(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
我地有搵過社工,問題根本係好複雜。

智障需要
老人需要
家人需要

但唔知社工係咪可以一次過做晒以上既野。
你呢個方法我有 提出過,但係佢未接受到,

始終我既人工唔高,搬出去一定有壓力。

仲要咩埋住緊呢到私樓既 水電管租差餉。

放棄私樓呢到就佢地,其實可能係放過自己既可能性之一。。
講到尾最撚麻煩係個老婆
個細佬都放棄自己
你老婆都唔放棄佢
辛苦自己之餘仲要拉埋你落水

不過女人係咁 你有時唔會明佢諗撚
好似我家姐咁

我老豆賭錢賭到俾人澳門的返黎話借左幾十萬
無啦啦又有個同佢夾份開舖既股東走黎話我老豆差佢80幾萬 個個月叫佢簽糧單實質一蚊都冇俾過佢

本身我同我老豆兩個住
我聽到都拿拿聲退租 自己搬開住

過左幾年幫我老豆老母攪離婚
聽我老母講我家姐幫我老豆孭左條數
真係孝感動天

佢又蠢唔哂 呃到條仔幫佢頂左幾十萬
但係條仔都唔笨 幫左幾個月就走頭了

所以 你老婆咁樣
你既結局一係就走
一係就幫多佢一陣先走
老婆心諗
一句未接受到 又拖多兩個月
唔洗做衰人
佢智力 78.

邊緣例子黎。佢肯出去做野,有手有腳最多係比人話轉數慢。

但係佢自卑,自已放棄,仲話有政府養做乜出去做野。

我依家先令到我老婆可以 唔幫佢理財,由政府比幾多佢洗幾多ONLY。
下一步就係想佢唔好想覺得有責任照顧佢細佬。

我老婆成世已經比佢地逼到 唔出聲,我唔想我想逼佢。
我真係好愛佢
呢個一定。
我睇幾時 要報ONLY。
請工人睇住佢,我怕個工人攪佢唔掂。

DAYCAR 係點?要咩資格
智障一早係到,係老婆角度,係你出現先搞到咁多大頭佛

你想留底,但冇改變自己去適應環境,反而想改變環境就你,就係問題所在

細佬就算係正常人,都唔係咁易接受到外人入主屋內扮大佬,搶走家姐既關顧

你就自己硬碰,去撚人返工

你試想想,結婚之前你知唔知有呢兩個包袱?

你又曾否承諾會接受,搞得掂?

變既人,予取予求既人,係咪就係你自己

ok, fine. 當你話而家後悔,堂時天真輕下承諾

但你既解決方案竟然係當棄養狗咁送佢比機構自生自滅?!

作為男人咁有承擔,你都算極品,仲話自己好愛老婆,阿婆都呃唔到呀你老味

到此,我有三個方案

等一,你冇自己想像中咁偉大,愛老婆,你自己走啦

等二,改變自己去包容,關懷兩人,時間可以慢慢化解沖突,亦係你老婆心中所想

第三,兩公婆買保升搬出去,請個有能力係工人番黎照顧兩子,自己可以 un un 腳
其他人係點我唔知,但係我老婆最多係逃避,

不過個肚愈黎愈 大,而佢又想要BB。就唔到佢唔諗。

我希望係。我老婆能夠放開一個連細佬佢自己都放棄自己既包伏。

我地 3 個可以一個家庭。過日子。

個B愈大,我地可以用既時間會愈少,如果比個智障破壞一切,我一定會殺左佢。
佢細佬拒絕service 無社工做到野,又見唔到,又傾唔到,乜都做唔到!唔好諗有分戶乜乜乜!
佢本身有無social network? 不如試下同佢建立番個social network先,去搵智障人士中心既活動做下先?等佢有下野做下,唔洗成日留係屋企先啦!因爲成日見係好多衝突發生。
逐步開始做,1)搵野俾佢做下,唔洗成日留係屋企,2)之後考慮下庇護工場/ 簡單part time ,3) 再之後先諗番長工

如果佢細路係真懶人,好難搞,可能點都推唔郁。
巴打,最後路真係搬走,同老婆講有危先有機,佢想細路好就要搬走,等佢學獨立。同老婆講咁樣只係害緊佢!因為佢智力唔低!
人地屋企不嬲都係咁 點解你要痴過去住?
痴過去住仲當自己大佬 咩都你話事?
結婚前冇計劃搬出去住?
自己都放棄自己
但係上面竟然有人屌你想放棄佢自生自滅
唔知咩事

頂住 愛一個人唔洗愛埋佢屋企人
呢D係廢物驚冇人CARE佢
講出黎綑綁人
之前做個差唔多既case,轉工前都係郁唔到,個case番左一個月老麥,果期成家都好開心,個人又正常。
點知俾經理炳一炳又辭職,又回復問題,做到我好撚辛苦
我認同上面個巴打講喎 我覺得你愛你自己多過愛老婆

愛一個人應該從佢嘅感受出發 由你老婆感受出發嘅有佢老豆 有佢細佬 係佢至親嘅人
而由你自己嘅感受出發只有你老婆 冇佢屋企人

先唔講佢細佬弱智 你話佢細佬抵死 ok 但佢老豆呢? 年老又係抵死? 點解要你老婆掉低佢? 完全理解唔到

老實講好多野你結婚前應該知

比著係我 如果第日叫我唔好理2老我真係會離婚
咪個d綜合服務中心
唔好諗一步到位,諗下點打好關係先啦,關係差,佢死都唔肯入,幫佢申請晒,推都推唔到佢入呀
哇屌你

原來喉住人層私樓

講到自己大義凜然

我冇睇義不容情就分分鐘比你昆到

咪比我估到等日一個跌落火車,一個死係馬拉
結婚之前你冇諗好咩
一係搬走唔好理
一係射走佢
一係推佢出去做野自己養自己

我係樓主就離婚 自己都冇錢冇時間搞 做乜
我諗你忽略左一樣野 愛一個先會失望 如果係對佢冇感覺嘅係唔會失望 我覺得你老婆除左係因為佢死鬼老母臨終交低之外 佢自己都想佢細佬搵到工 認為咁先係對佢最好 因為佢都想佢細佬好

如果你認為因為你老婆失望 所以要抽身 咁就唔會失望咁真係大錯特錯 所以可以話放棄就放棄 咁就唔會失望啦
咁坦白講
你唔想日日對住又養住佢細佬
但又唔想送走佢之後你老婆話頭家要散喊苦喊忽

根本冇得搞
我都覺得怪 結婚唔係應該女搬去男到住/搬出去住 原先我仲諗會唔會係樓主搬入去方便照顧佢老婆屋企人

老老豆豆 人地間私樓佢細路同佢老豆都有份架 諗住踢人走有冇良心架仆街
同老婆分開住囉
依家好多人結完婚都係無錢租樓買樓
結完婚都係分開住
住私樓。又點呢。

我同佢地住因為,我老婆個心仲係屋企人到。

唔解決會有好多磨擦。我唔做呢D。我可以做乜。

直接帶老婆租去第二到帶得佢個人。帶唔走佢個心。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞