(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
係就係有血源關係O既親人, 但你轉個方向諗, 你地阿爺阿麻, 都有兄弟姐妹, 其實咪又係各自生活
根本多餘
社工呃飯食架咋
情緒不穏定。
真係唔知佢幾時會發作。

佢對住陌生人就唔出聲凹晒水咁。
佢對住屋企人就惡過鬼。

我地試過見佢成日唔出房好心問佢不如一齊食飯喇,好多次換黎只係嘈交收場,因為佢又發脾氣又掉野。呢D野都係佢REJECT左社工安排工作後出現既。 試問我地又點會預計到。
要消化佢諗乜都係要時間,但依家我地唯有放手不管,整爛左當比鬼破壞,整番好之外,仲可以做乜呢。

外父佢入左院都係我去睇佢同幫佢CHECK 藥。果陣我先知佢連食唔食得足藥都唔知道。我地係屋企時見到食埋3高食物已經買好多健康如菜等叫佢煮唔好出去食,但係佢就煮飯買街外餸。有時食杯面。
勸極又唔聽。咁我地時間有限又可以點。

呢D我腦只係諗到搵社工。
我只係希望我同老婆搬出去之後可以安排到人去睇下佢地。

我想講香港地比左租之後,養埋B之後,真係唔會有咩錢可以放個人照顧智障同個老人家既需要。

緣份令我同老婆結婚,有埋BB。
我知道呢到好多搵到錢既人,但又係咪代表可以任意批評我呢D搵錢唔多只係夠2口小同BB生活既人係到打既POST呢。

你要作故仔踩人當娛樂。。咪講囉。
點解有種感覺有D人好似用緊某一D方法令到你發脾氣佢就開心架呢
既然你都係寄人籬下就謙卑啲,你唔咁樣不得止,竟然仲用到人渣形容細佬咁嚴重,家下佢傷天害理乜?倫敦金賺咁多陰質錢但因為都叫有份工所以唔叫人渣?你根本覺得自己有做野就處於道德高地,態度上賤視冇做野嘅細佬,有做野唔係大哂,可能細佬嘅品德都仲比你依個有做野嘅人好,而你竟然單憑佢唔做野就話人渣黎道德謀殺

得一點講得通,除非你老婆逼你黎住,但我相信可能性好低,除此之外你明明唔過去住好地地,因為又冇協議要照顧埋人地家人,但寄人籬下另當別論。調返轉企係細佬立場諗,本身多個外人係屋企都已經唔多仲意,仲要個外人狂篤住自己搵工,一路以黎平靜安逸嘅生活比你打亂哂,枉你仲一副恩主心態一廂情願覺得狂逼佢搵工係為佢好
我諗結局係。

我同我老婆係呢幾個月內搬左出去。
個細佬同老豆會係屋企唔做清潔係咁踩黎踩去。
有野壞左無人理,最終會把原本裝修得靚靚既屋企還原返到我地裝修之前既模樣,殘缺不全。

但係我同我老婆同BB 都會過番正常日子,唔使覺得屋企會無安全感。
只係無以前咁鬆動,但係可以注專係BB到。
何解你可以講到我賤視呢。

佢既需要係接觸外面既世界。
管教同賤視係2樣野。
你唔好未睇清楚就講到自己好有道理咁。

我都係果然句,搵工係佢把口講話要搵工,之後REJECT左一份社工安排工作後,佢就變晒。講埋話我係咁架喇,政府有錢比我使乜搵工。。等等。。

呢D我唔搵社工跟佢都唔會浮佢呢D特質出黎。

依家佢咁我都無質佢搵工。但係佢真係有需要接觸外面既世界
你提左我一樣野。。安平安鐘。

做埋先搬得出去
我地用左好多方法。
最後佢都係嘈交之後返去間房到。唔聽人講野
你唔理佢咩,佢又攪破壞。
我地無晒方法搵埋社工又攪唔到。

結論係- 佢既心結問題,佢唔比人幫基本上做唔到任何野。

我老婆好想好想佢改變,但係我只係比到個事實佢睇到,係個細既唔想改變。
屌 IQ 78 呢啲車邊位 唔需要有其他人做監護人 生活起居完全無問題 有咩院舍俾佢
人地住自己屋企 一個月拎兩千幾傷殘津貼好地地
無啦啦走個外人入黎指手劃腳仲出手
分莊閒啦樓主
咁佢有無其他學歷比佢做?
我講緊係連去旅行呀,玩呀果D 佢都推左我。

我寧願比埋錢佢去外面世界睇下,佢都唔理我。
我可以點?

你一味話我無視佢感受,但係實際佢上係要人去睇住,
一個咁矛盾既CASE,我可以做得邊方面先。

你有無遇過呢類人。唔好覺得你睇既係全部先得。
睇清楚內容再做判官吧
呢排多左人結左婚開POST呻
結婚前唔諗清楚 有人用槍指住要你結
唉。。
如果佢正常。我係無分莊閒。
但係佢唔正常又攪到屋企人就要處理吧。
EVEN 同佢生活既老豆都會比佢打既。
但個老豆最後都話係個仔做攪到做唔到野 (明顯係比個仔打瘀左)

你一句屌 係咪可以放手唔理佢?
住埋果個始終唔係你當然可以咁講。
本來睇頭幾頁都好同情樓主
但後來睇到後面覺得愈來愈唔對路
樓主一副高高在上既姿態面對批評佢既留言
大佬呀, 呢個世界唔係圍住你轉嫁
坦白講我覺得你老婆細佬最慘, 冇啦啦俾個外人指指點點仲想趕人走
你真係覺得自己岩晒嫁喎
仲有, 咁既環境仲夠膽生仔
真係想講句窮人生仔正仆街
你呢D咁自私既人究竟點做人父母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞