(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
佢會感受到你對佢既時候係覺得佢係正常人定智障人。
我當佢正常人看待時唯有叫佢搵工。

一方面我要當正常人對著佢。
一方面我又要當佢唔正常人咁看待佢。(呢一點佢好敏感,佢會知的)

咁我應該可以點做先
你了解下咩係弱智先啦
但係同時佢又要求人地理解佢安慰佢
心諗你連自己妻弟都做唔到啦
憑咩要求連登仔要咁做
咁我可以點。或者應該搵咩幫助去做呢方面評估?
你可以分享多D嗎

我真係唔知點做架
其實。。綁。。。又唔係我老婆樂見。
但佢可以定時定候入去院舍做野。
己經夠架喇!!

唔係話佢要入去無回頭,而係想佢做下野架炸!
得。。我讀下。。弱智係點

但依家。。佢生活到 我暫時無得理佢住
原本有個老人家D 遠親照顧佢, 原本都相安無事左十幾廿年, 又係三十幾四十歲開始暴走, 仲會係街打飛機 最後當然係睇醫生, 醫生再判多左佢多左病症, 最後排院舍, 好似排左2年左右就有位, 搞掂
人工低。
點解會覺得人工低?
係平時洗既錢多
定係屋企俾既錢多過佢份糧
令到佢覺得與其出去捱倒不如喺屋企un un腳唔使做有錢收?

同埋真係改變吓對外父屋企既態度
隔着個mon都feel到嗰種不可一世既語氣
好彩佢地一個有智力缺憾一個有長期病
如果唔係一早開你拖。
係, 老婆最慘, 樓主處理手法好有問題, 偏偏樓主覺得自己好撚岩, 老婆夾係中間, 咪日日以淚洗面囉
唉 所以有個唔正常細佬都唔係最慘
樓主仆街都唔死都冇用
明知佢係弱智 用正常人水平咁要求佢自給自足

樓主係本事既就開公司請番弱智仔打工
冇料又要娶老婆 娶完又要嫌人屋企人 真係仆街到呢

開口埋口話自己錫老婆 睇得出樓主只係一個垃圾
係愛個老婆會成個八婆咁去離間人地屋企?

點睇樓主都只係一件不負責任既垃圾
你老婆智商都有問題 竟然嫁比呢D廢人
你講野真係好有問題, 佢話政府有錢俾佢, 只係回應緊你逼佢出去搵野做 , 搵d答案俾你

佢唔想咪唔想囉, 逼佢只會反效果

如果佢中咗六合彩, 請問你仲會唔會逼佢搵野做?

我估到你死都話為佢好想佢過正常生活, 所以想佢做野

最大問題你既手法好有問題, 就算我再喜歡食薑蔥撈, 你老母逼我食, 話你唔係好鍾意食既咩, 食啦, 夾埋俾你, 擘大個口食啦, 做乜唔食呀?

我一定唔撚食囉

你老母明知同細佬為咗搵工關係轉差 ,明知社會介紹完工細佬已經開始逃避, 你仲不斷介紹工俾細佬, 要佢接受, 你咩性格咩人黎架? 明明係你處事手法攪到件事咁, 仲要死唔認, 連登仔屌完你, 就嬲嬲豬嚇個細佬, 話唔交水電煤, 最痴線最弱智果個係你呀

痴撚線, 弱撚智
睇晒成個post最擔心嘅係樓主老婆
可以嘅話 多啲留意下老婆同自己嘅情緒
有需要嘅話可以搵心理醫生傾下
有左bb又可能特別容易諗多左
屈屈下可能有情緒問題
巴打係咪忍唔住發脾氣呢
開始有啲明點解樓主舅仔點解會對佢態度會愈黎愈差
隔住mon都覆到燥燥地
喺現實生活中如果個舅仔係正常人晨早同佢開拖
因為樓主以為自己係聖人
細佬錯、老婆錯、外父錯
而佢自己永遠都唔會錯
自己已經盡晒全力(佢以為)
知唔知邊個係龍心呀, 佢條女大J, 俾屋企人捉咗入醫院, 唔夠兩星期出返黎, 你估可以住幾年? 唔好發夢啦

政府院舍要排好多好多年, 而且都要幾千蚊一個月, 私院一個月可能成萬蚊, 邊個俾? 你老婆俾? 你外父俾唔俾到? 定係你俾? 講真細佬你屋企住已經最少開支架喇

你唔好諗咁多啦, 想洗少d錢, 就等細佬開開心心生活啦, 唔好逼佢搵工啦
所以樓主同老婆傾解決方法, 老婆咪喊囉
無論點講都好係你老婆嘅親人
你唔照顧都唔係走去害佢
人地話「搵醫生KO左佢綁左佢入院舍」
你竟然想知方法
你肯定咁做係幫緊佢?
見你又話自己比錢裝修人間屋
見相處唔到就想趕走人地老豆同細佬
仲話唔係想謀人層私樓
偽善
綁入院, 樓主聽到都興奮

等到喇 , 個post推咗咁多頁, 出現了
你條hihi 遲早迫死你老婆同細佬
同咁樣迫法 老婆都幾難生個正常b
嫁錯人 冇得怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞