[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
大嶼山果堆有米奇
鉛礦坳有時有馬騮
北潭坳有大蜈蚣
大東山有蛇
有牛就好多地方有
唔要豬咁想要咩動物多啲
想知道有無人用蛋墊? 你哋會點攜帶?
會帶一張蛋墊加三格 (枕頭兼坐地下)
打橫外掛係背囊底
兩秒攤開就瞓得
有冇邊隻好訓d架
小弟用過nemo 同埋thermarest
會投nemo 一票
諗緊買coleman 枱定係snowline L5好似前者特別d,但係好似好難攜帶
大蜈蚣
咩動物都其次,係唔想見到好多人
多人到去左旺角咁
又重又大件
你人到車到,或者去野餐就coleman 開心,穩陣過你L5,坐地下個高度又差不多
外掛打直索住
外掛索係背囊低
短版可以放背囊入面
細個不懂事買了nh, 見無爛就一直無upgrade
其實無爛嘅話,唔upgrade 影響大唔大
如果唔係吹氣地蓆,係乳膠地蓆、蛋蓆果D
你用落冇唔舒服咪繼續用,再買新野先唔好買NH

當你買多幾件一樣既野返黎,你就會開始頭痕
舊果件仲用得,掉左佢又好浪費,賣出去又冇人要
買完新玩具又冇理由唔用件新既
送比新手朋友,
自己買張新嘅好野用。
係,細個見平static v買了兩張先發現自己鐘意瞓蛋蓆,最後借俾人多
自己係最新
粗粗地用住先啦
想問問有咩檯推薦唔想買snowline
其實用布面會唔會差過鋁面好多?如果我會擺埋個爐上去
唔小心反左爐就gg
建議買番鋁枱
如果鋁枱係咪都係得snowline 好d? 但係又掙扎唔想買咁大眾嘅嘢
布面唔建議係上面用爐 擺下工具/開飯用
唔用枱比較安全
可以考慮GSI/Captain stag枱仔 700g左右
但會細張同矮啲 同埋依啲預你單人用
snowline好處係 真係實用 輕 同埋要轉手都易啲
用緊carbon L5 , snow peak ozen同gsi micro
兩個人露嘅話就帶L5同GSI
單拖就snowpeak
有無人用tarptent隻stratospire 2
好唔好用

另外想問下內外帳一體, condensation問題係咪會嚴重d
會唔會第二朝起身成個營都係水氣, 滴哂水咁

特別係單門營
我用sixmoon單層雙門營 開晒門就無乜倒汗水
邊度係允許執柴起營火?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞