(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
窮鬼女婿親外父病,想攞佢命,趕走妻弟,跟手接收埋層私樓un un腳

過一派包埋二奶,逼死老婆,獨吞家產

呢舖真係無毒不丈夫

心恨手辣,抵你發達
有時入院舍唔係話放棄家人
有d 治療係佢地先至識做,先幫到佢細佬
佢依家既情況根本就要接受治療
先唔講向唔向你郁手,郁左手就遲啦
郁你老婆咁點?
你地無讀過相關既知識
根本唔知佢心諗緊乜,點先幫到佢,佢需要d 咩野
佢同我地既諗法、思維都係有分別架
同埋佢咁既行為,已經精神異常啦
同你老婆傾下話搵方法幫下細佬,而唔係唔要佢
樓主都幾撚痴線 住人地間免租私樓 對人地指手晝腳
你試下調返轉諗 如果你買左層樓 你老婆細佬又黎痴住 之後對你指手晝腳
睇下你點諗
仲話人包袱

外父供完層樓比個女婿踢走

慘過 condom
同衣d 人一齊做過野
你話佢手人蠢?都唔知幾識走精面
教佢做野講多兩句大聲少少 去叫社工投訴你話你蝦佢
有個同樣案件 我屋企
屋企人老豆中風 老母一個人打份低人工既工 細佬讀完中六唔撚做野坐左屋企三年 (仲坐緊)每個月要比5000出來掉番大陸阿麻請工人,家姐番緊份要跑數既行業

老豆冇錢仲似以前咁大洗冇做野,成日想醫好個病,但睇齊中醫西醫精神科腦科都柝解唔到病情,好明顯係中左風之後加上上左年紀既問題,成日回諗自己想當年搵幾多錢屌自己仔女賺唔得多既典型中國垃圾思想老豆,以前搵四萬都要問屋企人拎錢既賭徒來,我六歲果年過大海輸左幾百萬

老母,需然同老豆曾經因為家暴上左法庭但係和解冇事退左庭但始終鍾意打牌愛理不理既性格時時唔番屋企,但係佢而家搵錢所以冇得怪責佢,但係同老豆一樣有份寵壞細佬。

細佬,三年前讀完中六成日妙想天開有份好工,但係又唔願去搵工成日諗中六合彩呢d發夢先會發生既野,永遠唔會話因爲無錢所以想去番工,仲要屋企人搵份工比佢佢企幾個鐘話累,同個fd講話比錢都唔做(但係份工係家姐既男朋友開既公司),自私自利加唔會改變既懶惰性格。

家姐 澳洲番來,略有儲錢 之前因爲同老豆反面遠走他鄉去左澳洲,結果兩年番來之後原本打算信老豆會改過,原來一樣係錢銀問題上面出現問題,屋企經常有問題,就快又一次搬離屋企。

我,肥毒撚月光族,日本工作假期中,比女玩但係家人阻止之下自殺唔成既人,但係一樣日本工作到迷失左方向,屋企人成日打電話來問有冇錢但係我只係岩岩好夠生活既人工,天生患有絕症,近年來更驗到有抑鬱。

面對既問題屋企兩老因為面子問題唔願拎綜援,老父成日諗住可以醫好自己再駁殺但係半年既休息及食埋貴藥都唔冇好轉,又剩係寵住細佬,屋企有錢既得番我家姐,家姐打算搬離屋企自住,反正搬出去仲平過每個月倒錢出來。
我擔心既係老母自己一個人做會做到有病出事。

我近排會番屋企一次想睇下屋企會變成點,但係我家姐講左句:「你老豆話你番來做咩姐,又唔係有錢」

我真係想做孝子,但係咁樣講我其實可以唔係太想番香港。

屋企資產大陸有地算值錢但係老豆唔肯賣但又驚親戚謀埋,大陸人有咩做唔出,老豆話賣左驚佢老母我阿麻會冇屋住,但係請工人應該係老豆果五兄弟姐妹一人一千咁比,而唔係得我老豆一個做孝子。

我而家要做既係應該番去掌摑我細佬叫佢唔搵工就訓街,跟住屌柒我老豆叫佢拎綜援等老母唔駛再咁辛苦。

好,呻完
1 佢對你有敵意 你講乜都沒用
2 等佢家姐同佢講好過你
3 咩都唔好做 咩搵工個d
4 佢應該有d興趣 比d有興趣既野同引發佢興趣
等佢唔好成日煩住
5 慢慢黎 急唔黎 激親自己
6 識講靠政府 你就知佢根本正常
7 講好規則 錢銀個d 郁手 最好以你老婆利益去勸佢 情感上 實質錢銀上
總之比個框架佢唔好惡化行為
8 如果佢家姐對佢係重要既 佢就會守規則
9 我覺得暫時就唔好迫佢 一迫就反彈
10 等佢真係接納先再鼓勵佢
11 最終都係搵原因 理解
12 bb出世個d野 試下比d有關既野佢做
試下involve佢 等佢覺得唔會冷落佢
13 唔好正面評擊佢。試下以 你咁咁咁做會更好

我明白樓主既煩惱。但而家最好唔好惡化佢先。惡化佢只會害到自己。分散佢注意。
樓主 你有冇經濟能力租多一個單位?

而家睇落最大問題係細佬既行為問題 姐係破壞野 發脾氣 大吵大鬧 依d係會令老婆喊同好無助 令你好想隊冧佢既原因?

如果係咁 而家要集中既目標就係減低細佬既行為問題 希望你同老婆對依樣有共識先

要達至目標(改善行為)請樓主先了解以下幾個重點

1)行為背後既原因/動機 :暫時應該包括 想人理佢 唔夠錢洗 被迫番工/見社工/去院舍?

被迫果d都係樓主認為既解決方法 但暫時唔work 又令佢行為變差 所以可能要先放下依幾點

2)你地對行為既反應: 一個人既行為之所以會持續/加劇 係因為個行為可達至佢既目的。
所以 你地既回應至關重要 比如 佢搞完一壇野之後 老婆會就範比錢? 佢發脾氣 會換黎全家聚焦於佢?鬧佢又好 喊又好 都係理佢 都係佢想要的

3)背後原因係要人理 要錢洗 恰當嗎? 其實恰當 我地都要認清依一點 所以跟住落黎要做既係令細佬有好既行為去換佢想要既野

4) a)想要人理 關心 傾計: 唔知平時仲有冇啦 但可做既 可能係 定個食飯時間?只要佢合作可以一齊食兩三餐 傾下計 講下笑 睇下戲咁? 或者其實佢心平氣和講到自己想傾 想玩 都可以某時間內陪佢?

b) 錢: 而家唔知係點比佢啦 但唔番工都可以賺下你地d錢既 例如 訂立家務 做左有錢? 或者 唔搞破壞三日就有錢?

5)清楚晒 你地想見到同唔想見到既行為後 就係執行 比佢都清楚計劃同規則 希望係佢合作唔令大家難受 但又顧及到佢需要

a) 好行為後立即獎
b)壞行為後立即罰 : 咁大舊人唔通捉住佢打咩 罰有好多種 可以係令佢冇左本身佢有又重視既野 例如 如果有能力租單位 佢一發老脾就你地唔需要有反應 直接離開唔理佢一日 唔同佢傾計半日 或者直接扣佢錢咁 如有難度可以再傾下諗下

重點係 同老婆一定要企硬 執行得唔硬冇底線就改唔到架喇 要老婆明白同同意呀 例如佢被罰後發難就再減多d 你地走多一兩日咁 再唔同佢傾一日咁 因為d壞行為都種左成30年 一定好有難度 佢拆屋拆剩都會呀 但有經濟能力的話依d就頂一頂 番黎先慢慢修理 佢自己果d就唔修住 仲有 如佢傷人傷自己 同佢講明會報警捉佢入院治療 絕冇得傾 老婆都要明 咁樣先可以慢慢改善

希望幫到你 可以再傾呀 加油!
睇漏左岳父添 如果佢行到就跟你地一齊啦 唔得既話去另一度住未必work喇 可能就係唔理佢呀 入房呀 扣錢咁
智障都明有錢收點解要返工
搬啦,你老婆唔想丟低佢唔理係理解到,但係現時問題係條友影響到你哋之間嘅感情,長期落去只會更加大壓力同惡化落去,搵日同你老婆傾兩傾,因為始終咁樣唔係辦法
堅長氣 不過追多兩下post又發現 細佬想搵都做過一少陣工之後先收左皮? 老婆可以幫手了解下佢番工經歷過d咩? 有咩唔舒服辛苦既地方先? 佢未必識表達
樓主攪大人地個女既肚, 住人地屋企 , 仲要沒洗交租, 扣咩錢呀? 人地一家人 , 樓主外人黎之嘛
樓主老婆細佬智力大約咩程度?
如果變到咁aggressive其實搵社工無咩用
應該要帶去睇精神科
你結婚時的誓言唔記得晒啦
有苦就要一齊捱!
唔一齊捱就離婚啦
樓主老婆大緊肚就唔好刺激佢咁多啦
將來小朋友出世就會好忙,生活會改變晒,你地要有心理準備
所以話,生女真係咪俾佢嫁窮撚
有晒計劃搶外父層私樓,仲講到係為老婆好
真係幾峰迴路轉

仲以為層樓係樓主自己

係人哋老竇嘅話你有咩資格趕人走
父母養仔,仔養父母就天公地道,邊有養埋兄弟架
傻人發現案
只係建議老婆點可以管教番細佬姐 錢都應該唔係樓主比個細佬架啦
同啲大陸西一撚樣,一落到黎就變面,有家產就分家產,冇家產就搶公屋
親外父病到溫溫燉燉,送佢出去永不超身

我開始懷疑外父個病係點黎

而細佬係咪又比人刻意挑釁,佢又傻傻地唔識講,激到佢出手傷人就踢佢去青山

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞