(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
人人都有自己既思想,
我都唔能夠唔認我處理呢件事好自我。以為有個社工跟到佢就解決到。

但唔做。。永遠都唔知個結果係點。
依家一做。佢覺得我迫佢改變有反抗。但佢唔記得左當初我問佢好多次係咪想搵工,我真係搵到社工幫到佢,最後佢放棄左。
之後我亦比左好多機會搵埋工比佢,佢又放棄埋。
到依家佢講我唔會聽你地講野架喇。
咁可以點。我只能比我老婆睇佢細佬咩反應。
勸我老婆唔好咁上心,唔好影響到佢自己姐。
你老婆應該係佢監護人,同社工講你地冇能力照顧佢,要幫佢申請入院
所以檢查會做足D囉。做埋私家定期檢查。
如果有事已經同老婆講好左,我地都同意唔會要 .

呢邊箱我都預左努力搵錢希望老婆BB 過得舒服D。
除左社工。。仲有乜專業機構做呢D??
我堅唔知
其實我唔好再比自已對佢有期望可能好D。。
希望你唔係太悶而作故上嚟

都明你真係好2難

有得揀嘅邊個唔想要個好嘅家庭

覺得你日後有咩計劃都好,最好由個bb角出發

bargaining power會大d
你同細佬講, 你唔會交水電煤, 對佢黎講, 已經係壓力, 唔怪之得佢情況越黎越差, 如果攪到佢病發, 係好事?

你好似聽唔明我上面既說話 , 所以你仍然覺得佢有能力工作, 你同佢家姐都結咗婚, 你都包容唔到佢, 點解會覺得佢而家既狀態係適合工作, 點解要覺得人地同細佬會相處到

你逼到細佬日頭唔出房, 已經唔正常既開始, 仲要同佢講你地唔會交水電煤, 佢點受到呢d壓力, 你要係咁, 細佬真係好慘

我回你第一個post已經話你老婆嫁錯咗俾你, 你d同埋心少到呢, 你既自私有可能來自經濟壓力, 但我想同你講, 你所做既野, 唔會令你得到幸福, 只會令老婆生活得更差
我唔係太清楚孕婦係咪有啲咩禁忌所以唔好搬屋
不過見到下面有巴打畀咗意見

同埋見到你下面叫某位巴打唔好咁上心
其實你都係!
得罪講句
喺字裡行間覺得你應該係一個大男人想所有人跟着你諗法去做既人
見你描述你舅仔同你既相處既情況
好似都係單方面要求佢做你想佢做既野
一旦出現咗啲同期望唔同既情況
第一時間唔係去了解個原因
而係一刀切覺得你舅仔有問題
例如你話你有介紹過啲工畀佢(假設係m記)
但係佢一聽到即刻話唔要
之後你就主觀覺得佢爛泥扶唔上bang好食懶飛
咁有冇嘗試了解過點解佢唔肯返?
係因為佢唔鍾意呢行定係有啲唔愉快既經歷?
一日唔解開呢個心結佢一日都唔會改變

同埋要學識尊重
見到你一直都係用輕蔑既語氣用形容你外父同舅仔
好似睇唔起人地有長期病患同埋你外父既過去咁
試過綜合家庭服務中心。
但係佢地只能用 家庭和諧 去開FILE》
而家庭成員有特殊情況既,佢地既社工又未必有呢方面經驗。
己經試過因為咁而CLOSE FILE。
個智障會SAY NO。
咁點入院舍。

我只係希望佢搵到寄托。
但係佢連打機都唔好。放部機係到佢都唔打。

我都唔知可以做乜
講得好好, 連登有愛呀
相見好同住難

搬走啦
我會同你講。。我努力過。。
所有野都係真。

我希望我老婆最後可以抱住個BB,同外父同舅仔開心食餐飯。
完到佢一家人開開心心既心願。

但依家呢個情況。。我唯有同老婆搬出去。。
唔好理佢地住。。。盡最搵幫手睇下佢地。。
????唔明????
依家成單野,最大既隱憂係佢老婆
一撚定係搬,層樓老實講真係唔關你事,你外父有資格決定層樓去向,你就咪撚貪啦

辛苦d都冇辦法,你唔諗自己都要諗個b
咁佢依家咁大安志意。。有錢唔出去做野。。話有政府養。

咁又可以點比到佢面對生活呢?
好撚同意
我真心鄧佢細佬慘
樓主下下用自己角度逼細佬
只係希望情況轉好
唔得就怪番佢轉頭 最後就直接冷暴力放棄
點可能會有真正理解真正好轉既一日
https://www.hkjcpmh.org.hk/zh-hant/jcproject
試下去d相關機構 睇下可唔可以改善到問題
又講得出細佬智商78, 又入過精神病院 , 都可以當細佬同正常人一樣?

其實你有冇聽人講嘢? 你係自我中心? 定閱讀障礙?
我都有試過問,但佢唔答。佢只係話人工低。
我都有同社工傾過呢個問題,最後都係無答案。

佢唔係係屋企精神出現過異常,都唔會令到我連續幾次都勸佢搵份工或者搵興趣做,EVEN 打機都好。
根本樓主太自我中心
諗住人人都可以自力更生
問題係細佬自己有內在問題
要政府幫、做唔到嘢有咩唔啱
多謝巴打
有冇搵埋醫生? 我親戚都係差唔多CASE, 搵醫生KO左佢綁左佢入院舍 以後唔使煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞