[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
一係用沙釘 一係用沙袋
Terra Nova Laser Competition做緊特價 好吸引平成千幾
真係劏房咁架,用吹氣地蓆既話,頭腳會碰到內帳
175以上
180磅以上既我建議自己搵下實物相先好買
前廳執好D都叫擺到野既,D 野要入番背包打側擺側面,如果你係用50,60L 袋既話,你預你會貼住個袋黎訓

最攞命係4季內帳,春夏天用真係會死
Packed Weight: 0.97Kg,接近1KG 黎講,舒服過佢既有好多
佢又唔係特別輕、空間大或者抗風,建議你睇多D 牌子比較下先,唔係買完唔鍾意又係拎出黎放

利申:用緊cuben 版本,想買番隻普通尼龍
上網睇過review 就算女性用都容易頂頭 放張regular neoair xlite就無乜位咁濟
依家用緊lunar solo同msr hubba hubba nx都滿意 夏天setting我用21L/ 40L backpack baseweight可以做到3-4kg 同埋我好大汗 揹重會好辛苦 未必會再搵啲over 1kg嘅營
另外我見佢副線都做緊特價 zephyros 1 £99
但又重啲 啲料又差啲 所以都廢事買黎玩
可能疊埋心水等zpacks做promotion算
我有時就係用neoair xlite,唔洗睡袋枕頭D 頭髮已經hi 到個內帳,所以見親人地想買,我都會同佢地講,接受到貼面貼腳先好考慮呢隻
如果好似我上圖咁用銀面地蓆就好D

你base weight 都玩到3,4KG ,副線你唔好諗LA,買佢副線都成1.2KG左右
你搵D zpakc, hmg , sixmoon 果D 好過laser 1
或者tarptent moment(用過幾次), rainbow(營地玩過人地果隻) 都唔錯

同埋既重量下,要比佢舒適既大有營在(只要你唔一定要求有營骨)
不過zpack 可能要等到11月先有折?
接受唔到面貼面 好怕大風個陣打到塊面
地墊可以試下迪卡儂$29瑜伽墊 再剪短佢用都OK呀 平山和道好多倍 銀墊地下有石仔真係會GG
氣墊Paria有張48吋 9cm厚4.3r值 400g左右又係抵玩 唔夠uberlite同xlite輕 但勝在平佢地成千蚊

如果無營骨嘅營我自己比較鍾意zpacks duplex
tarptent同hmg我反而麻麻佢哋啲外型
以前有諗過Nemo hornet elite 但外帳得7D真係要好錫住用 所以都放棄咗
zpacks應該要年尾啦 之前見有人share promotion code平幾十usd不過無落到手
我仲入佐手laser compact 2😅
大家有咩營燈推介? 筆直三舊的話
goalzero
幾好 夠哂輕
等你分享用後感
2人用既話,果兩個人要比較親密先岩用

我肥撚來,堅決執行n+1守則。
咪同LASER COMPETITION一樣
我毒撚來,幾多人營都係一個人訓
有冇巴打recommend cookset?
筆直$700左右
睇啱snowpeak yean 1500但又覺得個pot太細(我想有3L左右)

想入

一家四口用?
買Trangia囉
通常陪frd去但around都係5-6個人左右

Trangia感覺上唔太值呢啲價位

諗緊買唔買GSI bugaboo base camper嘅medium size
因為另一個admin 覺得夠人,所以暫時唔加人住
遲D 開返會加番大家入去
咁買GSI囉,
Trangia算貴?
唔多睇啲大煲咩價
有冇睇過montbell,
snowpeak應該貴啲,
唔多使多行嘅話,
真係帶個平時廚房用嘅煲去,
唔使買。

以前試過帶屋企用嘅煲去BBQ煮八人份腐竹雞蛋糖水
一個人用緊laser competition 2
岩岩好夠用
師兄邊到仲有1500賣? 搵左好耐
想問下大家trangia 煲d黑色漬點整走去? 煮燶嘢食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞