【踢爆】潛入旺角傳銷公司,上咗第一日trainging

1001 回覆
1868 Like 26 Dislike
第一次聽響香港有得讀澳洲Tafe
一到放榜
成堆課程狗又準備出黎搵食
各位考生睇路
可唔可以講多少少最近比人介紹去讀,thank
想知係唔完全無認受性?有fd介紹我去讀,佢自己都讀緊,佢之前都係讀fdip,之後再去果間hkue讀咩酒店課程。聽佢講上堂唔洗讀中英數,淨係調下酒,再唔知上乜堂就搞掂。又講話可以去澳洲實習或者讀大學,講到好勁咁,但係我心諗你dse拿1,你講出黎好唔好意思呀

好好奇,將來佢讀完會唔會後悔
唔好意思撳錯負評。

留名學嘢
大事大非之時,仲要提防埋呢啲無良嘅學校
年輕人真係辛苦!!!
間學校嘅老闆係邊個呀?點解要咁樣害我哋香港嘅年輕人
又到學生哥搵暑期工嘅時候
大家小心SLT Development呢間嘢
冇錯佢又係傳銷狗呀

可能比人踢爆要搵其他地方同名借屍還魂
首先個負責人要我係樓下等再帶我上去(留意從來都冇exact地址,我search到廣東道1145-1153係名駒中心,但實際office其實係隔離間building
但一入去真係只係一間垃圾store rm咁款
個office又係好多人,好多枱枱凳凳,冇其他嘢,同樓主講嘅係一鳩樣
首先條友要我填咗個google form(少後悔冇填假資料)同埋攞定張cv出嚟,然後等多一個interviewee同埋manager過嚟一齊group in
首先自我介紹,自介果陣manager聽到我係讀緊bachelor兩眼放光
然後懶係高深咁問下關於marketing嘅認識,interviewee簡單講咗之後就到manager帶你上堂佢仲有張白紙係到寫重點
就係鳩噏一大輪,話咩主要孖劇亭係後援blablabla
後面就開始講自己公司但我哋係前線㗎

佢話公司主要做教育醫療美容
教育果度仲要特登話係幫澳州搞high dip幫助學生
教育仲有進修part係幼教英文投資
其實我從佢講到主要果三大項已經知咩料就冇乜心機聽開始偷玩手機
佢講完教育就問我哋有無嘢想問
我: manager:
我: 我想問同你哋合作嘅公司係咪叫hkue呀我好似有朋友係到做喎
manager: ......你講咩呀 唔係喎 你點解會咁問嘅
我: 呀定係叫uche呀
manager: ......你點解會有呢種感覺...
我頂唔信佢答非所問1999就打斷佢
我: 唔係我純粹咁好奇咋 有朋友係到做呀
manager: .............(停咗5秒)你係咪好少interview呀你知唔知唔應該問呢啲問題㗎
跟住佢黑咗我面一陣,就繼續講醫療同美容全程淨係望住asso妹可憐我隔離個asso妹唔知發生咩事所以仲好認真咁聽緊
當manager講曬了,佢就話會有second in但直接請我走先留低個asso妹繼續傾
我攞返自己張cv走都冇人阻我
好後悔冇扮傻最尾先撚佢
當年year 1 summer嗰時有個U mate帶我去過, 印象D team名就係呢幾個! 當時講到好正面top sales做到好有錢, 只要sell到人就好多佣咁, 堅洗腦! 到佢叫我比contact list 就覺得好唔對路, 上左兩日就同個U mate講我唔去啦, 嗰時比人chur左勁耐勁恐怖
岩岩都收到 真係小心d 完全無印象有apply過份工
話保安問題 有人會係樓下接我 已經起哂鋼
上網搵極都搵唔到
佢叫promotion agency
你咁講其實我都冇印象apply過
係呢輪係求職網漁翁撒網所以冇留意
我屌啱啱覆完你即刻有條友打嚟又話係SLT development請intern
直接叫佢含撚啦傳銷狗 就收咗線
乜我唔係blacklist咩
我都收到 SLT Development 嘅電話!

電話號碼:96041694

上google search佢哋公司名,係資料
好彩問佢攞公司地址,再search "名駒大廈SLT" 先搵到嚟個post

問佢哋有冇我apply 工作嘅紀錄/job info,又話自己只係負責contact 勁奇怪!

大家小心!

佢哋個狗竇office係名駒中心隔離
整合多次傳銷狗新公司
SLT Development
Google到嘅資料應該得呢個post
staff電話: 96041694 Eric / 90601530
提供地址: [25/07, 20:48] +852 9604 1694: 地址係:廣東道1145-1153 旺角a出口 豪華戲院附近
(1145-1153係名駒中心)
實際地址: 佢會帶你上名駒中心隔離 恒利中心3樓
office格局/手法/經營市場同樓主講嘅一鳩樣
我個個係
55941977 阿俊
廣東道1145-1153號 旺角A出口出 步行十分鐘
整齊衣著 基本履歷

俊?邊度俊呀傳銷狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞