U記老屎忽 你問我答+咪撚入嚟+現實與理想

803 回覆
61 Like 11 Dislike
做u記如果冇女食真係慘過食屎
見過幾間有靚女 點解佢地會做?

靚女係Part time多 久唔久先返一次工 或者男朋友都係U記做緊
股票買唔買得過

香港正值零售業寒冬,巴打自己諗
遲下GU應該仲癲
首創in pt要second in 唔講以為請mt

GU絕對唔會比U記舒服
啲衫價錢咁低賤 摺到天光都未摺完
「有時真係3、4千件走唔甩,要不停去摺」今年25歲的Derek,在讀大學時已經在UNIQLO做兼職,13年大學業後,便加入UNIQLO的UMC(UNIQLO Manager Candidate)計劃,只需1年時間便升做店長,比沒有參加計劃的同事快1倍時間,但加入UMC都需要由低做起。

「有時都會問自己,這份工的價值只是摺衫?自己在家也不會摺衫,返工就不斷摺衫,為了甚麼呢?」除摺衫外,每日Derek還要負責上貨、改褲及打掃等工作,在這些重複的工作中,慢慢令他學到箇中的道理。
「公司有一個很完善的教育工具,叫staff menu,就算抹鏡咁基本的工作都有一個guideline跟住做,menu寫住要Z形去抹,再圍住個圈碌3次。當時初初接觸,覺得用布抹到冇塵咪得囉!試吓跟住去抹,真的比我的方法好。」從基本的工作中,令Derek知道小至抹鏡都是由前人累積經驗所得,令他知道所有的規則都有背後的意義。
由低做起,是最佳學習管理技巧的方法,明白到前線員工面對的困難,才能有效地去分配工作,參加UMC計劃,Derek短短1年已升為店長,第二年更升為高級店長,其中一個原因是他能和同事好好溝通,按同事長處分配工作。
加入UNIQLO 3年,Derek現已調職至市場部,負責digital marketing的工作,透過facebook、LINE及ig等8個社交平台提升品牌形象。Derek在新工中亦有抱負,「希望5年內做到marketing leader的角色,10年後希望做到香港區的CEO。」UNIQLO的UMC計劃,歡迎應屆大學生應徵。

----------------------

之前見既報紙廣告
點睇?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160515/photo/bkn-20160515105730863-0515_00822_001_01p.jpg?20160515143204 咁樣係唔係好毒?

大有人在

即係好多人咁樣?

放心去in啦
朗豪有個女staff

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160515/photo/bkn-20160515105730863-0515_00822_001_01p.jpg?20160515143204 咁樣係唔係好毒?

大有人在

即係好多人咁樣?

放心去in啦

會唔會唔同我玩
女店長好on9
男店長好d
「有時真係3、4千件走唔甩,要不停去摺」今年25歲的Derek,在讀大學時已經在UNIQLO做兼職,13年大學業後,便加入UNIQLO的UMC(UNIQLO Manager Candidate)計劃,只需1年時間便升做店長,比沒有參加計劃的同事快1倍時間,但加入UMC都需要由低做起。

「有時都會問自己,這份工的價值只是摺衫?自己在家也不會摺衫,返工就不斷摺衫,為了甚麼呢?」除摺衫外,每日Derek還要負責上貨、改褲及打掃等工作,在這些重複的工作中,慢慢令他學到箇中的道理。
「公司有一個很完善的教育工具,叫staff menu,就算抹鏡咁基本的工作都有一個guideline跟住做,menu寫住要Z形去抹,再圍住個圈碌3次。當時初初接觸,覺得用布抹到冇塵咪得囉!試吓跟住去抹,真的比我的方法好。」從基本的工作中,令Derek知道小至抹鏡都是由前人累積經驗所得,令他知道所有的規則都有背後的意義。
由低做起,是最佳學習管理技巧的方法,明白到前線員工面對的困難,才能有效地去分配工作,參加UMC計劃,Derek短短1年已升為店長,第二年更升為高級店長,其中一個原因是他能和同事好好溝通,按同事長處分配工作。
加入UNIQLO 3年,Derek現已調職至市場部,負責digital marketing的工作,透過facebook、LINE及ig等8個社交平台提升品牌形象。Derek在新工中亦有抱負,「希望5年內做到marketing leader的角色,10年後希望做到香港區的CEO。」UNIQLO的UMC計劃,歡迎應屆大學生應徵。

之前見既報紙廣告
點睇?

時勢造英雄
幾年前缺乏管理層,分店未開盡
依兩年眼見唔少UMC哂咗自己成年時間都升唔到,最後心灰意冷自己resign
依家嘅話男仔就唔好入嚟做UMC啦
間間鋪頭都唔夠咕喱男仔執倉,佢地一叫你幫手執倉搬貨你就學唔到其他嘢。

即係好多人咁樣?

放心去in啦

會唔會唔同我玩

睇分店 請咗你再算啦
返工唔夠7日可以即時唔做
會出糧
啲拖鞋可唔可以洗
講緊屋企著個隻
上次係德福有個大波mk妹 求介紹

哦,原來係佢. 佢講野好低b架. 成日以為自己好可愛咁. 上次同佢食飯,d野黎哂,佢先同人講話要換. 搞到我都覺得唔好意思.
u記外判就嚟玩完

外判好正 lay係倉唔洗出去 責任少人工高過全職

點搵外判?
啲拖鞋可唔可以洗
講緊屋企著個隻

Why not 洗水標籤有寫
女店長好on9
男店長好d

CW ?

即係好多人咁樣?

放心去in啦

會唔會唔同我玩

睇分店 請咗你再算啦
返工唔夠7日可以即時唔做
會出糧

有d分店多d mk?
講下依間公司d on9小學雞規矩
唔俾染深啡/以外ge色
返工要俾錢買U記衫同褲著,仲要係當季衫,即係如果你之前件衫已經賣緊係會唔俾你著返工.有時你件衫減價左仲會屌你做乜著減價衫,你地係公司GE人肉公仔) 著減價衫會影響公司影像
一定要戴錶,男唔可以戴耳環,
做錯以上GE野會係Briefing個陣會公開屌9你
如果你想請病假,一定要一小時前通知店長.冇一小時通知就會出Warning一封,3封Warning即炒. 所以你唔夠一個鐘,幾病都要返一轉公司話要請早退
一個月遲到3次,一封Warning
你想升職,考升職試個個月遲左次到,就冇得考試
永遠冇準時收工依回事) 可以隨時O你T,一日未叫你走唔準走. 唔係可以出Warning.

之前見既報紙廣告
點睇?

我跟過DEREK
做Part time每月16-20號要寫交更紙交,交下個月整月ge更,交左就冇得改.
如果你有事返唔到,一定要搵人頂更,搵唔到人頂一係出Warning,一係俾錢買醫生紙. X_x
交左更又唔一定會編更比你. 屌佢仲要次撚次星期六日夜晚先同你講你下星期你要返咩更.
做Full time更加慘,一定斷6親!
每個月只可以自由揀4日放假 (聖誕新年個D特別日子唔揀得)
其餘D假冇得揀. 每次星期六日先出下星期D更. 所以你根本冇可能一路返工一路出去學其他野.賣身比U記咁. 想約朋友食飯? SORRY呀我唔知我下星期返工咩. 星期日晚先覆到你.
做Part time每月16-20號要寫交更紙交,交下個月整月ge更,交左就冇得改.
如果你有事返唔到,一定要搵人頂更,搵唔到人頂一係出Warning,一係俾錢買醫生紙. X_x
交左更又唔一定會編更比你. 屌佢仲要次撚次星期六日夜晚先同你講你下星期你要返咩更.
其餘D假冇得揀. 每次星期六日先出下星期D更. 所以你根本冇可能一路返工一路出去學其他野.賣身比U記咁. 想約朋友食飯? SORRY呀我唔知我下星期返工咩. 星期日晚先覆到你.

完全唔明白點解有人會返

我又唔覺其他人講得咁差
返U記最緊要識人
同PIC關係好唔好
交咗既更是可以改
好多時貨場睇你識唔識執生
根本上好多時蛇王無人周到咪得
利申: 無CS過
前排新假期仲出蟮稿話80後澳洲做店長真係得啖笑
你老母有返工無放工 臨收工先叫你OT
試過一日做13個鐘 返0700-2000
約撚左人就仆街
推得一次推唔到第二次
完全唔明白點解有人會返

明點解啲staff咁黑面啦
試完恤衫幫佢地扣返粒衫鈕佢地就會好開心
女店長好on9
男店長好d

CW ?

你係cw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞