買電視機換電視機集中討論區(3)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

整返大約幾錢定係換過部好過
都差唔多4年
49 有好多野揀

18年line up 43 無得揀 全部都係 50hz panel 就揀pan記

19年 pan未知, 但唔睇價錢既 有100hz panel 都會揀左先
今日去瘋澤已經無9000F了
如果買55“ 而家買9000F 是否不智?
今日問abm outlet 65 x9000f 已無貨
點好
sony
8500F 65"
渣打卡 萬4蚊抵唔抵屌
就係筆值有限 見pana shop
fx600 定fx 630 49吋 賣緊 3600- 4000左右

所以想問下 呢個價位 係咪都算係咁
應該冇乜model 係呢個價位特別 標青?
你要性價比就pan記啦

如果你要4k 買49吋 就唔好預 好高要求

pan記 有5年保 , d 色水都唔錯
(但49 都係4k budget內)

我上星期都係買43吋 630都要 3k8

早2日見 中原 43吋 600 3k7
49x9000f/ 49fx800h
49nu8000 50hz
fx630/600 餡一撚樣 係border唔用
9000f 100hz va 有 Dolby Vision
800h 100hz ips 有HDR 10+
600/630呢個價位 有 50hz 原色 HDR10+ 算係咁
反觀基他brand
所以最抵係600h
Panasonic 出名㩒
所以保五年
啱啱壞左部sony 中階
4年到
手鬆就Sony ,手緊就pan
sony係中高/高階先好買
用到4年算好彩,大把兩三年出問題
不過新力畫汁係靚過松下dd
要睇咩級數
高階/中高階:sony>p記
中階:p記> sony
sony中階其實好撚狗
人哋同級已經有量子點/ HDR10+
反觀sony果啲中/低階
旗艦
不過oled又另一種講法
p/lg/sony 各有特色
中階OLED
今年A8G AirPlay2, HDMI 2.1, X1 Ultimate等等乜柒都唔比你
用邊代L豬panel就仲未確認到,其他係幾乎係換過個底座同埋比支bluetooth remote你就當係新機
X1 Ultimate係Master Series其實又冇得講
最撚狗既都係AirPlay2, 連X85G都有但係A8G就反而唔比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞