[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(13)

1001 回覆
27 Like 6 Dislike
過咗十二點但都祝大家聖誕快樂

話說今集個劇透將前25分鐘都寫晒出黎
淨翻嗰5分鐘連尋日預告都播埋出黎
成集可以話未播已經睇晒
冇咩驚喜

原本以為劇透只係上半集
下半集阿龔扶阿水走之後仲有事發生
點知真係停喺阿龔扶阿水就算
到喉唔到肺

等咗兩個星期迎來嘅主線但好似冇咩重點
今集龔水啲對手戲少到以為過場
應解釋嘅都冇解釋過就話比大家聽阿水已經唔嬲阿龔 兩個已經和好
可能上集寫到咁編劇都唔識點兜
只可以當冇事發生

今集只係過渡集 不過不失
留名睇聽日龔水湊B
期待聽日湊B
其實與其要拍佢哋一齊要嚟多轉大龍鳳,我其實幾鍾意今集「再靠近你一點點」嘅感覺
雖然大虐完咗(應該係)但兩個人太多結要解,如果一集KO 佢又會似暴走mode,咁不如少少少少咁集集解啲,解完就一齊

佢哋呢pair 發展成一齊其實都係日久生情mode,唔好咁戲劇性一嘢就到好似啱佢哋啲
+1
我都係咁諗
覺得佢講笑既時候就講 我愛妳
尋晚太攰無開myTV 睇,今朝先睇番
睇完之後最大結論就係— 水水係完全m 屬性
簡直能人所不能,佩服佩服
今集阿水頭髮撥一邊好靚
尋晚聖誕果集供水翻睇左幾次
尋晚喺餐廳睇電視好難集中睇
今朝重睇一次又有唔同睇法
連尋晚我講過嘅野都想推翻

今集個反應阿水好似冇嬲到上次表白甩底
比較在意阿龔有冇背叛佢多啲
可能觀眾上集用第三者角度睇到阿龔收收埋埋咩都唔解釋容易嬲到噴火
尤其次次都總差一點點先可以再會面在一起

其實阿水角度睇兩個從來都未確認過對方心意
就算大家話兩個都講到白晒爭在未講嗰三個字
但呢啲只係互相試探
現實中幾多呢啲互相曖昧但得個桔嘅血淋淋例子
未一齊之前阿水可能都覺得自己冇立場去嬲阿龔
對比工作上嘅背叛
表白甩底變相拒絕(放棄?)令阿水更多係心灰意冷同失望多過怒火
同初雪之後嘅過場比較
No.1之後嘅過場阿水唔係嬲阿龔而係逃避阿龔多啲
今集即使對住阿龔冇好面色
阿水對住大小姐仲肯為阿龔講好說話
因為嬲完之後佢都係選擇相信阿龔冇背叛佢

編劇唔係逃避上集嘅問題 而係想話比大家聽
阿水最重視嘅唔係阿龔萬事以佢為先
就算上集期望變失望令佢好受傷
但阿水得到肯定阿龔冇背叛過佢其實比向佢解釋點解唔表白點解甩底更加令阿水安心
由始至終糾結過去嘅係阿龔同被劇情牽住走嘅觀眾
阿龔選擇放手始終係因為感情唔夠深令雙方錯過
如果阿水知道當初失約嘅真相都只會覺得無奈可惜

所以最後破冰唔係hea
阿水都唔係傻或者M底
而係阿水一直都係嗰個阿水
最在乎嘅唔係氹佢錫佢而係知道其實佢冇信錯人

不過阿水咁好嘅女仔係要錫架
阿水肯原諒你係因為阿水真係好好好女仔
但唔等如你唔使補鑊氹下阿水啊龔生
強烈要求要有一集阿龔出盡法寶當阿水公主咁氹
唔好次次都撚完人暗地裡幫阿水就算
我要阿水堂堂正正咁感受到比人愛錫比人著緊
水水其實一直都好m
只要唔觸犯佢底線 (直接傷害佢屋企人/綠帽咁一腳踏兩船)
佢基本上係超級容易氹

(所以拍拖後一定俾阿龔食死
淨係ff下都好心動

ff龔又幫水拆彈,今次水水係知既
水水:你唔係埋二房堆架咩?今次做咩咁好死幫我呀?講明先呀,我唔會幫你洗頭亦唔會整鹽焗雞你食架!
龔:我似係啲咁市儈既人咩?我幫你係因為三個字。
水水反白眼:又係三個字你厭唔厭呀?今次又係咩呀?我好人呀?
龔禁住水水個頭:係我愛你呀!傻婆!
然後水水hang機
等呢日發生
諗起都好sweet呀
好快好快
新年前應該會一齊嘅
其實而家一唔一齊我都唔係太在意 未一齊就繼續曖昧 一齊左就日日派狗糧
不過都大機會新年前一齊 畢竟要上門拜年㗎嘛
btw今日見ig有yahoo news廣告話Madam Lo做劉丹老婆 堅唔堅
tree gun老婆唔係死咗喇咩
唔會啩
睇個tag madam lo應該係叫崔auntie
二次相都係潮生出ig,
同潮生有關機率較大
之前話死咗㗎喎
有第二春?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞