(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
似係性格問題
睇黎智唔智障都無分別
咁係咪自己做
搬走 等你老婆自己死過黎
你屌我就算。。唔好攪我老母。。

叫個智障返工呢樣野。。係我老婆既願望黎
佢死鬼老母走得早,果陣定托孤咁叫我老婆照顧佢地。
我老婆好愛老母。佢一定想完成老母既心願。

但係事實係願望 1 - 個智障已經表明唔會去返工。。自此以後我地無理佢,而佢就因為無人無物無朋友無野做,就自已躲埋唔想人地理佢。

我見到老婆見到事實後失望唔心痛嗎。
但係呢個係事實真係要睇佢幾時接受到先唔理佢。

你話我想做既野同心願。
我只係想拉走我老婆,令到佢可以做返佢想做既事情。
我唔係想霸住佢,而係一個人受左咁耐壓迫,迫到連自已想做既事都會同自已講因為屋企問題而唔去做。而去放棄自己所想。值得咩?
佢既關懷只係換黎失望,我愛老婆,我個心唔痛咩?
我知道要佢諗明白先得。。我明白呀。。
但係我仲想知有無方法炸。
其實有冇諗過你老婆太縱容細佬,呢個問題吾係呢刻發現,而係從一讀完書直至三十歲人都係咁,中間唔小因家人的不忍而令佢變成咁,同你老婆講,係時候要放手,放過你地,亦令細佬明白靠自己先係未來出路
你老婆未識你前已經見到個是實, 親人邊有得放棄架

唉, 一係咁, 你老婆就冇可能唔要佢屋企人, 如果你真係想搬出去住, 可能要到你哋有小朋友, 用小朋友同你老婆傾, 如果小朋友同個成日發脾氣既智障一齊住, 對成長有好大影響

細佬都咁大個人, 好又一世, 唔好都大半世, 但真心唔想小朋友係唔正常家庭長大, 冇理由製造多一個有問題既人出來 , 到時你老婆可能會接受

如果未有小朋友, 好心唔好再逼你老婆啦, 聽到都鄧你老婆慘呀, 你再逼你老婆佢就死架喇

如果有小朋友, 就話要取捨, 如果未有, 佢唔會唔理佢屋企人架

唔好再逼你老婆啦, 逼死咗佢你會後悔架
智障唔係應該呆居居流哂口水咁咩
點解仲會駁嘴同有暴力傾向
最重點係。。我處理佢地 2 個既問題我要好深思熟慮過先可以講比我老婆知。少少野都可能會傷到佢既心。

變相我唔可以好痴線咁講到出問題所在。

我老婆依家仲要有左BB。
我更加唔可以影響到佢情緒。

呢個就係點解攪到我壓力大左咁多既原因。
我依家靜係到既時候真係會諗。
不如我抱住個智障死左佢,我老婆最少唔會再比佢影響到。
可以放到佢一條出路。
其實係好多個社工跟進過你地
但你地唔配合係無乎,徹底啲啦

呢啲智力爭少少又學壞左既係無得搞,我家族都有一件,佢仲要係讀主流學校中五畢業,唔肯返工,偷野,發脾氣,打老人家,打電話搞住人...怪就怪佢老豆老母無教好佢
你有冇諗過其實你老婆唔想走
我只係做到比我老婆睇到,唔係無人幫佢,係佢自已唔願意行出黎。

只係無地呻吟,慢慢比老婆 開始對佢有厭惡.
親人邊有得放棄架

唔好俾呢D思想束縛住喇
而家係個親人盤PAIR都唔可以放棄?
咁呢個係是實, 一係你就包容, 如果唔係, 就識過第二個過人世囉
有功者留飯留餸
無功者飯餸不留
佢無錢就叫佢自己搵, 同埋我覺得係你老婆需要見社工 知道點樣可以拆局 畀佢意識到事實嘅嚴重性
btw 個細佬係輕度定重度先?
咩叫你估你黎姿, 唔知你講乜

有d人真係唔會同智障既計較, 唔會咁上心, 當佢唱歌, 當佢透明, 唔係個個都好似你咁上心

又或者你愛自己多過愛你老婆, 不如咁啦, 一係離婚, 如果唔係, 唔好咁多ff, 咩搵工呀, 個d就唔好諗喇, 諗多咗呀你! 做多咗呀你!
其實樓主你同你老婆都應該見見社工
你又咁大壓力 你老婆又因爲個細佬而情緒問題
搵人幫手好過自己谷爆

你個情況其實唔一定要針對你老婆個細佬去做
你同你老婆都可能需要作出改變
現時每個地區都有提供家庭服務
例如綜合家庭服務中心https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_ifscbydistrict/
你不妨試下啦
唉, 所以話佢老婆嫁錯咗俾樓主囉, 樓主再逼佢老婆就爆架喇
冇錯!!
其實佢咁醒點智障法…真係唔係好明
搞到咁叫你老婆唔好再婦人之仁啦
根本咁忍落去,個智障一生會一直廢落去,而你地就比佢搞殘
見到你老婆話咩遲啲先
叫佢唔好再逃避問題啦 愈遲問題只會愈嚴重 而唔係解決到
佢輕度定中度
如果佢做咗犯法嘢記住報警
就算社工最多叫佢住hostel 一係day care centre
一係你就請工人睇住佢
如果唔係就算多幾千蚊佢都係無用
佢老婆自己唔肯做衰人唔肯揀
將D壓力當睇唔到轉嫁左俾左老公咋

事實係老婆自私 唔肯做衰人
害埋個老公 唉
個BB出佐世, 你老婆d母愛就會出晒黎, 個BB係佢係世界上最愛既人

信我, 個BB仲係個肚, d強勁母愛未出架, 到佢抱住個BB係手, 個BB就係最大籌碼, 到時就易傾好多

老婆大肚就唔好傾智障細佬d野啦, 大肚婆心情會影響埋個B架, 傾多d開心野, 開開心心迎接小生命啦
樓主你都試下睇開d, 試下唔同個智障計較啦

可唔可以咁, 你當細佬係個小學生, 係個幼稚園生, 唔好同個小學生計較, 如果係老婆成日ff細佬會搵工搵到食, 你咪由得老婆ff囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞