(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
咪係
個細佬不知幾醒唔使做有錢收
智障嗰個應該係樓主兩公婆
我貼番上面個回應,問題係你到,唔係老婆

智障一早係到,係老婆角度,係你出現先搞到咁多大頭佛

你想留底,但冇改變自己去適應環境,反而想改變環境就你,就係問題所在

細佬就算係正常人,都唔係咁易接受到外人入主屋內扮大佬,搶走家姐既關顧

你就自己硬碰,去撚人返工

你試想想,結婚之前你知唔知有呢兩個包袱?

你又曾否承諾會接受,搞得掂?

變既人,予取予求既人,係咪就係你自己

ok, fine. 當你話而家後悔,堂時天真輕下承諾

但你既解決方案竟然係當棄養狗咁送佢比機構自生自滅?!

作為男人咁有承擔,你都算極品,仲話自己好愛老婆,阿婆都呃唔到呀你老味

到此,我有三個方案

等一,你冇自己想像中咁偉大,愛老婆,你自己走啦

等二,改變自己去包容,關懷兩人,時間可以慢慢化解沖突,亦係你老婆心中所想

第三,兩公婆買保升搬出去,請個有能力係工人番黎照顧兩子,自己可以 un un 腳
智障識講嗰D說話?
精神病定智障, 兩樣野黎喎
我都覺得有少少係咁, 送老人家去老人院, 送細佬去宿舍, 自己就可以住私樓了

樓主實話自己唔係, 但搵錢唔多明知自己冇地方俾老婆住 , 仲攪大老婆個肚, 之後上黎圍爐
你仲要搞大咗老婆個肚 wtf

又要呻麻煩 又製造另一個問題 你咩事
報警話佢想自殺
你想開開心心就先停止逼人細佬搵野做

攪好個關係仲好啦, 就算攪唔好, 都好過成日叫細佬搵工咁多摩擦先啦, 一齊住, 相見好如住難呀 , 同你又嚟係熟仲成日叫人搵工, 同人fd d先再諗啦, 如果關係本身唔好, 就唔好再逼人搵工, 始終呢個唔係你細佬, 關係差好難修復
層樓最後都留俾細佬架啦, 唔通留俾你咩
如果老豆仲未老到痴呆, 應該踢樓主出門口

屌你老母層樓我架, 晚晚中出我個女, 仲想踢兩父子走, 剪你條9, 同我走!
屋企裝cctv啦,有咩事有証據嘛
同個智障講道理個個仲智障
佢堅智障。
但係 邊緣例子 (正常 80) 佢78.。
你要咁諗無人阻你。
其實你老婆唔係要你幫佢解決問題⋯⋯
係比個避風港佢姐
其實最好方法係 你地有自己私人空間
老婆鐘意咪返屋企盡責
頂唔順咪去你到尋下歡

就算要入院 放一個就夠啦
老個個仲有幾多年呀講衰個句

你地未有細路 到時想生 呀舅父係屋企咁樣
個小朋友會好慘

佢地唔走 咪你走
你覺得問題果個。。係想去解決問題既人。FINE。你點諗都得。呢到無話邊個啱同錯。

但係呢個想法係我老婆同我講。
或者你講得啱,一開始知道就唔好一齊住。
但係人係有感情的,我知老婆想點,所以先一齊住同埋攪咁多野出黎。
搵社工跟進,希望係可以解決問題。
搵工,除左係我老婆講,亦都係係個智障未拒絕社工介紹介工比佢之前。我問左佢好多次係咪想搵工,佢話想,先做既。
自從佢拒絕左一次後,佢就避開晒所有人,連搵工呢2個字無再提出過。
我地之前一路都係由社工帶住佢同我地一齊行。
佢拒絕左一次之後就成個人轉晒態度。又話我係咁架喇,我智力有問題架邊有人請我。我有錢洗,政府出糧比我。。。等等。。

我老婆諗乜,你唔明係正常。所以你有幾MEAN 我都無 DLLM。
呢個POST我真係想呻下舒緩下壓力。

我入到黎攪呢樣攪果樣,最大理由都係我想比老婆睇,個智障話想搵工,唔係我老婆唔幫佢或者幫佢唔到,而係當有機會既時間,佢會點選擇。結果個智障選擇唔做,比以前更HEA,同更明既話我係咁架喇,唔會聽你地講既。

我一路原文都係講緊,無社工可以幫到我呢個CASE。更無話想分戶等。我只係想 係放棄我老婆想法 之前,呻下,睇埋有無其他方法。

無方法既我地都會選擇搬出去住,雖然我地搵唔多,但係窮窮地生活,比起依家老奉服待佢地我地係會舒服好多。
補充 老人入政府院社唔易
私人都要9千底+雜費 萬頭
咁不如你地自己搬出去好過
請個鐘點煮飯算啦
你講得啱,或者老婆係想我比個避風港佢。

所以我都有同佢傾緊不如我地平平地搬出去喇。

我都唔想我個小朋友對住個不正常人,又教唔到既人咁長大。
你追番POST。。其實佢智障唔晒。。
但 人既問題,佢唔會聽任何人講野
你有咁既諗法我都明白。不過,我係想同我老婆搬出去。
係依家唔使比租又點。慳得更多都唔夠精神健康寶貴。
最重要係孩子既成長。
唉。。。
發緊夢既人係叫唔醒, 唔好強求叫醒佢, 陪係佢身邊聽佢講野就算

佢細佬做唔做野你唔好再理喇, 雖然你話當初你問佢, 佢答你想, 可能當時都係敷衍你, 你都睇到你地對佢做既野, 只令佢更收埋自己, 停一停先啦

你老婆想點, 由佢諗啦, 點諗都好, 唔好改變, 唔洗改變, 你聽佢傾訴就夠

有時女人要既唔係一個解決問題既方法, 女人要人明白佢感受就得架喇

就算唔明, 扮理解佢就得

記住, 你住緊既地方, 除咗俾一層樓, 仲係人地既家, 你一個外人住入人地屋企, 攪好d關係好好相處, 其他遲一步再講

bty, 你同老婆係有咗BB先結婚? 定係結婚後有BB?
睇完之後我都唔明樓主老婆係有一個定兩個細佬
咁你依家究竟煩啲咩
咪拎老婆做擋箭牌

你所謂既解決方法係踢走佢地

你老婆既解決方法係包容,慢慢改

你老婆係同意你協助你幫佢就業,唔係同意你踢佢地地

你老味初黎報道就想鳩佔鵲巢

如果幾十年感情家人比你幾年貨仔收皮,就真係冇天理

口口聲聲話愛老婆,實際上就逼佢背棄家人,霸佔祖屋

去成全你條契弟過理想生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞