U記老屎忽 你問我答+咪撚入嚟+現實與理想

803 回覆
61 Like 11 Dislike

同一條拉鍊都可以有兩個

呢d 真係玩死cashier
試過正常咁收錢,之後個客出門響alarm
心諗做乜鳩,明明拆左
敢要比pic 屌幾句

話時話, 屋企有個alarm,
買底衫時冇拆, 帶返去怕唔怕響?

點會唔響
行過H&M個啲都會響

心諗做乜鳩,明明拆左
敢要比pic 屌幾句

點會唔響
行過H&M個啲都會響

我都想知 行幾間舖都冇響
之前試過扣係件衫, 要返轉頭俾人搞...
有無見過毒撚入去做?比人排斥,無人同佢講野之類

經常.
我之前個間先有個叫tommy比人排斥.

衰咩比人排?

太毒.連pic都背後笑9佢.
見過一件Cashmere加左4個alarm

反而而家米奇tee又唔加alarm

唔加咁搞笑....我果間包包都加哂

同一條拉鍊都可以有兩個

心諗做乜鳩,明明拆左
敢要比pic 屌幾句

陷害cashier同事

寫返對策書

心諗做乜鳩,明明拆左
敢要比pic 屌幾句

陷害cashier同事

寫返對策書

我試過寫滿一張A4紙
係咪唔係間間都有男牛褸
Lm
比狗做嘅工
Btw真係唔講唔知原來bonus可以去到六位數

點會唔響
行過H&M個啲都會響

我都想知 行幾間舖都冇響
之前試過扣係件衫, 要返轉頭俾人搞...

Alarm閘成日都唔響
係閘與閘中間穿過就感應唔到
基本上日日都有蝻攞啲錫紙袋嚟偷嘢
差在捉唔捉到
啲11號日日出出入入 依家見到佢地我都廢事理 由佢偷
係咪日日都好多人偷野 主要偷d咩多?
識fd做hm話平時最多人偷係accessories

淨係知以前有羽絨
而家真係唔知 好少講
以前猖狂到係成個span唔見咗

淨係知以前有羽絨
而家真係唔知 好少講

應該有個loss rate貼係staff room的
仲有top10俾人偷咗的咩

淨係知以前有羽絨
而家真係唔知 好少講

應該有個loss rate貼係staff room的
仲有top10俾人偷咗的咩

盤點都8月嘅事喇
唔夠update

淨係知以前有羽絨
而家真係唔知 好少講

蝻一次偷幾十件
香港人就鐘意1-2件襪/底褲放入袋博你唔覺意
夏天偷迪士尼tee 底褲
冬天偷羽絨同Cashmere/冷衫多。體積少價錢高
短短30秒偷咗20件$499羽絨入袋
點捉

淨係知以前有羽絨
而家真係唔知 好少講

事實證明啲賊已經唔怕啲新cable alarm
前排都有鋪冇咗幾十件羽絨 有啲冇百幾件

岩呀
你捉到個賊又唔會加你人工
個賊出咗門口千祈唔好追
一出咗店鋪有咩事保險冇得賠你工傷
陣間個賊拎把刀出嚟閣下自理
利舞台個間係咪最忙

利舞台係旗艦店,每層都有一位店長管理
唔算最忙,但好撚煩,旗艦店啲規矩捉到好正,同埋多大粒好多人會嚟煩9你
講忙一定係沙田屯市Vcity,依幾間都唔撚係人做 個個staff都要一打十

之前做過屯市,長期唔夠數
利舞台個間係咪最忙

利舞台係旗艦店,每層都有一位店長管理
唔算最忙,但好撚煩,旗艦店啲規矩捉到好正,同埋多大粒好多人會嚟煩9你
講忙一定係沙田屯市Vcity,依幾間都唔撚係人做 個個staff都要一打十

之前做過屯市,長期唔夠數

係全線都唔到

岩呀
個賊出咗門口千祈唔好追

啲便衣捉到就有錢收 你同我就收尻皮啦

淨係知以前有羽絨
而家真係唔知 好少講

教學: 新既cable 扑兩野就會唔響 驚太揚既話 用把工用較剪剪一剪就完

岩呀
個賊出咗門口千祈唔好追

啲便衣捉到就有錢收 你同我就收尻皮啦

我地捉到都冇用 啲貨要俾撚哂差館做證物,半年後減撚哂價先拎得返
「有時真係3、4千件走唔甩,要不停去摺」今年25歲的Derek,在讀大學時已經在UNIQLO做兼職,13年大學業後,便加入UNIQLO的UMC(UNIQLO Manager Candidate)計劃,只需1年時間便升做店長,比沒有參加計劃的同事快1倍時間,但加入UMC都需要由低做起。

「有時都會問自己,這份工的價值只是摺衫?自己在家也不會摺衫,返工就不斷摺衫,為了甚麼呢?」除摺衫外,每日Derek還要負責上貨、改褲及打掃等工作,在這些重複的工作中,慢慢令他學到箇中的道理。
「公司有一個很完善的教育工具,叫staff menu,就算抹鏡咁基本的工作都有一個guideline跟住做,menu寫住要Z形去抹,再圍住個圈碌3次。當時初初接觸,覺得用布抹到冇塵咪得囉!試吓跟住去抹,真的比我的方法好。」從基本的工作中,令Derek知道小至抹鏡都是由前人累積經驗所得,令他知道所有的規則都有背後的意義。
由低做起,是最佳學習管理技巧的方法,明白到前線員工面對的困難,才能有效地去分配工作,參加UMC計劃,Derek短短1年已升為店長,第二年更升為高級店長,其中一個原因是他能和同事好好溝通,按同事長處分配工作。
加入UNIQLO 3年,Derek現已調職至市場部,負責digital marketing的工作,透過facebook、LINE及ig等8個社交平台提升品牌形象。Derek在新工中亦有抱負,「希望5年內做到marketing leader的角色,10年後希望做到香港區的CEO。」UNIQLO的UMC計劃,歡迎應屆大學生應徵。

----------------------

之前見既報紙廣告
點睇?

時勢造英雄
幾年前缺乏管理層,分店未開盡
依兩年眼見唔少UMC哂咗自己成年時間都升唔到,最後心灰意冷自己resign
依家嘅話男仔就唔好入嚟做UMC啦
間間鋪頭都唔夠咕喱男仔執倉,佢地一叫你幫手執倉搬貨你就學唔到其他嘢。

報左 睇到咁 慳哂

淨係知以前有羽絨
而家真係唔知 好少講

教學: 新既cable 扑兩野就會唔響 驚太揚既話 用把工用較剪剪一剪就完

我試過啲cable alarm又響
hc舖又咁大行去cashier好撚遠
成舊直接屌落層版到 比店長見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞