德川都唔掂啦
致於話同石田夾嘅話嗰timing 好似錯哂 石田好似搞咗一輪都未起到兵, 東軍就已經集結好
另外我上網睇資料好似其他大老/中老定唔知奉行打算喝停德川但失敗咗?
求解答

佢係咪真係謀反其實好難講
事實係佢都未正式反家康就打過
但問題係家康打佢個理由唔完全係莫須有
會津征伐本身都係得大阪授權(當然有家康影響力既原因)
老實講咁其實算係自己作死其實係好奇怪
所以先有講法話佢係同三成夾計引蛇出洞(不過始終係冇實質證據證明)

至於東軍集結問題
你首先要知道當時集結個堆係會津征伐軍唔係東軍
係集結係大阪既旨意下唔係家康手下
唔少當時仲未去到既大名係三成起兵宣家康做逆臣之後已經直接掉頭番老家
一D就之後俾人截住左冇去到
而且計集結快西軍先叫快半個月到已經成十萬人拉哂隊

當然家康坐陣個路
個堆留低係佢身邊大名既唔少都係同佢關係有番咁上下自己老早跟黎個D黎
至於原本東國個堆豐臣大名就多得福島正則帶頭穩住左佢地
自然就唔會點走

佢唔係挑釁德川家康
係挑釁都只係挑釁豐臣家

求解答

佢係咪真係謀反其實好難講
事實係佢都未叫正式反家康就拉隊打過黎
但問題係家康打佢個理由唔完全係莫須有
會津征伐本身都係得大阪授權(當然有家康影響力既原因)
老實講咁其實算係自己作死其實係好奇怪
所以先有講法話佢係同三成夾計引蛇出洞(不過始終係冇實質證據證明)

至於東軍集結問題
你首先要知道當時集結個堆係會津征伐軍唔係東軍
係集結係大阪既旨意下唔係家康手下
唔少當時仲未去到既大名係三成起兵宣家康做逆臣之後已經直接掉頭番老家
一D就之後俾人截住左冇去到
而且計集結快西軍先叫快半個月到已經成十萬人拉哂隊

當然家康坐陣個路
個堆留低係佢身邊大名既唔少都係同佢關係有番咁上下自己老早跟黎個D黎
至於原本東國個堆豐臣大名就多得福島正則帶頭穩住左佢地
自然就唔會點走
真心想問 侵朝戰爭入面日軍有無能力直打北京
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞