[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?(2)

530 回覆
47 Like 0 Dislike
毛利勝永真係好屈 可憐後世只知真田不知毛利
毛利勝永真係好屈 可憐後世只知真田不知毛利

都係因為江戶有人大肆創作真田幸村既傳說,呢位猛將先被真田既光茫遮蔽,佢就好似影子一樣保護豐臣家
留名

留名

去左邊到返生?
留名
留名

去左邊到返生?

彥根城(X) 佐和山城(O)
大河劇誘致「戰國時代」來臨 全國各地團體向NHK陳情

NHK每年開拍歷史主題大河劇,每套劇的主題,乃至它的劇本、演員陣容都是矚目焦點。由於是重要製作,NHK推出一套大河劇,必須投入資金加強宣傳;有幸被選中成為主角的歷史人物,其出生地或是淵源最深厚的地方,亦會趁機會大搞節目推廣旅遊,吸引各地愛好者來觀光和消費,據報道說一套大河劇就能給地方帶來上百萬億日圓規模的經濟效益,怎不令人瘋狂?

於是每個地方都有團體,積極推銷其地方上的歷史人物,希望獲得NHK青睞成為大河劇主題。他們推銷的方式,大致上就是提高知名度、連署行動以及直接向NHK說項,總之絞盡腦汁,動員人力物力,活像另一種「戰國時代」。報道說,大分縣的誘致團體還自行製作達四百頁的劇本,推廣戰國大名大友宗麟。用心之苦,莫過於此。(笑)

同篇報道還總結了目前爭取大河劇主題的地方誘致團體:
北海道:村橋久成
茨城縣:德川光圀、塚原卜傳
群馬縣:比企一族
千業縣:伊能忠敬、本多忠勝/忠朝父子、里見一族
神奈川縣:三浦按針、太田道灌、北條五代
長野縣:保科正之
富山縣:木曾義仲、巴御前
福井縣:朝倉一族、柴田勝家、阿市
愛知縣:德川宗春、加藤清正
京都府:細川玉子、細川幽齋、細川忠興、明智光秀
奈良縣:天武天皇、持統天皇
大阪府:千利休
兵庫縣:赤穗義士
島根縣:山中鹿介
岡山縣:山田方谷
高知縣:JOHN萬次郎
大分縣:大友宗麟
佐賀縣:鍋島直正、佐野常民、江藤新平
熊本縣:加藤清正
鹿兒島縣:島津義弘

就這張名單來看,筆者認為北條五代和德川光圀的機會比較大。當然NHK如何決定,我們局外之人實在無法捉摸,結果往往像八重之櫻和花燃一樣出人意表。

若果要筆者推介的話,我會推介日蓮上人、楠木正成、出雲阿國、立花宗茂夫妻、新井白石、上杉鷹山、高杉晉作、德川慶喜、伊藤博文、西田幾多郎。不知各位又有沒有心水人物想搬上大銀幕呢?

貼下個戰國blog 既新聞
http://nihonshi.blogspot.hk/2017/03/blog-post.html?m=0
玉子、利休,
如果要拍都唔知點拍好
玉子、利休,
如果要拍都唔知點拍好

你問我,我實支持薩摩島津家,太少九州題材既大河劇
玉子、利休,
如果要拍都唔知點拍好

岩 我玩信長都用島津
玉子、利休,
如果要拍都唔知點拍好

岩 我玩信長都用島津

之前ban過一次,因為有打朝鮮既內容怕影響韓日關係

但朝鮮成日都拍日本、女真入侵既歷史,仲要耀武揚威,實際上佢地係豬隊友、扯後腿多過幫手
預告:
估計今晚十一點後,推出前傳
等緊 8月果套 関ヶ原!
治部擔正做主角
等緊 8月果套 関ヶ原!
治部擔正做主角

一定全力支持 西軍萬歲
大坂都應該重拍啦
真田丸趕收工⋯

搵毛利中納言 做男主
講到明朝我就痛恨中史教科書,寫完鄭和下西洋,提兩句張居正後就無限放大宦官問題、錦衣衛制度,卻對中間各種事件忽略,等人以為明朝衰敗100%係皇帝腐敗、重用宦官小人

打算第時睇《明朝那些事兒》補完

巴打識貨,不過《明朝那些事兒》有d演義feel
lm
大坂都應該重拍啦
真田丸趕收工⋯

搵毛利中納言 做男主

但真田丸真係好撚好睇,選角一流,成日爆左啲戇鳩情節出黎

而家個套直虎真係好想打巴個導演/編劇,搞到套野弱智咁
多謝石田治部撰寫詳盡歷史
我打左戰國無雙好多年,冇認真睇過戰國史,只係得閒睇維基
直至舊年睇真田丸,真係好被震撼
我幾欣賞你肯去detailed 地寫朝鮮戰爭,因為基本上我對呢段歷史完全空白

睇到關原,我有幾個問題:
西軍真心支持石田嘅大名,毛利,宇喜多等等,唔係投基嗰班,係基於乜野原因冇被德川影響而投入東軍?
成日覺得加藤福島呢啲傻豬真係好可悲,唔知自己係實際幫德川打緊豐臣,佢地之後係咪好後悔?

當然石田三成係悲劇,我好同情佢,雖然一定有抵死嘅地方,但佢真係用心良苦

另外想請你講下大谷吉繼,歷史對佢評價甚高,佢一生有咩勁嘅戰蹟同表現?我當然知道佢因爲友情而轉去幫石田,呢個位我超感動,仲要有痳瘋

有錯請屌
多謝回覆

辛苦了巴打

睇歷史,尤其係有好多悲情成份嘅歷史,內心都冇乜辦法抒發,當然我知道好多係後世創作或者浪漫化而令故事更精彩
所以唯有玩信長,無雙,睇大河劇慰籍下

但我相信歷史本身係充滿遺憾,好奇,想認識更多歷史,但知道之後原來會好sad
如果睇返中國,就更加可悲
日本講到底都係內戰,好多古蹟亦可被保留,現今文化亦繼續保留傳承歷史,好值得認識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞