[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (24)

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
龔友:你個衰仔我一直叫錯你女朋友個名都唔話我知 啊may水咁好你都咁對佢
而家嘅開心速遞講得上係百花齊放
每條線都各自有話題有受眾
我唔覺得受唔受歡迎同拖唔拖戲有咩直接關係

好多人將回水前回水後比較
其實對編劇好唔公平
回水前 相遇2集 合作/改觀2集 沉船2集 離開2集
前後主線得8集 起承轉合一氣呵成
當然節奏明快 唔會拖泥帶水

但回水後龔水線節奏就亂晒
回水後十七集主線都冇好明確起承轉合
關係進進退退
最主要問題出至集數唔明確 尤其加集前後
令編劇冇長遠計劃 唯有見步行步寫得一集得一集
確認加集之後又因為集數增加而格硬塞多幾集落每步發展嘅中間

呢樣對編劇係非戰之罪
我相信以開心速遞編劇嘅能力去寫二十集嘅小品絕對冇問題
不過就算理解到編劇有咩難處
見到條線因為咁而失色都會覺得好無奈
龔友重新定義咗嘉頓什餅嘅正確使用方法
睇到之前嘅sit com
比較受歡迎嘅cp
好似同事三分親俊娜戀,賞昇戀等
都好似有格硬加啲嘢上去拖長去做
唔知係高屬order,係變咗約定俗成,定真係驚確定關係後冇嘢好寫?

呢個moment,我仍然對編劇有信心嘅
請加油要寫好落去
唔好卦,如果真加到成千集咪有排等,咁真係好多唔係龔水黨棄劇
我都覺得編劇好被動 唔係因為無能力寫好 而係故事走向好受集數牽著鼻走
其實回水後 計埋回水嗰兩集 真命騙子 沒有最大 籃球 麻雀王上下 呢啲都係寫得唔錯嘅集數 明顯就係有足夠集數好好plan過度過先出街
但去到初雪no1嗰兩集暴走 計返係7-8月寫稿9月拍 可能嗰時劇組根本無把握會唔會加集數 只能加速 (但如果係咁都唔應該有no1下半集?)
我估可能係好近年尾先肯定加集數 之前已經打亂咗嘅節奏唔知點修正 進退失據
所以開始加新元素入龔水線 eg 情人節嘅cls野
我都有諗會唔會因為大家對龔水一齊抱好大期望
編劇唔想hea大家 所以想好好鋪排 將呢條cp線推到另一個高點
可能未出殺手鐧呢 所以要對編劇們有信心

不過好坦白講 489 503 504係寫得唔錯 但504後唔夠力度同火花
如果放拍拖後出街會好啲
期望530 同534
睇Stanley的舊 IG post提過佢自己好中意成日著同-套衫
睇翻507 點解我覺得龔生已經以男朋友身份自居年宵寧願去對家攤位都唔去公司同事搞嗰個
仲係咁多屋企人面前與水水態度親暱
又遞汽水啦又對視啦 而且語氣仲好溫柔啊
遲啲可以考慮餵食啊
重點係tree gun望住龔水互動笑得好開心好欣慰
真係好似見到自己未來女婿咁 仲好滿意添
而且擺檔期間應該放緊假都肯來撐未來姨甥仔
雖然過場都唔知有冇一分鐘但已經甜到我入心入肺
呢集係蓮輝+潮善+雙大鬥法真係好精彩

Btw,之前一直想講:多謝妳用心咁做咗咁多個mcq,非常佩服+欣賞妳!
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞