(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
有冇人識樓主老婆 提醒佢老公係賤種仆街
處心積慮要趕走佢老婆屋企人
所以女人聽住千祈咪撚嫁窮撚
唔係你下場就係咁
如果人地細佬老豆住自己層樓
你又真係唔管得咁多
佢細佬拎住兩k有樓住真係唔洗返工都得
不如你收下皮
追post見到間屋係老婆屋企之後,覺得而家私人樓仲容易家變過公屋
上面仲有巴打被樓主誤導
以為樓主好撚慘
最慘係個大肚老婆
大住肚先發現老公真面目
屌你老母
死垃圾樓主
你唔死都冇撚用
好彩追哂成個post啫
先不論你一個大男人
仲要住你老婆間屋
而家佢細佬有病
你仲要慫恿老婆一齊同佢搬出去住
你冇撚嘢呀嘛
明明最大問題就係自己
成篇嘢寫到
怪撚曬佢細佬同埋你老婆身上
其實唔應該check下佢細佬智商
check你個智商就差唔多
我情況同你差唔多
細佬智障,阿媽死得早,老豆戇鳩鳩
或者你老婆真係唔捨得
但我諗送入院舍都係一條路
始終大家都會老
唔係話唔要佢哋,咁都可以放假接佢返嚟
如果唔係遲早逼死大家
睇咗頭一頁手快快回覆
乜個故事原來峰迴路轉到咁
回咁多個位。。覺得我會搶人層數既人。。

1. 個細既係智障。開始時我同佢關係無咁緊張,因為我仲未係管佢同教佢果個,無咁多衝突。果陣係有計傾。想當年,佢係親口講唔止一次要搵工。所以我仆心仆命咁搵社工。跟左2 年,最後佢拒絕左OFFER,然後我再搵社工跟佢,佢之後就同之前既態度 180度轉晒。唔理社工,仲話我係咁架喇,一路唔聽人講,同我有好多衝突,之後到家,佢寧願夜晚先出黎,日頭我係到時佢照入房同我無嘈交,到我老婆係到時先特登攪破壞,係房到整到好嘈咁,目的係想我同佢嘈。
我依家已經無理佢。佢唔係親口講話搵工,我唔會理到咁入。更唔會同佢起咁多衝突。
佢一唔滿意我就由佢,只會坐起佢個氣炎吧,我嘈都係想比佢知道唔係嘈就有人順佢意。依家唔理佢,已經由得佢。
方法上我可能有錯,唔係咁我都唔使搵社工。

2. 外父,已經年紀大,佢可以睇到佢個仔既能力好有限。佢依家係咁唔見藥,食唔足,我地都跟得好辛苦,所以又要搵社工跟佢。

3. 對於一D人覺得我係想整走佢2父子之後搶人地層樓既回應。
窮,我認。我認唔到我老婆同佢屋企人一個可以改善到既環境。
我已經做到我可以做既野。
我只係唔想個細既再挑釁,再破壞去引發到我老婆有任何情緒。
我同我老婆已經決定會搬走,定時定候返黎睇下佢地點。

呢D引發負面情緒既言論我會覺得你地好好彩,唔係生係一個有問題 既屋企到。而我只係用你地覺得好笨既方法意圖去解決由上一代人帶落黎既問題。
你要覺得我入贅,窮撚,無L前途,累左我老婆等等。。
呢一D我只會覺得,咁又點丫。。我只係一個為生活為屋企而去每日朝九晚六搵得果丁屎咁多人工既打工仔黎姐。

我只係諗到政府既社工能夠幫到我係幫到智障果個細佬,
我只係諗到社工可以幫我外父。
MAY BE 我份人工只係夠 租劏房,只係為到我老婆同BB 糊口。
我只係好笨咁打到一世工。。。
不過我係實實在在咁 只係想達成我老婆心願既一個小男人。

我會諗埋一邊,呢個POST 都係我係壓力爆爆地既時候去打。
試問係咪人人都可以任何時候咁理情思考所有問題。

我好多謝好多位好有心既CHING 不斷提出方法同意見。我會積極咁面對同諗。
其他對我惡言既CHING,我會想你地唔好咁毒舌,放過我呢D窮L。

多謝咁多位CHING。
樓主住邊區?有識朋友做輔助就業社工專跟呢種case,睇下幫唔幫到手
樓主住邊區?
樓主同老婆兩個都好有問題

你地結婚之前有無諗過呢個炸彈點拆?

唔好話拆 咁有無諗過點樣唔令佢爆?

又有無諗過拆錯彈 又點補獲?

我諗你地應該無一個point 係有完整地咁傾好左

入正題先

我覺得最完美既解決方法,就係送佢老豆入老人院,因為遲早都要。另外,你自己搬出去住,留返你老婆同佢細佬。我諗個情況會好d。

唔好咁天真諗住搵政府幫,你自己有眼睇,呢政府連正常人都唔幫,去幫個智障既?

暫時既方法 ,你唔好插入你老婆既家事。佢想點就點,佢自己決定,你唔好答嗲比意見。你背後支持佢就算,你唔好幫佢做任何決定。到頭來,有咩問題,你老婆呢一世都係會怪你
太長唔quote
只係想問一句
「我嘈都係想比佢知道唔係嘈就有人順佢意。」

你舅仔啲野關你乜事?
你邊位
其實你老婆一直害緊細佬
物競天擇,要在社會生存到就要有足夠能力
你老婆一日唔俾機會佢自己獨立
佢細佬一日無動力去學/糾正心態
一直話遲啲遲啲,到你真地真係無多餘能力幫佢個陣
佢先開始要學識自己賺錢養自己
佢愈遲只會愈辛苦
莫講話普通人年紀愈大愈難搵工
何況佢遲下年紀大再加智障
到時諗落其實係你地造成
想一家人開開心心?害曬成家人就真!

你可以做嘅方法唔洗一刀切,可以循序漸進
首先,慢慢一兩日/幾日咁成家去旅行/公幹(唔理咩理由,總之佢有事搵唔到你地啦)
等佢學下自己照顧自己先
然後,你可以搬屋,再多啲返黎照顧佢(一星期三四日返舊屋住)
再慢慢減次數
其餘嘅野你識嘅

而家唔係要放棄佢,係要佢學識獨立
以上計劃咁細心,一兩日唔照顧佢唔會死
如果你老婆咁都唔肯,你放生佢地一家啦
東區
搞大你老婆個肚 逼佢同你搬出去
追左頂樓同追尾果頁
真係盲精啞毒跛招積
好多野,都唔係預期咁。
佢細佬係我地未結婚前成日都話想搵工。
點知去到社工到介紹埋第一份工比佢時,佢REJECT完之後。就唔想理所有社工。呢一點真係無諗過。

我依家唔插手任何佢細佬既野,轉為為外父安排個人周不時睇佢有無食齊藥ONLY,然後就搵方法搵多D錢 搬出去,同搵奶粉錢。
有興趣留個TG同我傾
我自己個細佬都係中度同自閉,自己做緊社工
你地最後點都要送佢去老人院,最多比你拖到佢就生之前。點解唔送?
佢嘈。係攪破壞,撩交嘈果隻。會好滋妖到人果類。
佢已經破壞到,鋁窗都凹晒要安排換果隻。

呢樣野可能影響到到我老婆,點會唔關事呢。

以前佢嘈,就有人順佢意,我同佢對立都無非話比佢知佢發情緒都唔係個個都會好似怕左佢咁。

你既角度啱我唔係佢邊位但某程度上我都係想話比佢知唔係個個都會就佢姐。
都係嗰句
完全唔明點解你仲可以咁你直氣壯咁
將所有責任怪喺佢細佬身上
而家係你一個大男人寄人籬下
仲想令人哋細佬改變呀
係都係你改變你自己啦
融入唔到人哋屋企度
咪同你老婆分開囉
根本你就係應該做被動嗰一方
仲夠膽大模斯樣咁畀意見喎
人啲細佬性格係點樣關你鬼事咩
樓主你仲算一個係男人嘅話
就擔起頭家
賺到錢請工人照顧佢細佬算啦
而家我係你嘅話
我一定抬唔起頭做人囉
同個智障嘅嘈,你戇鳩?
你既方法都有諗過,不過資源有限。

我諗我地會先選擇左搬走,再慢慢睇下佢咩反應。

搬走左之後佢要負擔埋水電煤管理費等等。
希望到時佢會意識到原來生活係要洗錢既,開始諗點搵錢喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞