【踢爆】潛入旺角傳銷公司,上咗第一日trainging

1001 回覆
1868 Like 26 Dislike
話說我係一個freelancer
平時都係靠D Showgirl、Event helper、Promoter嘅工作嚟搵食
咁我地好多job都會經由唔同嘅WhatsApp群組收到,再睇下接唔接/apply唔apply。

咁最近我窮撚到山窮水盡嘅地步,就是但搵D job嚟接下啦,咁我喺其中一個grp到見到呢份job:

大佬!Marketing喎!
我夢寐以求嘅工嚟架,我二話不說即刻apply咗,咁就滿心期待佢會快D搵我,如願以償地佢勁快搵我:

我上網check極都check唔到間公司名,唔驚,可能係startup啫。
我就帶住份CV上去,開開心心咁見工

天真嘅我一上到去,就有一個叫Sam嘅男人in我,話到會有2400蚊一個job,通常一個月可以接到大概5個月
本來我有少少雙眼發光,但問題係間公司勁撚奇怪:
無電腦、得枱枱凳凳、勁多人,全部都係後生仔

好快佢就約咗我幾日後training,咁我果陣都是撚但,train咪train囉。
精彩嘅地方,就由step 1嘅training開始簡直係邪教現場
請繼續
之後呢?
Lm
未開始training就踢爆 佢地仲唔笠水
見到loyal就知係傳銷啦
上佢個啲洗腦training真心浪漫時間
第一日嘅training,據阿Sam所講,係叫做Step One
我心諗洗腦咩而家?

一入到去果間咩都無嘅Office,又係勁多後生仔好似做緊group discussion咁圍埋一齊,咁佢就帶咗我去一個叫Annie嘅女仔到,入咗一個所謂嘅「新人圈」

班新人睇落去全部都細過我,傾傾下發現佢地全部都係Year 1
「呢份job你地點樣收到架?」
「我有一日訓醒收到電話,有人問我做唔做marketing,學下野,見得閒我咪嚟囉。」

事後睇返,原來傳銷公司會喺DSE考場到叫考生幫佢地做問卷,攞佢地嘅電話,再漁翁撒網咁call佢地上嚟
所以先會見到大部份都係Year 1小朋友,呢班傻仔就係最好呃嘅
我都想上去玩下呢啲嘢
本地中學 U grad
樓主咩學歷
本地大學 U grad
我已三十幾歲大叔 請唔請我啊 😫😫😫
樓主寫得好精彩,好懸疑,令人有追看嘅意欲
Training開始,佢地同我地班新人介紹公司,公司分咗幾條team:

Infinite TeamMarvel TeamKJ TeamChampion TeamAC Team 同埋一個叫Ray哥嘅Director。

每條Team都有至少一個Team Leader,例如KJ Team就係由Rainbow做Leader(Rainbow人稱KJ,因為佢自稱大家姐家姐=KJ)
試下特技化妝,化個回春妝
留名
一直想搵個時間上去睇下咩料
可惜要返工
繼續........
D女靚唔靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞