[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
400s好似買唔返喇
Yes 停咗產買唔到啦 所以睇緊外國同日本tarp
terra nova tarp 正
銀底又輕 又有好多起法

利申 未買 破咗產
我用L 都係勉強擺度一張snowline backpacker 加兩張凳
而且都幾貼頭
唔建議你係入面煮嘢食 煲水都危險
爛營事少 受傷事大
投資個天幕仔 或者直接去燒烤爐煮啦
terra nova玩唔起亦唔敢諗志在有塊野遮下
所以對銀底又唔係太大需求
我自己幾鐘意ninja tarp
但美國相同quality同size嘅話 先講緊600有找 平成900一樣有16個loops
呢個好似好正 研究下先
多謝ching推介
想UL,袋就細啲啦,
香港用,35L都夠,
除非諗住露成星期。
肯買SMD就買SMD啦。

棍冇特別,唔易斷就得。
燈就頭燈做營燈。

枱其實可有可無,
是但有塊野墊地就算。
雖然有時都會帶張cascade wild。

煮食要輕,一係高山氣加細爐頭,
一係酒精爐。一個煲就算,
最多加隻燒得既杯。

睡墊有得好薄,
放係背囊入面,
一係卷係背囊頂。
睡袋要輕可以諗ENLIGHTENEDEQUIPMENT
夏天可以唔帶睡袋,
預廿度左右,
帶個睡袋內膽加件褸都夠。

UL會有營再帶天幕

仲有好多野都可以upgrade,
刀,營釘,拖鞋
防水風褸,防水褲,
帽,太陽眼鏡
風擋,保温杯/瓶,
防水隨身斜揹袋,
太陽能板
有冇諗過換個輕啲既銀包
仲有輕啲既相機
我都知有好多位可以upgrade
不過唔係要玩到好輕 主要想平時一個人或者同朋友出去可以行得舒服啲 base weight ~7kg都接受到
如果沿用到嘅都盡量唔會換㗎啦
夏天露營我多數著mont bell涼鞋 當埋拖鞋 除非難行先會著行山鞋
snow peak single wall同其他碗碟平時都有用開
防水風褸 著緊north face gtx 少涼就著件cordura機能恤 褲反而無諗到要準備
防曬帽我戴緊OR都覺得幾好 包到實一實
去到最尾 可能都係upgrade 睡袋 氣墊咁
氣墊諗緊平平地整張Paria都OK 3.7R值 500g先500鬆啲
睡袋就真係未做功課 慢慢再度
早排terra nova 暫停營業時有部分大劈價
佢開返就cut 我單
最近都搵緊16 loops 嘅tarp
Rab 如何
會呀 實會帶走,不過真係要慢慢發掘,少人就得架啦
天幕加Pole 都真係重, 同女友去又係自己揹既。。有咩推介?你用行山杖?係比較矮Set 定加埋樹
我自己無問題呀,另一半弱雞咋
我自己有對2米鋁pole夾luxe 500s用
但加埋都成1.8定2kg

所以黎緊想玩依類型setting 用兩支140行山杖set
銀底想輕可以買靜星 好似有張4x3米先5xxg
可以試下以下山頭
靈會山夏天冇乜人,
再過啲大磡深,
可能全日都冇人經過,

西貢啲山不過唔好諗蝻蛇尖,
成日半夜都好多人

吊燈龍都可以試下,
山腳有水,算方便,
有時有人影日出,
多昆蟲
八仙嶺半夜都有人
朋友話雞公嶺半夜有唔係人
仲有好多山頭入黑就冇人啦
狗牙嶺夜景唔錯又好風
香港島東邊山頭都少人。
Nemo Hornet系列幾正
BA又貴D...
Rab我就覺得無乜特別 不如考慮下paria
平同多size揀 最緊要連風繩都係dyneema
講緊先係7x美金
呢類連住營個個位係咪咩營都ok?
你以上講嘅附近有冇水源?
其本上係 靠隻營晾高佢 再用風繩係後面扯行
你可以google 獨角仙 天幕 會多啲相參考
我自己幾鐘意依種一高一低setting
但支主桿可能要2米幾個效果先出啲
冇,全部揹水去。
我見佢呢隻牌子天幕可以, 但D營就麻麻, 唔算輕同唔算好平。
但帶少一支Pole 都好好
唯有煮唔洗用水既野~
煮個飯都唔使好多水,
2L夠過夜,
朝日又去攞水。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞