(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
未出世已經要排定育嬰園,去得育嬰園要預咗個b成日病,你幫手安排好坐月嘅事等你老婆煩少樣野,你老婆個屋企根本唔適合產婦同new born住
on撚鳩 住人地屋企重咁多野嫌
睇完個post
其實冇計喎嗰層樓係女家
唯一方法係你同你老婆自己搬出去
得返佢自己一個再定期搵社工跟下

發現樓主真係好興將責任外判
外父唔掂?比社工 入老人院
細佬唔好?顧一下啦,無想像中即刻變好唔好理搬走
生仔?生完比人湊
咁你生來做乜9 戴套識喇掛?
Ok你話屋企人無得揀,咁生唔生有得揀喇?
為乜自己都未顧得掂就要生多個?無能力就遲d先囉
明明自己都未plan好 就覺得自己家事外人有份一定要幫手咁
搬出去其實都解決唔到問題 除非請埋人照顧佢地
到時一個老 一個智障 由得佢地兩個自生自滅?

之後就會求樓主同佢老婆返去照顧佢地

之後就會多左籌碼
證明佢地2個無左你(同你老婆)生存唔到

之後又搬返入去住 問題繼續
但樓主手上多左籌碼 用黎拎間樓
lm
建議係未搞好個關係之前,唔好再生多件出黎
樓主
當所有人唔改變既時候 唯一可以做 就係你去改變
老婆幫手戴
水電煤管果堆。我要係個細既面前講唔交。
但最後應該會係由到追數信之後幫佢地交埋。

可能我真係怒得濟會講乜都唔理佢地,但係事實上我係會做埋佢。
唔係既話我都唔會係到安排社工去理埋外大食藥果D野喇。

但係我都要比個智障既去知道,究竟佢係咪可以獨立生活。
所以收埋追數信放到最後果日先會去交。

其實我認我係對個智障既有期望先會咁嬲。
其實佢好邊緣,對於佢既工作能力我有絕對既信心佢可以搵到份。
唯獨係佢真好懶同唔聽人勸,亦唔打開佢害怕既原因。
我對智障既認識係零,我亦唔識去讚佢,所以我真係只能當佢小朋友咁教。
我想佢返工係唔想佢精神出問題,影響到任何人。
我可以幫佢搵埋工,但係次次都因為對佢有期望而失望。

所以。。其實我係好煩。但我依家放左手唔理個細既已經好好多。
早d 訓
好奇樓主點解會住女家?
自己屋企無地方?
樓主千奇唔好生仔
整多件咁你就大獲
利申 非黑心非歧視 基因問題
老既。。我都話左安排緊個社工或HELPER 睇下佢
佢行得走得。照顧到自己,我地最多周不時睇下佢。

老婆生左B,仲係呢個環境到,我除左可以顧到我老婆同BB以外。
仲可以做乜先。

去影響人地睇法之前可唔可以唔好咁變態只睇利益。

我呢個POST真係想呻下。同埋集思廣益
叫個弱智既獨立生活
你就真係智障
你不如去參加下D 福利機構D活動先啦
以人為本呀!!
見你下下都用果隻野,仆街,三和大神去形容你個老婆既細佬
係咪痴撚線
咁我老婆都留唔到係個屋企到既。。
我只能帶我老婆出去過番正常既生活架姐
呢個。。係既。
但最少我老婆會跟住我先喇
未搬入去前。
老婆外父都要人睇住。
舅仔以為佢真係想搵工。
老婆又想睇住佢地2 個。咁我咪一齊搬入去住囉。
仲特登自己比錢裝修好,整好晒,諗住一齊住得開心D。

依家呢個情況,我同我老婆都要搬出去了。
我自己得阿爸阿媽屋企。買唔起樓,但仲有能力租既。。
所以會做晒檢查先決定生唔生。人依家仲排緊檢查
呢個選項都唔錯
與其累鬥累,不如見少面
不過,直D都要講句:樓主你真係好自我同自私
你上黎開埋呢D POST 都係想博人同情同認同你既做法
但我可以同你講,梳,我唔認同你既態度
佢。。的確可以獨立生活。
仲知道每日用幾錢去生活。
你話佢智障咩。。我真心唔認為佢無能力。。
係佢覺得自己智障。
(雖然政府批左佢永久傷殘)
樓主你都勇

明知老婆屋企果邊咁嘅情況根本就唔應該同佢結婚

結完都算仲要生仔

怕唔怕個仔同佢細佬一樣
其實宜家個家都名存實亡,情況一係最好解決方案,巴打試下同老婆講 ,兩位家庭成員都有特殊需要,加上你地自己又唔係真係好可以照顧到佢地,點解唔將佢地交比專業機構去照顧?同埋如果真係有心,咪個個星期都去探佢地,大時大節接佢地出黎一齊食飯。呢d情況通常都係得兩個情況,一係你自己頂唔順走人;一係就你老婆有埋抑鬱
政府批左,即係確診啦
咁不如你去了解下咩叫弱智先啦
或者你既態度會改變
去就近既綜合家庭服中心,社署
佢會開幫你開case intake,唔會唔理你
點都會處理你個case
再唔係既你搵一d 大型既ngo, 例如明愛同匡智會
你要chur d worker跟你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞