[第二季][RPG]係異世界打輸仗做逃兵,點知比靚女係城牆截停左 第三版

966 回覆
78 Like 2 Dislike
可唔可以整隻魔劍士

一陣答你,寫文
只係想係篇同篇之間抖抖啫

乜機器有得休息架咩
可唔可以整隻魔劍士

一陣答你,寫文

聽日上堂,休市一晚

唉 無心機再追

哇你講啲咁既嘢

知你M底
其實依兩日我心情好差。

前排巴打們鼓勵我出去闖下,咁我撞左小小資料同屋企人傾。

佢地反應一致都係話:打故,你得咩?寫故仔哄下細路就得,你估你係家咩?乖乖搵錢,有時間先搞。

我同佢地講創作係講時間,假如過左依段日子我可能冇左寫作既熱情同創意,加上讀Master消耗好多精神。我幾肯定讀左msater我冇咁多時間出文。

跟住我用市埸講日本可能適合我既風格多啲,仲有我真正希望係可以有一日推出自己既動漫作品。

跟住佢地重覆上面果段嘢,令我有小小氣餒。

我覺得成60幾億人,我想留低小小自己既存在意義,想同人分享我認為刺激/美好的事情先咁熱衷寫文。

不過依家老闆好照我,佢話有機會會比我上左先,前題係我要進修。

每日都比依個問題煩梗
要聽屋企人意見,係為你好嘅,不過搏啦,追夢!!!

你老味姐係聽定唔聽
我有同我老闆傾過,佢話搞創作條路係孤獨同痛苦,要我諗清楚先。

佢真係講得好中。老老柒柒我對物質要求好低,但係屋企算小康,唔等我開飯呀,爸呀媽自己都搞得掂之後既日子。咁先令我有小小空間可以闖下。

但係我家姐就話我太自私,咁樣去闖同拋棄屋企冇分別。

其實佢有道理,我又冇名氣,又冇贏過咩比賽。去到日本只係得寫文既熱誠同夢想好難同人鬥,隨時自己都搞唔掂更加照顧唔到屋企人。

我諗過專心搵錢,第時用錢搵人幫我搞哂佢,前題我要停止創作,直到搵到夠錢為止。

但係我怕我寫唔返依家既文,冇左熱情同衝動。

兩難。

你老味姐係聽定唔聽

Sor hea得濟
咁你既然有夢想,又搵到實現佢嘅方法,咪追夢囉
其實我都諗緊想出國讀下遊戲製作個類
太多諗法同幻想好想係遊戲入面去實現
自己又冇相關知識 又唔識寫程式 又唔識畫畫
自學又睇唔明 好想堅持夢想
又冇能力去追
屋企又想我留係香港讀

互相擁抱一下

暫停呻吟,本身我唔打算講,我只會將正能量分享比毒毒。

你地多啲意見鼓勵同討論已經好夠。
White 巴 追夢加油啊
其實依兩日我心情好差。

佢地反應一致都係話:打故,你得咩?寫故仔哄下細路就得,你估你係家咩?乖乖搵錢,有時間先搞。

我同佢地講創作係講時間,假如過左依段日子我可能冇左寫作既熱情同創意,加上讀Master消耗好多精神。我幾肯定讀左msater我冇咁多時間出文。

跟住我用市埸講日本可能適合我既風格多啲,仲有我真正希望係可以有一日推出自己既動漫作品。

我覺得成60幾億人,我想留低小小自己既存在意義,想同人分享我認為刺激/美好的事情先咁熱衷寫文。

不過依家老闆好照我,佢話有機會會比我上左先,前題係我要進修。

每日都比依個問題煩梗

都氹緊好多個大細路
樓主幾大?
候生嘅試一兩年冇壞?
其實依兩日我心情好差。

每日都比依個問題煩梗

都氹緊好多個大細路
樓主幾大?
候生嘅試一兩年冇壞?

唔怕自爆,岩岩第2個雞年
追夢,尤其係香港地,真係對好多人來講只可以係夢咁樣,所以你屋企人先會叫你搵真銀實際啲,但係追夢一生人淨係得而家呢段最風光嘅日子去追夢,銀幾時想搵都可以搵,但係夢想呢?可能人大咗,到時你所追求嘅嘢已經變埋質,有本錢 有得去發夢追夢就好去啦,支持你去做你嘅夢想。
btw 純白巴絲,你咩決定都好,努力對得住自己就好
set 個 limit 比自己
幾多年之內唔得就返去打工

命得一條 唔用就冇
第十二章—第四類接觸
微風皺水,薄弱的漣漪像母親的般輕輕撫過湖水平靜的水面,把岸邊
一名女生倒影扭曲。她若有所思看着自己扭曲的水影,拿著粉晶杖在
水面點出朵朵冰花。

「娜茜提亞大,‘哈維村’及‘德赫魯斯鎮’的‘徵募活動’已經完成了。」卡
拉夫拖着‘噬魂’大劍走到娜茜提亞後方說。

娜茜提亞回首一望———‘噬魂’已經吞噬卡拉夫半邊身體,幸好已經開
始減慢。

「有人要加入公會嗎?」娜茜提亞咬著嘴唇,夾緊眉毛問。

她心底祈求卡拉夫轉身離去,不要把事實說出來。

「沒有…所有人聽到我們是‘黑邪翼’不是離開便是嘲笑我們…」卡拉夫
黯然說。

娜茜提亞聞言把頭垂得更下,擦擦鼻子,把破舊的魔袍勒緊。

經歷龍血島激戰的魔袍千瘡百孔,但只有首都的鍛造師才可以維修‘稀
有防具’。娜茜提亞不敢回去免得被追殺,再者她已經把所有錢都花在
湖邊簡陋的公會大廳。現在她身無分文,跟能穿着著這件溶溶爛爛的
長袍。

湖面的涼風從小孔吹進娜茜提亞的跨下,令她冷得發抖。

「有人跟蹤你嗎?」娜茜提亞問。

「糟糕!我忘記了檢查!」卡拉夫如夢初醒,進入樹林前忘記了回
望。

「有,兩個狙擊手。」卡斯特從樹林後方出現,在卡拉夫面前拋下兩
把染血的狙擊槍。

娜茜提亞已經提不起罵人的氣力,繼續用粉晶杖在湖面點出冰花。

二人看著娜茜提亞悶悶不樂的背影愛莫能助。

「娜茜提亞,我有好消息!銀蜻蜓的蛋可以賣近5龍幣一顆。剛剛我
在拍賣所標價8龍幣,馬上被人搶購了!現在公會倉庫有近3000
龍幣的庫儲,可以購買武器吸引玩家入會了!」卡斯特裝興奮的語氣
說。區區3000龍幣,高級玩家在拍賣所隨手也揮霍了。

「嗯,太好了。」娜茜提亞頭也不回,對著湖面說。

「你們繼續出去宣傳吧,希望這星期可以讓公會人數提升到30人。
我獨自守着這個湖便可以。」娜茜提亞說。

二人皺眉嘆氣搖頭,轉身離開。

「呃,採花的NPC女孩。」卡拉夫指着森林外圍說。

「別管她了。走吧。」娜茜提亞沒精打采拿著粉晶杖在草地亂篤,突
然卜滋一聲刺在一塊濕漉漉、軟綿綿的‘灰肉’上。‘灰肉’微微脈動,但
娜茜提亞沒有興趣研究,她走到樹底下埋首抱膝靜候時間流逝。

二人無奈步出森林。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
「屍人的報告提及我們的母服‘魔王’有新動向。它們派出近百隻‘黑皮
獸人’偷襲正在狩獵世界頭目的玩家。幸好他們在埸把獸人退擊了。」
尼菲特閱讀一封由哨兵帶過來的書信說。

「‘魔王’選擇在頭目出現時高調偷襲,不怕被我們識穿身份。恐怕他們
得到玩家的‘魂素’後可以把‘巢穴’升級才冒險搶攻。」六口彌生叉腰思
考。

「有甚麼對策嗎?神神子預測一星期後‘母服魔都’的防衛系統便會啟
動,屆時我們將無法跟‘母服’通訊。我們在俄服也差不多一個月,隨時
會被俄人進攻。」尼菲特憂心說。

「神神子,你認為單靠銀色龍紋可以攻下魔都,再次打通母服連接俄
服的‘魔都’嗎?」六口彌生嚴肅問。

「起初成功機率為83.35%。安多莉亞肯定會集結全軍在‘魔都禁
令’解除的一刻發動總攻擊,一口氣攻破魔都。按照現有的情報,‘母服
魔王’的‘黑皮獸人’還在發展階段,‘魔都’理應防守薄弱。但安多莉亞的
成功機率會隨着時間降低,因為‘魔王’會一直升級。假若安多莉亞在1
4天內無法攻陷魔都,我們便要考慮全面撒軍回到母服。否則整體戰
爭會變成消耗戰,對人數劣勢的我軍絕對不利。」神神子一本正經
說。

「我們抓緊時間發展這邊吧。怪獸,工作完成了嗎?」尼菲特問。

「可~以~了~尼菲特寶貝。我已經在‘繁殖湖’森林邊緣設立三個蟻穴
作‘哨站’。」大廳傳來一把可愛的———男低音,令人打顫。

「辛苦了,你繼續跟隨懶然去狩獵‘玩家’吧。」尼菲特馬上委派他新的
任務,以免他再次說話。

「肯定是升級‘硬殼’吧?系統說明‘重量增加會相對降低‘飛行’能力。」
加奈看著螢幕上的‘種族科技樹圖’驚訝說著。

「我們的‘銀蜻蜓’有足夠的力量奪得‘制空權’。去吧,‘硬殼!’」六口彌
生果斷說。

尼菲特在螢幕一按,把硬殼升級。

埋在地下的灰色肉繭馬上跳動,整個地下洞穴猶如大腸內部般蠕動。
肉繭伸出多條微小肉刺深入泥土,然後像樹根一樣牢牢抓緊把肉繭的
位置固定。肉條分泌出一種酸性黏液把附近泥土的養份消份及吸收。
吸收到養份後卻長出新的肉絲爬向新的泥土,令肉繭的領土範圍無限
擴張,以氣吞天下之勢爬滿半個湖泊。被‘酸化’的土地都是灰灰黑黑,
因為養份都被吃乾而變得了無生氣。

但,尼菲特的巢穴卻截然不同。現在她的巢穴已經是生機處處的地下
王國—————近800隻家貓大的蟲族戰士被困在一個大型的圓
洞。‘蟲族戰士’外型像6足蜘蛛,足部鋒利如劍、異常巨型的頭部長著
一個V型鉗嘴,足以撕破所有裝甲。尖長的足部令它們可以在任何平
面上行走,同時身輕如燕,行動敏捷。‘硬殼’被尼菲特升級後蟲族戰士
馬上變成純黑色。昏暗的地洞裡更有少部份橙色光點,一種尾部肥大
的蟲子拍翼時會露出螢光的蟲背。

近千隻惡魔準備破土而出,大殺四方。

。。。。。。。。。。。。。。

「咦。。。她不正是採花的NPC女孩嗎?」懶然停在花園看到白髮
少女悶悶不樂,一臉愁容走到花園邊坐下來。

「要報告嗎?懶~然~隊~長~」怪獸飛降落在懶然的蜻蜓背上,跟
他肉貼肉問。

「我妖,滾到岩漿去!」懶然使用尾巴把怪獸彈走。

「插我。。。」怪獸突然閃到懶然的肚底去,用蟲足夾着懶然的身
體。

「為甚麼她會深夜到花園。。。她。。。我*!忍夠了!」懶然突然
腹上一緊,赫見怪獸的尾巴正輕刮自己尾巴,正是蜻蜓的求愛舉動。

懶然一口咬斷怪獸的蜻蜓頸,怪獸的屍體馬上從花瓣下墜。

「怪獸,控制水螢蜂拿著蜂蜜來。」懶然說。

不一會,怪獸忽上忽下地飛到小女孩前方,溫柔地停在她的膝上。

「這些蜂蜜…送我的嗎?多謝你。」白髮少女看到小瓶蜂蜜後喜上眉
梢,隨即恢復愁容。

「小蜜蜂,我告訴你一個秒密,村長的大人都不相信我。龐克跟我
說‘女鬼’到訪他的家,並嘰哩咕嚕說了好多話。我跟媽媽傾訴時媽媽立
即痛打我一頓,讓我不要說謊。但我沒有,我哭着跑到龐克的家,但
他及他的家人已經不見了。我沒有人傾訴,只好告訴你跟你分享秘密
了小蜜蜂。」白髮小女孩扁嘴說。

「。。。。。。。。。。。女鬼?」懶然沉思。
我有同我老闆傾過,佢話搞創作條路係孤獨同痛苦,要我諗清楚先。

佢真係講得好中。老老柒柒我對物質要求好低,但係屋企算小康,唔等我開飯呀,爸呀媽自己都搞得掂之後既日子。咁先令我有小小空間可以闖下。

但係我家姐就話我太自私,咁樣去闖同拋棄屋企冇分別。

其實佢有道理,我又冇名氣,又冇贏過咩比賽。去到日本只係得寫文既熱誠同夢想好難同人鬥,隨時自己都搞唔掂更加照顧唔到屋企人。

我諗過專心搵錢,第時用錢搵人幫我搞哂佢,前題我要停止創作,直到搵到夠錢為止。

但係我怕我寫唔返依家既文,冇左熱情同衝動。

兩難。

我覺得人生冇目標咁賺錢,不如年少輕狂試下追逐自己想要既野。到時你有哂仔女老婆想追都唔到你揀,仲要多左好多負擔令你唔敢諗。

屋企人永遠都驚你照顧唔到自己搵唔到食。依家既香港簡簡單單搵到兩餐已經係唔錯。加上你本身小康之家其實已經比其他人好好多,反而我認為你儲下錢,將來為你個夢想會更好。你有冇俾過你d小說俾你屋企人睇下呀。

試,可能唔得。唔試,永遠都唔得
唔聲唔聲係度出文
我會話依個係好奢侈既苦惱,咁多位放心。我仍然係唔出文會身痕既人。只係依件事近排令我好煩姐
唔聲唔聲係度出文

見你地就嚟暴動咁點敢唔出

瞓,聽日8半起身。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞