(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
有好多位。我都唔係真係想有衝突。
但係佢會有時覺得你係到都係挑釁。

以前家姐會比錢個細佬,要扣門扣好耐先有應。
比錢佢,佢仲要話得果咁少點生活呀。你聽到真係吹到啤啤聲。

有手有腳,有力破壞,會講呢D野,你旨意家姐比錢佢洗仲要話少。
叫佢返工就話政府有比錢比佢。
但係依家話唔夠洗比埋仲要話少。
你唔同佢嘈?

不過依家家姐嬲到唔比,叫佢只係洗政府果D。
月頭月尾咪唔夠洗咪攪破壞囉。

關係仲好既時候我有問佢,有乜野你係做得開心,打機?旅行?
佢話想搵工。我做左。但係佢拒絕左社工係辨公室到既工。
之後,佢就變晒。

老老實實經過咁多野,我地已經無提搵工。無講野。因為一出聲對佢。佢就捉住呢個機會同你嘈交。(試過好多次平心靜氣。換黎一肚氣)

我地有責任要評估佢地需要。我唯有搵社工
但係我同我老婆既需要又有邊個可以理會?

無錢係好似你地講到咁MEAN 講到害埋下一代咁。
但係香港地,我地呢D人大有人在。唔通拎晒我地呢D 人去堆田?
可唔可以唔好咁批判,多D柴火比人取暖?

最少我唔係係到話點拎公屋。點拎老綜。
我都係老老實實打份工,搬出去 ,糊口過活先丫。
點慳點省都叫生活到。
我有同佢講過義工。佢話又要做又無錢收。唔做。

我乜都識就唔使搵社工。
唔係送走。。係想佢最低限度接觸社會。
佢連義工都唔做。。
點"乙水"。比埋錢佢都唔肯去。。又避開社工關顧。
可以點
我介紹親。佢拒絕。
社工介紹,(我講話比高D,多左果段我比。當然個智障既唔知)個智障都拒絕。話邊有咁著數。
其實你都幾自私,
本身以為佢地住你層樓,點知原來掉返轉頭 想趕人地走
換轉你老豆老母有老人痴呆
都唔會想佢住老人院啦?
淨係睇新聞都知環境幾惡劣
老婆細佬弱智係先天定後天?咁既情況你地仲生仔,唔怕遺傳咩?
其實你咩居心,點解會結婚
得閒追下post,真係嚇一跳。
連登唔係最憎大愛撚嘅咩?攪乜個post 咁大愛、咁多人屌樓主係人渣,一個二個腦補人地謀財害命?

1. 樓主唔係無能力搬而好似你地所講咁寄人籬下 (樓主後面D reply 都講咗佢已plan 同老婆搬出去),由頭到尾都係樓主老婆放唔低個智障細佬,所以樓主要陪老婆住喺外父、智障細佬嗰度。
先屈人早有預謀住人間屋,再屈人謀人間屋,連登仔係咪睇得溏心風暴多?

2. 有D連登仔仲好笑,講到話「唔番工關你撚事?你係佢邊個。」咁如果個智障細佬唔番工係咁無問題、咁掂嘅話,就唔駛個家姐 (樓主老婆) 照顧佢啦。
有人講「比你中咗六合彩,你仲番唔番工?」呢D比喻又係得啖笑,你中咗六合彩,副財產何止夠你駛?你就算癱埋,比你請足幾個看護24小時照顧都得添。咁都有得同個智障細佬比?
如果覺得個智障細佬盤pair、不停苛索家人嘅關愛都叫無問題嘅話,我真係懷疑係咪個智障細佬自己喺度出呢D reply?定係出呢D reply 嘅人自己都係大模斯樣咁過緊呢D生活。

睇住班「站著說話不腰痛」嘅連登仔,真係火都嚟,本身都唔想講賤野,但一於教樓主「一不做、二不休」:
1. 搵多D可以同智障細佬獨處嘅時間 (駛開個老婆),然後細細聲用言語provoke 佢 (e.g. 「話佢唔肯做野」、「家姐對住你都好辛苦」、「唔好扮晒正常人咁唔肯去工場,你都認你自己弱智」,etc),引到佢出手打你,但你千祈唔好還手,最緊要比佢打到有表面傷痕、流到兩滴血最好。

2. 即刻報警,然後告佢傷人,睇下有冇辦法因為佢嘅背景而判到佢「強制入院令」。到老婆傷心問起,你就同老婆講:「如果係我自己,比佢打兩拳我真係無所謂。但而家你又粗身大細,佢真係控制唔到自己整親你,咁你點?個BB又點?同埋到你生咗時,我真係唔知佢會唔會好似今次咁,整傷我地個仔。我都係逼於無奈先報警架咋」
自己攞黎
樓主你都係唔好理你舅仔好過啦,
同你老婆講,一人負責一個,外父由你去照顧,
至少外父對你冇乜敵意,你幫起手嚟唔會咁多阻礙,
呢樣野你處理得好,你老婆至少少一個負擔。

舅仔就留返比你老婆處理啦,
舅仔講乜做乜你都唔好理佢,完全當佢透明,
始終而家你同佢關係咁惡劣,其實你做咩都冇好效果。

其實上面啲巴絲有個point 講得好啱,就係你冇理由要個老婆放棄佢家人同你搬出去,你做到嘅係提供到一個地方比佢作為一個避風港,
等佢頂唔順嘅時候可以過嚟休息下。
至於你地個B,生咗出嚟你要比平常老豆做更多嘅野去分擔,
等你老婆唔好咁辛苦,佢要同時照顧佢細佬同個B 真係好易會痴線。
但老實講,等個B 大個,你同你老婆都真係要搬出嚟三個人自己住,
咁樣有個癲嘅人係屋企,對你個B 嘅成長絕對唔係一件好事。

最後,連登有啲人真係...
咁都可以講到樓主為咗層私樓而逼佢舅仔走......
要搶就唔駛講咁多野啦佢...
我意思係如果樓主一心想搶就唔駛講咁多野,
一早就搵方法整走外父同舅仔。
佢而家有咁嘅諗法我諗都係想可以同個老婆有個地方可以唔駛時時刻刻對住個舅仔啫,咁樣唔代表就想搶人地間屋喎。
所以我先建議喺外面搵地方住但又唔好迫佢老婆離開而家住嗰到
我諗你老婆智力都有啲問題
咁樣照顧佢係害緊佢唔係幫佢
俾我有人俾錢我洗我都唔去返工啦
佢而家係心態有問題
愈俾錢佢愈就住佢佢就愈想做一個廢人
唔理佢唔俾錢佢 佢唔夠錢食自然會出去搵野做架啦
有時啲野係要逼出黎
咁樣照顧佢佢就一世都係咁做廢人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞