[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我係當年第一代double sil version 既用家,早兩年賣左

tunnel 黎講,空間正常LA,我都係一個人訓,內帳未用過(睇到呢度可能會有人認得我,勿相認~),個前廳係大既,成隻營坐到5,6個人入去,even 入營打邊爐都冇問題既(自行注意通風同安全果D)

抗風力一定有番咁上下,冬天同夏天既長咀佢都經歷過
落雨有個大前廳更加係方便tim la

至於難唔難起,我就話唔難起,上風位落左兩粒釘,再落下風位,然後穿骨撐起佢(有人鍾意穿完骨先落釘,隨得你)再圍住隻營行多個圈拉繩落釘。收營就相反

不如你講下你想知D咩?
Campsaver 做緊7折再8折 可以望下
黃店旺角有好幾間
backpack用緊osprey kestrel 48
最近想升級個營同埋收得入個backpack到既
會考慮去日本同北歐露營
budget $1000-2000 below 2.5kg
以三季營黎講 LUXE同Kelty係咪比較好既選擇
山和道
MLD
zpack
HMG
Gossamer Gear
ULA
覺得dcf做背囊有尐浪費,
比較鐘意x-pac。

比較好既營咩定義?
要輕要大定要平?
三季營想點玩
旅行露營有車/單車/公車/拖喼/上山?
咩天氣温度?
買營要目標為本,要諗下先好買

清好似玩開隻營收唔到入背囊
咁個囊放左咩,
會唔會其實一堆野要換,
連個玩法都唔同左
諗住買自由之魂既天秤座
上黎想問下有無咩其他choice
一千蚊budget雙人營 要夠通風
有無咩好推薦
有冇師兄知snowline cube table 邊到買平
有冇咩4人用cookset 推薦?
最好有埋個水煲仔
你呢幾個牌子都傾向UL 玩法,要套架生都light weight 左先
上山露營UL方便好多,
10kg四日三夜,
個背囊輕平時行山用都好。
個營要輕最煩,
其他要輕貴少少就得。
平時我都係兩個人一齊兩日一夜咁露 所以唔係太講求UL
而且本身啲裝備唔係預好凍天氣用 所以都係依家啲天氣或者秋天去多
正正常常 一個人10KG左右就得
主要帶以下既野去
吹氣枕頭
普通綿質睡袋
Klymit static v2氣墊
Helinox櫈
snowline枱
普通爐頭同cook set咁
防潮墊
其他必需品咁
想搵多好少少既營 要求唔高 營前後都搵位放野 塞到落backpack就得
當然最好食到住大風 萬一要去外國露都唔洗再換營呀麻
LUXE既營無論價錢 性能 質素都出名好
但都想睇下有無其他營可以選擇
MSR有啲2000左右都幾好咁 好似Elixir2 V2 但望落又同LUXE spider個啲分別唔大
有無人compare過snowline同naturehike既長枱⋯
重量差唔多,但差幾舊
snowline實淨同穩陣
無nh枱 但helinox同naturehike櫈坐落分別好大
一分錢一分貨
兩年前窮撚買落Nh長枱,前後用左10-15次,係枱面同支杆花左(其實幾㩒用)Snowline就未試過,不過上親露營鋪睇display snowline枱都覺得實淨過NH,都冇咁易搖。遲下都打算換snowline
Thanks巴打 咁我唯有一炮攻頂
Snowline 大家用M3定L5?
Chair Zero好正 500g都無
全黑chair one低調又實用
你平時自己一個人去定同朋友去多?
我多數同女朋友去所以買張大
打算之後再補一張UL鐵板枱仔/細枱單人用
Chair one 好啲,
zero冇咁舒服,
申利,乜都想輕但都買左one,唔買zero
會同friend去啊
但見有D人會一人一張M3拼埋, 好似無咁抵...
搵日出去坐下試真D先
如果同朋友去多既話
我覺得都係M3好啲 起碼自己一個人想去個陣都唔洗咁重
裝備撚
露營新手,想問呢隻天幕掂唔掂,網上面唔係好搵到資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞