(呻...超長文慎入)..特殊家庭既無助..政府又幫唔到你..

464 回覆
549 Like 26 Dislike
首先你老婆要肯跟你走

呢樣野你想其他人點幫你
分開住囉姐係。。唔理個老婆既話

如果個老婆係都想係屋企。。咁我都無方法。。
一係幾條友夾條智障仔出黎,永世唔會係香港再出現。

仲可以點。依法辦事做到野嗎
邊區 唔係幫唔到 要人幫嘅人唔肯去幫 係冇人搞到佢
叫佢去疪護工場番工
識到朋友又有錢
答案得一個。樓主其實好清楚。

結得婚你就預左係一家人,預左要處理呢個問題。而最佳處理方法就係送兩個入院。完。

其他方法都唔太理智 or 等於一早唔好結。
老老實實。呢D人渣,老母已經得早,
我老婆好早出黎搵錢養家木,條仆街仲覺得自已夠舒服就得。
無錢就發老脾。依家仲玩到日頭訓覺夜晚無人先出來。

唉。。對住呢D人渣其實我已經想買起佢,但係又覺得一個智障既人做呢D野。。值得咩。
唯有望我老婆明白跟我走。。
叫有用咩。。
連佢都岐視自己話我唔係呢D人我唔去。
但叫佢返份正常工就話,我殘障架。政府話我殘障架無人請我。
再講多2句就話,我係唔聽你講架喇。

唔係佢智力問題黎架,係佢心態問題
你老婆嫁錯咗俾你

你好煩囉, 叫個智障去搵工 , 你明知佢低能, 仲嘗試同個低能既講道理, 你想點?

你結婚前唔知佢細佬係咁? 你結婚前唔知會一齊住? 如果一早知道, 而你又接受, 唔可以多少少包容? 打床又鬧? 大力關門又鬧?

其實你有冇問過你老婆, 係你搬入黎住之前, 係你成日叫佢搵工之前, 佢細佬有冇打床同大力關門?

你經濟壓力大唔大? 你需要負責好多你老婆屋企人既開支嗎?

搵社工係好, 不過你老婆個面冇諗過趕個細佬出去, 你搵社工, 就算個社工令到細佬返二日麥當勞又點, 未必可以令細佬成世都返工養自己, 呢個包袱係一世既

你老婆有咩親人你改變唔到, 如果你想改變, 就係你貪心咗

其實你選擇唔要你老婆, 娶第二個件事仲容易解決

但如果你唔捨得你老婆, 試下多d包容, 試下接受老婆個智障細佬係會成世唔打工, 試下唔好攪到家嘈屋閉

你覺得細佬好煩, 但係你老婆眼中, 你先係令佢流最多眼淚既人

冇錯 , 親人係冇得簡, 不如咁啦, 你當放過你老婆也好, 當放過你自己也好, 離婚啦

你老婆從來都冇呃過你, 變既係你, 放過人啦, 之後祝福你老婆搵到個好老公, 開開心心生活落去, 咁會唔會好d呢
最大問題係個智障既跟本無得迫到佢入院。
有乜方法做到?
佢一定SAYNO。
自我放棄既人 無人救得起
甘要係佢興趣著手
佢總有d興趣既
逼到個智障日頭唔敢出黎 , 等你地訓晒先出黎, 你真係好叻叻, 好成功呀
其實,一路以黎係我老婆 望到呢個局,唔知點拆。

我做咁多野唔係想改變D乜,而係想比老婆知,問題係可以解決既。

個智障愈黎愈痴線原因係第一次佢痴線,我地特登唔理佢,到佢出手打我,我按實佢唔比佢陏,再勸佢唔好咁做,之後佢先開始黎愈黎愈具破壞力。

我老婆想一家人開開心心,但係老既愈黎愈老,個細既愈黎愈破壞。
我地有我地要返工,要進修。
我貪心想改變咩唔係囉,而係想比老婆見到,即使用晒我地既方法,事實係佢見到既野未必會實現。

我真心想既,係我老婆見到個事實後,真係可以比佢知道同諗,我地係咪值得去花時間係佢地到。

要搬,要走,只要老婆健康真心知道,事實上唔係我地努力做野,佢珍視既人會珍惜,而去到一個地步,要比佢知道,我地係時候要行我地既路,要放手比佢地自己照顧自已。

我真係好愛我老婆,唔係咁我都唔會咁大壓力。
你自己搬開住, 你老婆鍾意關懷細佬就返去關懷
鍾意見你咪喺你度過夜
一家人係要互相照顧, 但係唔係話你指住我黎屌我都要服侍你
你老婆呢種就係欺善怕惡, 發癲嗰個就忍, 講道理既就叫你忍讓
根本件事對你好唔公平, 但係你老婆心入面就冇諗過你
你唔實際行動搬開住佢係唔會做野
咁咪唔好理佢囉
你老婆放唔低係佢問題
你一係死頂一係自己走架姐
你搬出去住啦
啱 攪掂你屋企D蘇州屎 一係斷關係先好入門
又唔係有著數 冇必要幫對方照顧埋屋企人
對方十之八九都唔會感激仲會老撚奉
娶左佢要照顧佢全家咁
你講逼,佢又唔係逼我地呢。

我地屋企,裝修果D,都有關顧到佢需要而作出調整。
事實係。佢想引人注意就用破壞力。
佢間房既鋁窗已經比佢打到 凹左,房燈壞左又唔比我地去修理。
你講逼。我地既關懷都係逼喇。

唔係既我使乜去叫社工呀。你去照顧丫。
其實你愛唔愛你老婆?

睇得出成件事最慘係你老婆, 同個癲既如果, 到底一個正常人會唔會逼個智障搵工, 你試下問社工, d智障返工, 有邊份會做得長?

我屌你老母你咁愛你老婆, 愛到要同你老婆結婚, 要一世人都同呢個女人過 , 你都同佢細路相處唔到, 你點要求佢細佬既老闆同事包容阿弱智細佬, 令細佬成世有野做搵到食?

我唔知你係唔係好窮, 如果你搵錢唔多, 又接受咁既婚姻, 你自己都有問題, 送走你老婆親人, 再霸住個老婆, 你諗多咗喇, 如果你係咁, 你唔應該同你老婆結婚
邊緣case 即係輕度弱智?
輕度係最難搞
你唔知佢幾時play dumb play smart

但就咁睇似係家庭出咗問題多過係你叔仔個人問題
係我老婆既角度,

同左佢地咁耐,就無奈足咁耐,你估我老婆無同佢地嘈過?

我見到我老婆同佢地住左咁耐又唔心痛?

我只係有個希望,最少能夠帶我老婆離開。
你。。講到咁明做乜。。

唉。/
離完婚又走去害第2個男人
自己死孭住個包袱怨人冇能力照顧埋細佬
你估你黎姿呀?

頂唔順好撚正常
唔係人人都要做善人老撚奉對佢細佬好
好既咪過時過節一齊嘻嘻哈哈
廢既就放棄就係咁簡單
有冇睇行運超人呀
唔可以害人 但係可以引導佢奶野
親戚愈發癲愈唔撚理佢就最好
攪到佢以為自己好撚重要
養大佢胃口仲麻煩
愛一個人唔一定要照顧埋屋企人

尤其係"盤PAIR"既社會垃圾
老撚奉要人養佢一世
唔養就話人娶得佢家姐又唔負責任果D垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞