【踢爆】潛入旺角傳銷公司,上咗第一日trainging

1001 回覆
1868 Like 26 Dislike
仲做緊 不過第二間公司 人家alvis大頭好L勁
無做了 出左去做美容公司顧問
呢間公司d人係咪一開波就話自己做咗幾年sales,
幫美容同Salon 手?
等我都幫手爆吓料先

電話:51101437
名:Miranda Mei

想知多d 有個fd都水我去依間
又係咩入單出貨 聽到我1999咪話考慮下先 就閃左

呢個係咪都係做美容雞
好撚豬
想知
樓主呢
樓主嘅靈壓..... 消失咗

R.I.P.
好似係兩姊妹
我繼續講。
最近我朋友又約我地幾個close fd 飲野。
我就即刻上網搵哂資料,包括營運手法、佢地公司間酒莊、紅酒、保健食品同過來人自白,print哂出黎拎去飲野。打算點醒佢。
點知一個月冇見,佢又進化。
佢當自己讀心神探咁話我地根本唔鐘意自己做緊既工作。跟佢生意先可以發掘自己,先可以發達。 如果唔係就好似普通人窮一世。
有個fd言遲間對佢工作性質有懷疑,佢就黑面+aggressive。
我就冇再打算拎份野出黎。我知講咩都已經冇用。

如果有朋友中傳銷,唔好諗即刻屌醒佢。
我有個女仔fd 好耐冇見,交友apps認識 ,上個月有日突然搵我出來行下博物館 飲下野,咁岩我又冇野做得閒就去,大家就傾下近況,佢話佢以前屈臣氏賣化妝品人工好低,有期遇著2014年佔中咩生意唔好搵唔到食,點知親友介紹左個 "貴人" 俾佢,先有工開有收入俾屋企。

我問佢係做咩,佢話係紅酒生意,比以前好好搵,我再深入問有冇公司名同埋品牌名,佢死都唔肯答,再問佢工作要做D咩,佢都係話咩都要做,好敷衍咁答我,仲話見我冇野做想問我有冇興趣合作,最近想開拓俄羅斯紅酒市場,我再話諗諗先,心入面聽到唔對路,好鬼。

我番到屋企將佢facebook 查得一清二楚,佢個頭像係同香港傳銷大佬合照<< GOOGLE 查到,有D傳銷活動相同fb入面D朋友一樣,哇屌,咁9成係傳銷 當初問佢公司名嗰刻佢唔答 我已經覺得鬼
直接屌其實多數係屌佢唔醒...
因為佢地都比人思想控制(俗稱:洗腦)咗, 你屌佢, 佢只會當你係"對立人", 即使理性上佢可能知道你講得啱, 但佢都一定聽唔入耳, 因為佢都比傳銷的"訓練"封閉了思想而失去理性...
要攪醒佢,比較有效的方式, 係要讓佢以為你係佢"同路人", 你要進入及跟隨佢既思想路線, 一步步引領佢自己諗出, 傳銷行為的不當性及價值觀衝突...
例如:
1. 你一開始可以同佢講: 傳銷的中心思想理念, "助人自助", 真係好偉大WOR, 我都好認同... (令佢放下誡心, 以為你係佢同路人, 以為你真係認同佢)
2. 之後你要令佢自己反思自己的行為問題, 而不要直接指出他的不當地方...
你問佢: 傳銷訓練教你要對身邊人隱瞞自己做傳銷的身分, 再借啲依向他們銷售... 你知唔知點要咁做? 你覺唔覺得有咩問題?
3. 進一步, 可以講得清楚啲...
你再問佢: 做傳銷的這些行為(具體講出一些傳銷常用的手法), 是利用朋友之間的信任來謀私利, 再挑起你朋友的貪錢慾望來再向佢身邊人謀利...你唔覺得咁做好悲鄙咩? 如果你朋友對你做這些行為, 你逆地而處你有咩感受?
4. 一步步續少續少地灌輸正確的價值觀同傳銷理念有衝突的思想比佢, 以打亂他本來的傳銷思路...
例如: 捉佢聽啲佛學講座(放棄物慾, 金錢不等於成就), 銷售道德操守...

好似社工做輔導咁... 一步步引導...不能一下當頭屌醒....

這就是反洗腦....

PS.本人係NLP 執行師...
叫人戒毒自己吸埋一份咩,同埋份屬朋友又唔係日日見。直話直說啦。
我咪解釋咗比你知LAW... 如果咁簡單, 直話直說(直接屌)係有用既, 就唔駛攪咁多野LA...我以前都試過直接屌啲傳銷狗, 証明係九成係冇用既...
你一定要深入了解佢地(傳銷公司)做思想控制(洗腦), 背後的心理學原理, 先可以有效破解到佢(反洗腦)...

我叫你"扮認同"啲傳銷思想理念啫, 冇叫你真係認同/真係比佢洗腦, 目的係令佢放下誡心, 先容易聽入耳...

其實冇錯GA, 有效成功勸人戒毒的輔導員, 的確好多都係以前曾經吸毒而最後成功戒毒的更新人士, 因為要令到受助人感到輔導員係"同路人"先會信任輔導員...

如果你真係有心去幫你朋友/親人去脫離傳銷, 成功反洗腦, 的確係要用好多時間同心機...

大多數情況下, 我即使有能力做反洗腦去攪醒啲傳銷狗, 我都唔想浪費時間同心機去幫班蠢材~ 費事教精佢地LA, 佢死佢賤, 關我L事咩... 如果我發現有"朋友"中咗傳銷局, 多數直接疏遠佢咪算LAW...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞