[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
MLD試過拎knot D 布料黎撕,就話佢D布料唔掂
SMD Lunar Solo既起法有得特別,要試多幾次

櫈hea camp我用sunset,上山hea會用兒童版,行長途我多數唔帶

煮食既話我多數一煲過,好少單人又要煲又要煎咁樣,簡簡單單就算

水袋你都買左LA,不過我個人就鍾意一大(10L)一細(2-3L)咁樣
大既可以唔裝滿,細既就自己用,
befree 1L有D雞肋,如果係水源旁邊既話,我用個600ML 不斷打水都得LA,佢又儲唔到水(入背包果種),一受壓D水都係會漏出黎,唔介意俾錢既話,買個Hydrapak Seeker 2/3/4L ,又可以駁befree, 又唔怕漏水

reecho 羽絨睡袋記住唔好盡信個溫標,預多5-10度
身邊用過既朋友都係咁既comment,同埋都要睇埋你本人怕唔怕凍

天幕
輕既好少有銀面,冇銀面烈日當空下會比較熱
我7,8年前買左幾米EVA 墊黎自己剪,按身高剪返貼剪短
剪完對睡眠質素冇影響
叫做好似好有輕裝既理想咁
ninja 個重點係佢個欖型扣
又真係幾方便同靈活
X位自己發掘,或者朋友帶朋友去玩好LA
好多位就係俾人公開左,就好快充斥住垃圾同埋燒地既痕跡
rab D營都係高山營黎,唔會話好輕,主要要追求堅固同快起快拆
互套pole 大風用要小心,始終幼左,一定冇咁硬淨
snowline 唔好買carbon ,我有朋友果枝不斷自己縮埋
又幼又縮,side pole 都唔搵佢
以前我會推介MSR,平平地買番黎,空間、重量、各方面都好平衡
但現在要自己做seam seal ,係D線口位度搽膠水,懶人會唔鍾意

BA 個coating 要小心打理,比較易溶
有D 靠開班搵食既,會有一連串既課程架
我唔知係咁岩定係一條龍la

咁老實講,一定有人手鬆, 一定有人手緊
咁睇佢覺得你有幾想上堂,肯俾幾多努力落去LA
我都識人係由0至3級/助教好似1年左右
最尾入咗隻Lunar solo 仲未開隻營用
但揚過黎睇 老實講外帳塊布真係衰過靜星隻隱山大家都20D 但SMD薄到紙咁
希望用落會發掘到隻營嘅好處同會改觀

櫈就本身有係到啦 所以應該帶ground chair/用zpacks張墊就算

不過入多咗隻msr pocket deluxe stove偷輕少少

計過夏天setting 帶埋枱櫈base weight around 4kg

仲有幾kg空間比我走棧
terra nova 邊塊天幕有銀底?
我都r頭
20D想厚啲
清識玩

買返淘寶營,
要幾厚有幾厚
最盡20D 好LA,平時都係用番30D 夠LA

再落去到15D,10D,甚至BA 去到7D
真係好薄好透,同埋太易爛
大家用緊咩cookset??
用緊 kovea 遲吓想換 GSI

不過唔知幾遲先想換
想問下師兄kovea cookset 可以邊到買? 搵好耐都唔見有hard 23賣
咁難搵咩?我一月喺 funshop 買
佢話賣曬買set 松野屋算數
trangia 夾鋼
primus 易潔
GSI pan/鑊
keith 鈦cookset
熱都唔係大問題,
落雨水浸煩啲
行又一腳泥
落雨真係唔想camp , 清理gear 好煩
有邊到比較無咁多豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞