(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
樓主個心真係好毒
住人地層樓
唔係諗點照顧人
係諗點踢人走過d好生活
著數就lam哂
責任就唔想理 你唔交左市價租先講野?
我都唔明 人地有自己地方住 唔想番工 又關你差事?
我可以點PM你?
區分夾唔到 愛莫能助
睇見都覺得煩
結婚前一早預左過去住定點?
而家你地有無條件你同老婆搬出去 再搵賓賓照顧佢地兩個
咁既情況仲大埋肚真係祝你好運
我唔覺得我可以改變你對我既觀點。
我只可以話比你知,我盡左我既能力去試圖解決上一代帶落黎既問題。

依家係我想因為自己去改變佢地,
依家係我老婆既意願而去改變佢地。

你成日都人生攻擊唔倦架咩?
入院舍點會算頭家散咗,人長大結婚後離巢自己組織家庭係正常,老人家入老人院一d都唔出奇,個弱智細佬一係就入院舍,
或者試下問下有無得keep起佢份弱智金,然後每星期過番數畀佢,等佢無得洗凸,無錢就叫佢自己番工
仲有叫個弱智既守誠諾
真係好撚搞笑
就算正常人呀 過慣舒服日子
以為番工好簡單
點知原來好辛苦 揀番舊時舒服日子唔得既?
一個人做唔到自己能力以外既事好出奇?
佢20年都係咁過開,一個外人入來指指點點
比我都唔順超
好在細佬無咁醒唔識駁 唔係屌7左樓主好耐
樓主己經call晒佢個區既社工架喇

細佬識行識走, 識自己食飯, 識自己沖涼, 有晒自理能力, 呢d非緊急要排幾多年呀?

院舍通常好多人一間房, 好多摩擦, 人地有層私樓住, 為咩事要洗幾千蚊去住院舍

又冇講老豆身體係咩事, 就話送入老人院, 本身老豆有層私樓, 都冇居住問題, 住老人院又要成萬一個月, 邊個俾? 公援俾? 老豆有私樓可以申請公援? 好似唔得, 而且老豆同細佬冇想過走

樓主搵咗咁多社工, d社工可以解釋既, 都同樓主解釋咗, 點解送唔走, 你介紹多19區既社工俾樓主, 結果都一樣
踢。。
要踢做乜我要搵社工,親自跟左個智障既2年,攪到自已咁大壓力先踢?

我老婆係唔知可以點做我先跟。
佢呢個情況本身係有社工跟進佢到就業半年先會放手,但係唔知點解佢返左一個月個社工已經無跟到,之後佢就無做野十年。

佢精神係曾經出現異常包括無喇喇去完個厠所就話有人望佢要報警,但個厠所個窗係關左無開。
想佢入院舍同有份工係唔想佢係屋企唔出街無 精神寄托。

外父果到,佢已經無照顧好個屋企,無教好個仔。無理屋企。
我依家都係會盡責任去搵社工跟進佢既盡量食齊藥等等。
佢係行得走得。

我老婆一個人照顧個屋企只能夠去搵錢養佢地,但佢地既唔聽教唔聽勸不特止仲要兇我老婆。發佢脾氣。

我黎到唔想我老婆再受佢地氣先搵咁多方法。
你條粉皮乜都唔知就 一句我搶層樓,一句我破壞人地屋企感情。

我既方法最多比人地覺得笨,同做錯姐。
咁你咪講應該點做囉,係咪要迫下人地去絕路先?
做人有番D口德喇!
我反而覺得就係你呢種處理方法先至最困擾你老婆

如果你老婆真係一向都就哂佢既
可能你老婆見到已經識得點處理
可以好快咁平復返你舅仔既情緒
因為當下既情況係「細佬發脾氣—>氹返—>冇事」
相信對你老婆黎講只係一件好小既事

相反
你依家叉隻腳埋去
個問題就會由「細佬發脾氣」昇華到「老公同細佬既糾紛」
成件事複雜咗好多
對於你老婆黎講手背又係肉手心又係肉
咁佢咪花多咗額外既時間同埋精力去處理呢件事
你都識講你老婆大緊肚
咁樣對你老婆真係好咩?
依家你老婆要既唔係要「教好個細佬」
而係家庭和睦等佢開開心心咁養胎

我明白你好愛你老婆好愛個bb
唔想你老婆咁操勞同埋個bb俾你舅仔影響到
的確你外父同你舅仔既問題始終有一日要解決
但唔會係呢一刻
喺呢一刻冇一樣野係緊要得過你老婆同埋個bb
你可以做既唔係同你老婆對着幹
反而係諗吓點樣幫輕佢
譬喻試吓暫時忍吓你舅仔(我知好難)
或者係你返自己屋企住什至係租樓住
相見好同住難
試吓畀多啲空間大家
以前曾經住過青山,個過幾日無事又出番黎。
上一年佢又係咁。之後又好似無事。

搵精神科都要帶到佢睇醫生先得吧。。
一嘈就報警
報多幾次
啲社工就會幫你開返file
我。。有講過層樓。。係邊個的嗎?
插左咁多無講既野去合理化你對人既批評你既心都幾邪惡。

我出呢個POST,第一都己經講左呻。。
第二,我對於佢細佬呢個CASE有幾無助。
第三,外父佢要食藥我都要搵人睇住佢食唔食得齊藥,再睇下有無能力同時間照顧佢
第四。我有講我想點咩??我老婆真係想解決佢地2個既有又唔可能即時解決既問題。唔做第一步去搵人幫佢地我仲可以點做。

我黎取下暖,呻下都唔撚得既我仲可以點做。你最正義喇?
咁你比方法我解決下個問題喇。我同我老婆都決定搬出去住喇,但都要搵人睇住佢地架。但我認係無錢,無資源咁唔問人,唔搵社工仲可以點

你可以話我窮L,但我真係娶左老婆,佢有我BB,咁我要負責任,但我無資源比到佢屋企人,你可以係到話我無撚能用但係,唔係去解決事情,而係標籤我姐。
咁又可以點?你有方法提出嗎?
似係好憎樓主特登玩野
9成因爲你睇唔起人

試下搵社工望住定好晒規矩
之後佢犯規都唔敢咁大聲

弱智既你推佢去返正常人既工梗係辛苦
叫社工幫佢搵d一星期返三四日 每次幾粒鐘果d
有個地方發洩下精力 同街外人溝通 好過日日留係屋企困獸鬥
相反依家係我老婆忍唔到佢細佬。

同佢結婚之前都已經定左有左BB,遲早都要搬出去。
同埋舅仔情緒不穩定,我都唔會放心我老婆係屋企到休養。

我依家會一直忍住唔理個舅仔,直到搵到盤租。
但要諗係我老婆大緊肚,應該要坐埋月先可以搬。
所以我仲有時間爭取搵錢,比我老婆同BB 日後用。

我明白我用錯左方法。所以我依家放晒手,但外父食唔足藥始終要搵人跟,依家希望有社工可以幫下手,等佢知道有人理下佢。
到時情況無咁差再睇個細佬咩情況。
其實佢好多心結。。
真係要人幫佢解。但係佢又唔打開個心比社工。

我唔係睇佢唔起,而係對佢開頭話搵工到最後放棄而失望。
其實我都係想佢打幾個小時既工。而我亦都有呢個能力比到呢D工比佢。
但佢好多次話要搵工時我即搵到比佢,佢之後退避返房唔出聲。

我已經無晒方法。唯有唔理佢。睇佢點。
同時間我同我老婆講唔好咁上心喇,唔係人可以改變到佢
一日未解決到外父舅仔問題你兩公婆都唔適合生b,叫你老婆為自己同bb安全著想快d搬走,個弱智細佬搞到個b就麻煩
生完你老婆自己湊?一個女人日日照顧一個成日唔記得食藥嘅老人家+一個輕度智障細佬+一個初生嬰兒,應該唔夠兩個月會產後抑鬱,請工人湊都應該一個月就quit,根本係不可能完成嘅任務
會唔會考慮帶老婆返你屋企住?最多每日幫外父舅仔叫Deliveroo,叫佢哋用政府津貼交水電煤等雜費
睇到最後先知,原來層樓係個細佬既
仲想踢人走。。。。
其實生完,應該會托我老婆親戚,或我阿媽去湊。
乜人都無既唯有去托兒。
我諗最後會交比我老媽子同老豆去照顧住先。

所以生完應該都唔會再係呢個屋企住。
仲等生完先搬?個肚越大你老婆自我保護能力越低,都係快d搬走啦,搬屋過程你老婆唔喺新屋同舊屋範圍就ok,過年前承租會平少少,生完靜心喺新屋坐月照顧bb咪仲開心,成屋都係人點會有心情
層樓係邊個都好,我同我老婆都係會搬出去。
但始終都會有 一個智障同老人要 幫佢地搵出路。
你都放過自己喇
咁你肯搬未?
依家我都搵緊盤。我都係呢排先勸到佢真係同我一齊搬出去。
樓主, 都知你好辛苦, 希望你唔好介意大家睇到忟忟憎憎

唔知你對弱智或者精神病有幾多認識, 但你同佢唔算係親人, 都算係親戚啦, 你同佢都相處唔到, 點解你希望佢可以工作上同人相處到, 你想佢搵工, 係愛? 定係責任? 係窮呀 DDGH

請不要當智障同精神病係正常人, 唔好要求佢地同正常人一樣, 唔好要求佢地識諗, 佢哋有病, 個腦運作唔正常架, 你既要求就好似要一個跛腳去跑步, 去要求一個盲眼既偷睇國家機密 , 唔work, 雖然好多智障都做麥當勞, 但唔係個個都得, 好多都返一排之後死都唔肯再返, 好多時都係同人相處問題, 想佢自己養自己係難既

如果只係想佢有d寄託, 搵社工同佢傾, 叫佢去d 專 for 佢地既日間綜合中心玩下, 不過就唔會有錢

你係度住人地都唔洗你交租啦, 如果你同老婆搬出去住, 而唔幫佢地交水, 電, 煤氣, 咁樣對一個老人家同智障, 會唔會太過分, 話晒佢都係你老婆屋企人

而且你老婆大佐肚, 佢心理健康都好重要, 開開心心迎接小生命啦

如果唔想老咗, d仔呀, 女呀, 女婿呀, 新抱呀, 唔幫你交水電煤走咗去, 你今日就算窮少少, 有d基本野都要做架
都要搵到盤先搬到吧。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞